Ýspanya'da selfie çekme çýlgýnlýðýyla öldürülen yunus yavrusunu hatýrlarsýnýz; ayný þekilde kuðular, köpekbalýklarý, kaplumbaðalar, tavuskuþlarý zaman zaman selfie kurbaný olarak haberlere konu oldular... Bir de selfie çýlgýnlýðýnýn haberlere konu olmayan boyutu var. Sadece turistler fotoðraf çekebilsin diye birçok ülkede nesli tükenmekte olan hayvanlar esir ediliyor ve kötü muameleye maruz kalýyor. Para karþýlýðýnda, turistler esir edilen hayvanlarla selfie çekiyorlar!
Instagram'da en popüler hashtaglar arasýnda doðal yaþamda çekilen fotoðraflar ve evcil olmayan hayvanlarla çekilen selfie'ler yer alýyor. Ýnsanlar, özellikle doðal yaþam parklarýný ziyaret eden turistler, koala, aslan, timsah vb. hayvanlarla selfie çekebilmek için yarýþýyorlar. Bunu yaparken büyük oranda doðal yaþama ve ilgi gösterdikleri o hayvanlara zarar veriyorlar.
Instagram yöneticileri, bu sömürünün farkýna vararak, doðal yaþamla ilgili bir etiket aratýldýðýnda artýk kullanýcýlarý uyarýyor. Örneðin #lionselfie etiketini arattýðýnýzda karþýnýza þöyle bir uyarý geliyor:
"Hayvanlara veya çevreye zararlý davranýþlarý teþvik eden gönderilerle alakalý olabilecek bir konu etiketi arýyorsun."
Instagram'ýn bu uyarýlarý ne kadar etkili olur bilinmez; ama görünen o ki bu uyarýlar olsa da söz konusu içerikler hala popülerliðini sürdürüyor.
Sevimli bir maymunla fotoðraf çekerek, ya da çekilen bir fotoðrafý beðenerek o maymuna zarar vermediðinizi düþünebilirsiniz. Ancak bu davranýþlarýmýz, doðal ortamlarýnda yaþamalarý gereken hayvanlarýn sömürülmesine, doðal yaþamýn zarar görmesine katký sunabiliyor.
Þunu düþünebiliriz: Bir yavru maymunun hayatý kaç like (beðeni) eder?
(Fotoðraf: Kym & Tonya Illman)