Amerika'da Cornell Üniversitesi'nde yapýlan bir araþtýrma, arý nüfusunun azalmasý konusunda þaþýrtýcý bir sonuç ortaya koydu. Pestisitlerin arý ölümlerine neden olduðu biliniyordu, ancak genellikle neonikotinoid gibi doðrudan böcekler için kullanýlan pestisitler üzerinde duruluyordu. Ancak bitkilerdeki mantar oluþumlarýný engellemek için kullanýlan fungusitlerin de arý ölümlerinde rol oynadýðý ortaya çýktý.
Fungusitlerin arýlarý nasýl etkilediði tam olarak bilinmiyor. Ama faydalý baðýrsak mikroplarýný öldürerek arýlarý nosema parazitlerine karþý savunmasýz býraktýklarý ve diðer pestisitlerin etkisini artýrdýklarý tahmin ediliyor.
Ayný araþtýrma, neonikotinoidlerin arý ölümlerindeki etkin rolünün altýný bir kez daha çizerek, neonikotinoidlerin arýlarýn hayatta kalma oranýný %50 oranýnda etkilediðini gösteriyor.
Avrupa'da kullanýmý sýnýrlanan neonikotinoidler konusunda tamamen yasak getirilmesi için Avrupa Birliði'nin yapacaðý oylamanýn 2018 baþlarýnda gerçekleþmesi bekleniyor. Birçok ülke yasak lehine oy kullanacak.
Türkiye'de ise neonikotinoid kullanýmý tamamen serbest. 2013-2014 yýllarýnda Akdeniz Üniversitesi Gýda Güvenliði ve Tarýmsal Araþtýrmalar Merkezi’nin yapmýþ olduðu incelemelerde ülkedeki meyve ve sebzelerin birçoðunda neonikotinoid tespit edilmiþ ve bunlarýn büyük oranda yasal limitin üstünde olduðu açýklanmýþtý.
Kaynak: The Guardian