- Arýlarýn sayýlarýnýn azalmasýnýn en önemli nedeni tarýmda kullanýlan pestisitler. Ekolojik, doða dostu yöntemlerle üretilmiþ ürünleri tercih ederek, ekolojik üretimi destekleyerek arýlara yardým edebiliriz.
- Hiçbir arý ölmek istemez, o yüzden arýlarýn insanlarý sokmalarý onlarýn tehlike anýndaki son tercihleridir. Arý gördüðümüz zaman korkup onu öldürmeye çalýþmamalý, sakince ve zarar vermeden onu uzaklaþtýrmayý tercih etmeliyiz.
- Balkonumuza ya da bahçemize arýlarýn sevdikleri bitkileri ekerek onlarý destekleyebiliriz. Arýlarýn en sevdiði bitkiler lavanta, kekik, adaçayý, biberiye, yonca, karahindiba, bakla, acý bakla, hodan, nane, kabak çeþitleri, ayçiçeði, ýhlamur, iðde, kestane, erguvan, yalancý akasya… Arýlarýn dikkatini en çok mavi, mor, eflatun, beyaz ve sarý cezbediyor!
- Bardaðýnýza ya da bir su birikintisine düþen arýyý hemen çýkartýp kuru bir alana taþýyarak onu kurtarabilirsiniz. Bir süre sonra arý kendine gelecek ve uçup gidecektir.
- Betonlaþma ve habitat kaybý da arýlarýn yaþamýný olumsuz etkiliyor. Yeþil alanlara sahip çýkarak arýlar dahil tüm canlýlarýn yaþamlarýný koruyabiliriz.
- En önemli problemlerden biri de arýcýlarýn teknik bilgi yetersizliði, arý hastalýklarýyla mücadelede kullanýlan yanlýþ uygulamalar. Buðday Derneði olarak AB Erasmus+ desteðiyle yürüttüðümüz “Arýlarý Yaþatalým” projemizle; ekolojik, doða dostu ve geleneksel arýcýlýk yöntemlerinin yaygýnlaþtýrýlmasýný ve arýcýlýkla ilgili tüm paydaþlara bilgi aktarýmý yapmayý amaçlýyoruz. Buðday'a üye olarak "Arýlarý Yaþatalým" projemize destek verebilirsiniz. Buðday Derneðine buradan üye olabilirsiniz.
- Bu yazý dahil olmak üzere, benzer içerikleri paylaþýp arkadaþlarýnýza duyurarak arýlarla ilgili farkýndalýðýn geliþmesine katký sunabilirsiniz.