-- GÜNCEL PROJELER:
-- GEÇMİŞ PROJELER:


Victor Ananias
101 Soruda Organik Ürün Rehberi




Sinek ve Böcek Isýrmalarýnda Doðal, Koruyucu ve Tedavi Edici Yöntemler
Kategoriler: Koruyucu Saðlýk ve Beslenme
Tarih: 17-Temmuz-2014
Yazdýr | Arkadaþýna Gönder | Yorum Ekle


Yaz mevsimi sinek, böcek dönemi. Her yerde onlara rastlamamýz olaðan. Bizi ýsýrmamalarý için koruyucu önlemler alabileceðimiz gibi ýsýrmalarý halinde de doðal tedavi yöntemlerini uygulayabiliriz. Ýlaçlatmaktan ise sadece sinek ve böceklere deðil, doðadaki tüm canlýlara ve insanlara zarar verdiði için lütfen kaçýnýn.

Özellikle yaz mevsimi birçoðumuz için kabus gibidir.Hele hele sinek ve böcek sokmalarýna karþý tepki veren bir vücuda sahipsek...Tam da mevsimindeyken,böcek ve sinek sokmalarýna karþý uygulanan doðal koruyucu ve tedavi yöntemlerini tekrar hatýrlatmak istedik.

Þaduman Karaca,Buðday Ekolojik Yaþam Rehberi’nin 12. Sayýsý için kaleme aldý.

Bir sineðin veya bir arýnýn bizi ne zaman ve nerede ýsýracaðý belli olmaz. Isýrýlan veya sokulan bölge kýsa bir süre için acýyabilir ve arkasýndan uzun süre kaþýnabilir. Bazýlarý bize ciddi boyutta sýkýntý verir, hatta iltihaplanarak haftalarca geçmek bilmez. Kortizon içeren merhemler tabii ki hemen sürülebilir, fakat bu gerçekten gerekir mi? Aslýnda nadiren bu yola baþvurmak gerekebilir, onun yerine evlerimizde kadim bilgilerin yardýmýyla böcek-sinek sokmasý durumunda ilkyardýmý kendimiz yapabiliriz. Ancak akrep, yýlan ve çiyan sokmalarýnda size aþaðýda aktaracaðýmýz önlemler kesinlikle yetersizdir, lütfen böylesi durumlarda tam teþekküllü bir saðlýk kurumuna baþvurun.

Bizi kuluçka dönemlerinde beslenmek isteyen diþi sinekler ýsýrýr. Soktuklarý noktaya önce kan pýhtýlaþmasýný engelleyen uyuþturucu bir sývý enjekte ederler ki sokulan noktada kan akýþý devam etsin. Fakat bu uyuþturma iþleminin sineðe baþka bir yararý daha vardýr; biz ýsýrmayý algýlayamayýz, o da bu arada gerekli kaný emmek için zaman kazanmýþ olur. Eðer bunu fark edersek, gayri ihtiyari sineðin üzerine bir þaplak yapýþtýrýrýz ve sinek o anda ölür, ya da bizden hýzlý davranýr ve uçar gider. Her iki durumda bize kalan, ýsýrýlan bölgede bir þiþkinlik ve kýzarýklýktýr. Bu þiþkinlik, kýzarýklýk ve arkasýndan gelen kaþýnma, sineðin bize enjekte ettiði sývýdaki doku hormonu histamine vücudumuzun tepkisidir. Kimi insan bu hormona karþý hafif, kimisi aþýrý reaksiyon gösterirken, kimisi ise hiç etkilenmeyebilir. Bu bölgeyi kaþýmak, durumu daha da kötüleþtirir, çünkü ayný yerde sinirler de vardýr ve bunlar kaþýma durumunda tahriþ olur. Bu arada kaþýnan yer mikrop kaparsa iltihaplý süreçler de yaþanabilir.

Bu yazýda hem Anadolu’da hem de tüm dünyada kullanýlan yöntemlerden bazýlarýný bulacaksýnýz, fakat her þeyden önce þu üç noktaya dikkat etmenizi öneririm. Her insan böcek-sinek sokmalarýnda çok farklý tepki gösterir, o nedenle özellikle aþýrý þiþme, nefes alamama, tansiyon ve kalp ile ilgili semptomlarda derhal en yakýn týbbi yardým merkezine gidilmelidir.

Aðýz, boðaz ve dudak bölgelerindeki sokmalara hemen buz koyun ve buz emin. Ayný zamanda bir an önce en yakýn saðlýk merkezine gidin, tehlikeli olabilir.

Küçük çocuklarda böcek sokmalarý kan zehirlemesine kadar götürebilir. Böcek sokan bölge kaþýnma sonrasýnda þiþtiyse, lütfen çocuðu hemen bir hastaneye götürün.

 

Böcek Sokmalarýnda Yapabileceklerimiz

1. Böceðin soktuðu bölgeye hemen buz koyun veya soðuk kompres yapýn ya da sokulan bölgeyi akan soðuk suya tutun.

2. Arý veya eþekarýsý sokarsa arýnýn iðnesini dikkatli bir þekilde çýkarýn.

3. Lahana yapraðýnýn suyunu sýkýn, bu suyu sokulan bölgeye bolca sývayýn. Bu özellikle arý ve eþekarýsý sokmasýnda zehrin daðýlmasýný engeller.

4. Eðer böcek sokulan nokta aþýrý derecede kaþýnýyorsa, þu uygulamalarý yapabilirsiniz: Kuru soðan suyu veya kuru soðan enine kesilip direkt sokulan noktanýn üzerine basýlýr. Sirkeye tuz ilave edilir ve pamuklu bir bezle bölgeye kompres yapýlýr. Taze sýkýlmýþ limonun suyu aðrýya karþý da iyi gelir. Suda çözülmüþ maya ve taze fesleðen yapraðýný ezip üzerine basýn.

5. Sokulan bölgede iltihaplanmayý engellemek için bir damla kýzdýrýlmýþ bal mumu damlatýn.

6. Bir kabýn içine bir tatlý kaþýðý killi toprak koyup su ile karýþtýrarak bir lapa kývamýna getirin ve üç damla eterik nane yaðý karýþtýrýp bölgeye sývayýn.

7. Taze maydanozu ince ince kýyýn, temiz bir pamuklu beze koyarak sokulan bölgeyi sarýn.

8. Kaþýnan bölgeyi lütfen kaþýmayýn, onun yerine kendi tükürüðünüz ile tekrar tekrar nemlendirin.

9. Arý sokmasýnda sokulan yer ýslatýlýr. En ideali sokulan kiþinin kendi tükürüðü ile ýslatmasýdýr. Üzerine toz þeker dökün, þeker zehri alýr.

10. Doðada yürüyüþte bir böcek sokmasý durumunda bir sinirli ot (yaraotu) yapraðýný çiðneyip lapa haline gelince sokulan yerin üzerine koyun. Kaþýntý ve iltihap önlenmiþ olur. Sinirli otun dar ya da geniþ yapraklý iki türü de kullanýlabilir.

11. Böcek sokmasý sonrasýnda sokulan yeri tükürüðünüzle ýslatýp üzerine tuz dökerseniz yara oluþmasýný önlersiniz.

12. Soðuk saklanmýþ lor peynirinden hazýrlanan bir sargý, böcek sokulmasý sonrasýnda þiþmeyi ve kaþýntýyý önler.

13. Böcek sokmasý sonrasýndaki kýzarýklýða sirkeli su kompresleri ve rendelenmiþ çið patates sargýlarý iyi gelir.

14. Böcek sokulan bölgeye oðulotu yapraklarýný ezip bastýrýrsanýz hem ferahlýk verir, hem de olasý iltihap durumu önlenir.

 

Böcek Sokmalarýndan Koruyucu Önlemler


Yaz mevsiminde beyaz, yeþil veya krem renkli giysileri tercih ederseniz böcekler sizi rahat býrakýr. Ýnce, fakat kollarý ve bacaklarý kapayan giysiler giymekte yarar var. Yüzünüze, ellerinize ve kollarýnýza karanfil ya da lavanta yaðý sürerseniz, sinek ve böceklerin size yaklaþmasýný engellemiþ olursunuz. 500 ml yüksek kalitede zeytinyaðýna 5 damla uçucu karanfil veya lavanta yaðýný karýþtýrýn ve bu yaðý masaj yapar gibi açýk bölgelerinize yedirin. Alkol kokusunu da sinek ve böcekler sevmez, bunu vücuda sürülebilirsiniz. Itýrotu yapraklarýný avucunuzda önce biraz ezip, bu yapraklarla kol ve bacaklarýnýzý ovun. Itýrotu kokusunu çoðu sinek sevmez.

Keyifli bir yaz mevsimi dileðiyle…

Þaduman Karaca
www.sadumankaraca.com

 

 

Haber No: 7320