-- GÜNCEL PROJELER:
-- GEÇMİŞ PROJELER:


Victor Ananias
101 Soruda Organik Ürün Rehberi




Neotikotinoidlerin kuþlar için de zararlý olduðu ortaya çýktý
Kategoriler: Doða, Biyolojik Çeþitlilik
Tarih: 04-Aralýk-2017
Yazdýr | Arkadaþýna Gönder | Yorum Ekle


Kanada'da yapýlan bir çalýþma, arýlarý ve uçan böcekleri öldüren neonikotinoidlerin kuþlara da zarar verdiðini ortaya koydu.

Arýlarýn dünya genelinde sayýlarýnýn azalmasýnýn en önemli nedenlerinden biri olan neonikotinoidlerin, Kanada'da yapýlan bir araþtýrmayla kuþlar için de zararlý olduðu belgelendi. Neonikotinoid kuþlarýn kilo kaybýna uðramalarýna ve göç yollarýndan sapmalarýna neden oluyor.

Scientific Reports'ta yayýmlanan araþtýrmaya göre Güney Amerika'dan ve Meksika'dan Kanada'ya göç eden serçeler üzerinde bir inceleme yapýlarak neonikotinoidlerin serçelere olan etkisi araþtýrýlmýþ. Bir mýsýr tohumundan daha az miktarda neonikotinoid alan serçeler saatler içerisinde mide problemleri yaþamaya ve kilo kaybetmeye baþladý. Yemek yemeyi býrakan serçelerin daha sonra Kuzey'e olan göçlerini tamamlayamadý ve araþtýrmacýlarýn belirttiðine göre kuþlar kayboldu.

Neonikotinoid bir böcek zehiri ve dünyada yaygýn olarak kullanýlýyor. Avrupa Birliði 2013 yýlýnda üç neonikotinoid türünü yasakladý ve þu an tamamen yasaklanmasýný gündeme almýþ durumda. Kanada da benzer þekilde bir yasaðý tartýþýyor. Ülkemizde ise neonikotinoid kullanýmý tamamen serbest. 

Bu zehirler bitkilerin tohumlarýna uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehiri bünyesinde tutmaya devam ediyor. Bitkiyi yiyen böcekler de zehirlenerek ölüyorlar. Zehirin tohuma uygulanmasý, o tohumlarý yiyen canlýlarýn da, serçelerde olduðu gibi, etkilenmelerine neden olabiliyor. Ayrýca bitkilere uygulanan neonikotinoidlerin büyük bir kýsmý bitki yerine topraða geçiyor ve toprakta 19 yýla kadar etkilerini yitirmeden kalabiliyorlar. Yani bu zehirlerin tam olarak hangi canlýya ulaþtýðýný ve ne kadar zarar verdiði hesaplamak oldukça zor. Neonikotinodlerin doðada yol açtýðý zararýn tam boyutu henüz bilinmiyor. Ancak bu konuda ortaya çýkan her yeni geliþme, neonikotinoidlerin ekoloji için oldukça tehlikeli olduðunu gözler önüne seriyor. 

Türkiye'de neonikotinoid kullanýmý zaman kaybetmeden yasaklanmalý ve bu konudaki denetimler düzenli bir þekilde yapýlmalý.

 

Kaynak: The Guardian 

 

Haber No: 8024