ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

İzmir’de temiz gıda dayanışması

Yayınlanma Tarihi: 14 Nisan 2020
İzmir’de temiz gıda dayanışması

Sağlıklı gıdaya erişim konusunda örnek modellerden biri olan gıda toplulukları, Covid-19 salgınında da örnek bir dayanışma sergiliyor.

Yazan: Gamze Çınar ( Buğday Derneği Gönüllü İletişim Ekibi)

İzmir’deki gıda toplulukları, Covid-19 salgını nedeniyle ürünlerin dağıtım sistemini, sosyal izolasyon kuralları çerçevesinde sokağa çıkamayanlara destek olarak yürütüyor. 

Gediz Ekoloji Topluluğu’nun (GETO) üreticileri siparişlere göre paketledikleri ürünleri, dağıtıma uygun bir katılımcının balkonuna bırakıyor. Daha sonra GETO katılımcıları, siparişlerin ücretini zarf içinde bırakıp, paketleri alıyorlar. Gelemeyen yaşlıların paketlerini ise dağıtım için gönüllü olan gençler götürüyor. Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu’na (BİTOT) ise öğrenciler destek oluyor. BİTOT dağıtımı için yardıma gelen öğrencilere hem öğrenim desteği, hem de “askıda” sistemiyle yiyecek desteği veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde de birkaç gıda topluluğu, temel ihtiyaçlarını doğa dostu üretim yapan çiftçilerden ortaklaşa karşılamak üzere harekete geçti. İzmir’deki bazı Gıda Toplulukları, çiftçiye alım garantisi vererek üretim yaptırmak üzere Topluluk Destekli Tarım (TDT) konusunda işbirliği başlattı. TDT sistemini hali hazırda her gıda topluluğunun belli ürünlerde uyguladığını söyleyen Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu’ndan (BİTOT) Tamer Güvenir, gıda topluluklarının birlikte hareket etmesiyle, üreticinin daha fazla destek aldığını belirtiyor.

Mart ayı başından bu yana toplanan Gıda Toplulukları katılımcıları, aralarında anket yapıyor ve hangi ürünlere, ne kadar süreyle, ne kadar miktarda ihtiyaç duyduklarını hesaplıyor. Sonrasında bu anketleri değerlendiren topluluklar, en çok ihtiyaç duyulan ürünleri hangi üreticilerin üretebileceğini öğreniyor ve uygun olan üreticilere alım garantisi vererek üretime başlamasını sağlıyorlar. Gıda toplulukları ihtiyaç duyan üreticilere üretim sırasında veya lojistikte de destek oluyorlar. Örneğin patatesin yıl boyu depolanması için uygun depo bulunması konusunda araştırma yapıyor ve girişimlerde bulunuyorlar.

İzmir’deki gıda topluluklarının kesin kuralları yok; her kurum kendi açısından yaklaşımlarda bulunuyor ve farkılıklara rağmen ortaklaşılabilecek noktalarda işbirliği yapıyorlar.

Tamer Güvenir ”İzmir’de İstanbul’dan daha avantajlıyız. Temiz toprağa ve üreticiye daha kolay ulaşıyoruz. Gelecek dönemde küçük çiftçinin daha da önemli olacak. Bu yüzden TDTler de (Topluluk Destekli Tarım) daha önemli olacak” diyor. 

İzmir’deki dayanışmanın diğer illerde de çoğalması umuduyla…

Etiketler:

1 adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş