BUÐDAY EKOLOJÝK YAÞAMI DESTEKLEME DERNEÐÝ
TÜZÜK
( 8. Olaðan Genel Kurul Onay Tarihi : 30.04.2017 )
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Kuruluþ Hükümleri
MADDE 1) DERNEÐÝN ADI
Derneðin adý; "BUÐDAY” Ekolojik Yaþamý Destekleme Derneði"dir.
MADDE 2) DERNEÐÝN MERKEZ VE ÞUBELERÝ
Derneðin merkezi; Ýstanbul’dadýr.
MADDE 3) DERNEÐÝN AMACI
Derneðin amacý; tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaþam bilinci ve duyarlýlýðý oluþturmak; ekolojik dengelerin geri dönüþü olmayacak hýz ve biçimde bozulmasý sonucunda ortaya çýkan sorunlara çözüm yollarý sunmak ve doða ile uyumlu yaþamý desteklemektir.
MADDE 4) DERNEÐÝN FAALÝYETLERÝ
Dernek, amacýný gerçekleþtirmek üzere aþaðýda belirtilen alanlarda faaliyetlerde bulunacaktýr:
4.1) Toprak ile insaný yeniden buluþturarak doðal yaþam ve ekoloji bilincinin geliþimine katkýda bulunmak.
4.2) Yerleþimleri, üretim ve tüketimleri ile yaþamlarý doðayla uyum içinde olan insan topluluklarýnýn varlýklarýný sürdürmelerine katkýda bulunmak, bu alanda yaþayan örnekleri desteklemek, yeni örnekler oluþturmak ve bu örneklerin sürdürülebilir hale gelmelerine destek vermek.
4.3) Ýnsan gereksinimlerini ekosistem döngüleriyle uyum içinde yeniden tanýmlamak, doðal gereksinimlere denk düþen üretim ve tüketim modellerini, teknolojileri, mimarileri desteklemek ve uygulamak.
4.4) Saðlýklý bir toplumun temel birimi olan bireyin, bedensel, zihinsel ve ruhsal saðlýðýnýn sürdürülebilirliði için beslenme alýþkanlýklarýnýn iyileþtirilmesi ve saðlýklý beslenme bilincinin oluþturulmasýna katkýda bulunmak; bireyin ruhen, bedenen ve zihnen üretkenliðini, yaratýcýlýðýný arttýrýcý çalýþmalarda bulunmak.
4.5) Ýnsan gereksinimlerinin karþýlanmasý için yapýlan üretim ve tüketim sonucunda ortaya çýkan atýklarýn azaltýlmasý, yeniden kullanýmý veya tekrar üretime kazandýrýlmasý ile deðerlendirilmesine yönelik projeler üretmek ve organizasyonlar yapmak, uygulamak ya da bu tür proje ve organizasyonlarý desteklemek.
4.6) Havada, suda ve toprakta meydana gelen bozulma ve kirlenmelere karþý mücadele ederek, ekolojik sistemin bozulmasýný önleyici çalýþmalar yapmak.
4.7) Orman, mera, tarým alanlarý ve sulak alanlarý korumak ve bu alanlarýn amaca uygun kullanýlmasýný saðlamak için hangi hallerde diðer gayeler için kullanýlabileceklerine dair bilimsel ölçülerin belirlenmesine katkýda bulunmak, üzerinde kültür bitkileri yetiþtirilen veya çayýr, mera, yaylak yahut kýþlak olarak kullanýlan arazilerin tespit edilmesine yardým ederek bu konuda yapýlan imar planlamalarý ile deðiþikliklerine katkýda bulunmak.
4.8) Ekolojik tarým konusunda resmi ya da özel kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yaparak bu konularda yasal düzenlemeler yapýlmasýna katkýda bulunmak. Ülkemizde ekolojik tarýmýn oluþumuna ve geliþimine katkýda bulunmak ve ekolojik tarým ürünlerine olan talebi canlandýrmak.
4.9) Doðal kaynaklarýn ve biyolojik çeþitliliðin tespitine ve korunmasýna katkýda bulunmak.
4.10) Doðal ve ekolojik ürünlerin üretimi, daðýtýmý, satýþý ile ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapmak, bu amaçla organizasyonlar düzenlemek, mevcut organizasyonlara katýlmak, danýþmanlýk hizmeti sunmak, proje desteði vermek, tanýtým çalýþmalarý yapmak.
4.11) Ulusal ve uluslararasý düzeyde ekolojik turizm faaliyetlerinde bulunmak, ekolojik turizm ile ilgili projeler üretmek ve geliþtirmek, ilgili projelere danýþmanlýk hizmeti sunmak, bu tür faaliyetleri ekolojik tarýmý destekleyici projelerle iliþkilendirmek.
4.12) Amacý ve etkinlikleri ile ilgili olarak süreli veya süresiz yayýn yapmak; Dernek ve etkinliklerini tanýtmak üzere panel, konferans, seminer ve benzeri toplantýlar düzenlemek; broþür, kitapçýk ve benzeri yayýnlar hazýrlamak ve daðýtmak.
4.13) Amacýna uygun olarak, konuya iliþkin doðrudan ya da dolaylý uzmanlýðý olan gerçek kiþiler ile resmi ya da özel ve özerk kuruluþlarla iþbirliði yapmak, bunlarla ortaklaþa ya da tek baþýna toplantý, konferans, panel, seminer, festival, þenlik ve benzeri etkinlikler düzenlemek veya bu tür etkinliklere katýlmak, eðitim çalýþmalarý yapmak.
4.14) Ýlgili mevzuat hükümlerine uymak þartýyla, ayný yönde çalýþan ulusal ya da uluslararasý resmi ya da özel kuruluþ ve kiþilerle iþbirliði yaparak, ortak çalýþma programlarýna katýlmak, yurt içinde ya da dýþýnda süreli ya da devamlý ortak çalýþma birimleri oluþturmak.
4.15) Ulusal ya da uluslararasý düzeyde tek baþýna veya ortaklaþa danýþmanlýk yapmak, projeler oluþturmak ve bu projeleri tek baþýna veya ortaklaþa hayata geçirmek ya da bu projeleri baþkalarýnýn kullanýmýna sunmak.
4.16) Hizmet konularý ile ilgili olarak, süreli ya da devamlý olarak kurslar, atölye çalýþmalarý gerçekleþtirmek; proje, tasarým sergileri düzenlemek; kermes, gezi ve turlar yapmak ve benzeri etkinliklerde bulunmak.
4.17) Dernek amaç ve faaliyetlerine uygun olarak ortaklýklar, iktisadi Ýþletmeler, vakýflar ve yardýmlaþma sandýklarý kurmak ve yürütmek.
4.18) Hizmet konularýnda ulusal ya da uluslararasý düzeyde standartlar, markalar oluþturmak, eðitim, danýþmanlýk hizmeti sunmak ve bu konularda ilgili resmi kurum ve kuruluþlardan alýnan yetki ile sertifikasyon hizmetlerinde bulunmak.
MADDE 5) ÇALIÞMA BÝÇÝMÝ
Dernek, amaç ve hizmet konularýný gerçekleþtirmek için;
5.1) Dernek içinde oluþturulacak çalýþma gruplarý, komiteler ya da uzman kiþiler aracýlýðý ile araþtýrma, inceleme ve etütler yapar, öneri ve dilekleri saptar,
5.2) Amaç ve hizmet konularý ile gelir arttýrýcý projeler için ortaklýklar, iktisadi iþletmeler, vakýflar ve yardýmlaþma sandýðý kurar,
5.3) Amaç ve hizmet konularý için gerekli taþýnmaz mallar satýn alýr, kiralar ve satar; taþýnmaz mallar üzerinde her türlü haklarý koydurabilir, iþletebilir ve her türlü inþaatý yaptýrabilir,
5.4) Yardým Toplama Kanunu ile bu Tüzük hükümlerine uygun olarak yardým ve baðýþ alýr ve verir; koþullu ya da koþulsuz vasiyetleri kabul edebilir,
5.5) Amaç ve hizmet konularýna yönelik gerekli diðer çalýþmalarý yapar.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Üyelik Hükümleri
MADDE 6) ÜYELÝK KOÞULLARI
Derneðe gerçek kiþi olarak üye olabilmenin koþullarý aþaðýda gösterilmiþtir.
6.1) 18 yaþýný bitirmiþ, medeni haklarýný kullanmaya yeterli olmak,
6.2) Yabancýlar için; Türkiye’de oturma hakkýna sahip olmak,
6.3) Dernekler Kanunu hükümleri uyarýnca, derneklere üye olmalarý yasaklananlar ve özel kanunlarda aksine hüküm bulunmamak koþulu ile baðlý bulunduklarý kuruluþlardan izin alamayanlar, Dernek aidatlarýný ödememe nedeni dýþýnda diðer nedenlerle Dernek üyeliðinden sürekli olarak çýkarýlmýþ olanlar Derneðe üye olamazlar.
Derneðe tüzel kiþi olarak üye olabilmenin koþullarý aþaðýda gösterilmiþtir.
6.4) Baþvuran tüzel kiþinin veya baþvuran tüzel kiþinin parçasý olduðu kuruluþ veya dahil olduðu yatýrým ortaklýklarýnýn, insan ve canlýlarýn yaþamýný tehdit edecek ölçekte enerji, madencilik, tarým, gýda ve inþaat faaliyetlerinde bulunmamasý, GDO’lu (Genetiði Deðiþtirilmiþ Organizma) tarým alanýnda faaliyet göstermemesi, GDO içerikli girdi ve ürünler üretmemesi, satmamasý ve kullanmamasý, silah sanayi ve savaþ endüstrisinde faaliyet göstermemesi, vergi yolsuzluðu, rüþvet ve haraç gibi herhangi bir yolsuzluk iddiasýyla kendisi ya da iþtirakçileri hakkýnda kesinleþmiþ yargý kararýnýn bulunmamasý.
6.5) Kurumsal üyelik talebinin sebebinin, kurum / kuruluþun çalýþma alaný ve faaliyetlerinin, toplumun ve kurumun olumlu dönüþümü için, ekolojik, demokratik, sosyal konularda yaptýðý çalýþmalarýn Buðday Derneði amaç ve faaliyet alanlarý ile uyumlu olmasý.
MADDE 7) ÜYELÝK TÜRLERÝ
Derneðin üyelik türleri aþaðýda gösterilmiþtir:
7.1) Dernek üyesi: Gerçek veya tüzel, Üyeliðin gerektirdiði her türlü yükümlülükleri üstlenmiþ ve üyelik sorumluluðu ile haklardan yararlanan üyedir. Üyenin haklarý, gereken koþullarý içermek kaydý ile her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak; yükümlülükleri ise Genel Kurul toplantýlarýna katýlmak, aidatlarýný zamanýnda ödemek, amaç ve hizmet konularýna baðlý olarak gereken çabayý harcamak ve Derneðin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmek ilkelerini içerir.
7.2) Fahri ( Onursal ) Üye: Derneðe, amaç ve hizmet konularýna sevgi ve saygýsý bulunanlar arasýndan, en az iki üyenin önerisi ve Yönetim Kurulu’nun kararý ile seçilen fahri nitelikli üyeliktir. Fahri üyeler, organlara seçilme ve seçme haklarýna sahip olmayýp, istedikleri takdirde aidat verebilirler.
MADDE 8) ÜYELÝK ÝÞLEMLERÝ
Her gerçek ve tüzel kiþi derneðe üye olabilir. Gerçek ve tüzel kiþilik aidatlarý birbirinden farklý olabilir.
Gerçek kiþiler için Derneðin üyeliði iþlemleri aþaðýda gösterilmiþtir:
8.1) Dernek üyesi olmak isteyen gerçek kiþiler, dernek amaç ve hizmet konularý ile tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koþullarýný içerdiklerini belirten “gerçek kiþiler için üyelik baþvuru formu”nu web veya basýlý form üstünde doldurup Dernek Baþkanlýðý’na verirler.
8.2) Dernek genel sekreterliðine yazýlý olarak yapýlacak üyelik baþvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok 30 gün içinde karara baðlanýr ve sonuç yazýyla baþvuru sahibine bildirilir. Baþvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Tüzel kiþiler için Derneðin üyeliði iþlemleri aþaðýda gösterilmiþtir:
8.3) Dernek üyesi olmak isteyen tüzel kiþiler, dernek amaç ve hizmet konularý ile tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koþullarýný içerdiklerini belirten “tüzel kiþiler için üyelik baþvuru formu”nu web veya basýlý form üstünde doldurup Dernek Baþkanlýðý’na verirler.
8.4) Dernek genel sekreterliðine yazýlý olarak yapýlacak üyelik baþvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok 30 gün içinde karara baðlanýr ve sonuç yazýyla baþvuru sahibine bildirilir. Baþvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
8.5) Gerçek veya tüzel adaylarýn dernek üyeliðine kabul edilmesi üzerine kayýt iþlemleri yapýlýr. Yýllýk aidat alýnýr.
8.6) Derneðin asil üyeleri, derneðin kurucularý ile müracaatlarý üzerine yönetim kurulunca üyeliðe kabul edilen gerçek ve tüzel kiþilerdir.
MADDE 9) ÜYELÝKTEN ÇIKMA
Üyelik, ölüm ve üyelikten ayrýlma dileðini yazýlý olarak bildirme kaydýyla ile sona erer. Ýstifa eden üye, varsa birikmiþ üyelik aidatlarýný ödemekle yükümlüdür. üye yazýlý olarak bildirmek kaydýyla, dernekten çýkma hakkýna sahiptir.
MADDE 10) ÜYELÝKTEN ÇIKARILMA
Gerçek kiþiler için Dernek üyeliðinden çýkarabilme nedenleri aþaðýda gösterilmiþtir:
10.1) Derneklere üye olma hakkýný yitirme, Dernek itibarýna zarar verme ve Dernek Tüzüðü hükümleri ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarýna aykýrý davranma.
10.2 ) Üyeliðe giriþ aidatýný 30 gün içinde ödememe,
10.3) Toplamda iki yýllýk aidat borcunu ödememe,
Tüzel kiþiler için Dernek üyeliðinden çýkarýlabilme nedenleri aþaðýda gösterilmiþtir:
10.4) Derneklere üye olma hakkýný yitirme ve Dernek Tüzüðü hükümleri ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarýna aykýrý davranma,
10.5) Üyeliðe giriþ aidatýný 30 gün içinde ödememe ve yýllýk aidat borcunu ödememe,
10.6) Baþvuruda beyan edilen koþullarda üyelik koþullarýna aykýrý bir deðiþiklik olmasý ya da üyelik tarihinden itibaren “tüzel kiþiler için üyelik baþvuru formu”ndaki tüzel kiþi beyanýnýn doðru olmadýðýnýn görülmesi.
MADDE 11) ÜYELÝKTEN ÇIKARILMA ÝÞLEMLERÝ VE ÝTÝRAZ
Dernek Yönetim Kurulu, 10.1 ve 10.4 maddeleri kapsamýnda üyenin de savunmasýný aldýktan sonra üyelikten çýkarma kararýný gizli oyla ve salt çoðunluk oyu ile verir, yazýlý olarak üyeye bildirir.
Madde 10.1 ve 10.4 kapsamýnda çýkarýlan üye, kendisine bildirilen karara karþý bildirim tarihinden baþlamak üzere 15 gün içinde Dernek Yönetim Kurulu aracýlýðý ile Genel Kurul’a itiraz edebilir. Ýtiraz ilk Genel Kurul toplantýsýnda görüþülür ve karara baðlanýr. Ýtirazýn karara baðlanmasýna kadar üyenin hak ve yükümlülükleri devam eder.
Üyenin süresinde itiraz etmemesi ya da itirazýn Genel Kurul’da reddedilmesi halinde Dernek Yönetim Kurulu üyenin kaydýný siler. Çýkarýlan üyenin Genel Kurul tarihinden baþlamak üzere bir ay içinde alýnan karara karþý mahkemeye baþvurmak hakký saklýdýr.
Dernek Yönetim Kurulu, 10.2, 10.3., 10.5 ve 10.6 maddelerine uymayan gerçek veya tüzel üyeleri herhangi bir savunma almaksýzýn salt çoðunluk kararý ile üyelikten çýkarabilir. Karar üyeye yazýlý olarak bildirilir.
Ölen üyenin dýþýnda ayrýlan ya da çýkarýlan üyenin tüm aidat borçlarý ödenmediði takdirde Dernek Yönetim Kurulu yasal yollara baþvurabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yönetim Hükümleri
MADDE 12) DERNEK ORGANLARI
1) GENEL KURUL
2) YÖNETÝM KURULU
3) DENETLEME KURULU
MADDE 13) GENEL KURUL
Dernek Genel Kurulu, üç yýlda bir olaðan olarak Nisan ayýnda toplanýr ve üyelerinin yarýdan bir fazlasýnýn katýlmasý ile Dernek merkezinin bulunduðu yerde çalýþmalarýna baþlar.
MADDE 14) ÇAÐRI USÜLÜ
14.1) Yönetim Kurulu, Dernek tüzüðüne göre Genel Kurul’a katýlma hakký bulunan üyelerin listesini düzenler ve tüm aidat borçlarýnýn ödenmesi için borçlu üyelere uyarýda bulunur.
14.2) Genel Kurula katýlma hakký bulunan üyeler, en az 15 gün önceden, günü, saati, ve gündemi en az bir gazetede veya derneðin internet sayfasýnda ilan edilmek, üyenin bildirdiði elektronik posta adresine ya da iletiþim numarasýna mesaj gönderilmek veya mahalli yayýn araçlarý kullanýlmak suretiyle toplantýya çaðrýlýr. Bu çaðrýda, çoðunluk saðlanamamasý sebebiyle toplantý yapýlamazsa, ikinci toplantýnýn hangi gün, saat ve yerde yapýlacaðý da belirtilir. Ýlk toplantý ile ikinci toplantý arasýndaki süre yedi günden az, altmýþ günden fazla olamaz. Toplantý, çoðunluk saðlanamamasý sebebinin dýþýnda baþka bir nedenle geri býrakýlýrsa, bu durum geri býrakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantý için yapýlan çaðrý usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. Ýkinci toplantýnýn geri býrakma tarihinden itibaren en geç altý ay içinde yapýlmasý zorunludur. Üyeler ikinci toplantýya, birinci fýkrada belirtilen esaslara göre yeniden çaðrýlýr. Genel kurul toplantýsý bir defadan fazla geri býrakýlamaz.
14.3) Ýkinci toplantý yeter çoðunluk aranmaksýzýn katýlan üyelerle açýlýr ve Genel Kurul çalýþmalarýna baþlar. Ancak katýlan üye sayýsý Yönetim Kurulu ile Denetleme Kurulu asýl üye tam sayýlarý toplamýnýn iki katýndan aþaðý olamaz.
14.4) Genel Kurul toplantýsý birden çok geri býrakýlamaz.
MADDE 15) TOPLANTININ YAPILIÞ USULÜ
15.1) Genel Kurul, katýlma hakký bulunan üyelerin salt çoðunluðunun, tüzük deðiþikliði ve derneðin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katýlýmýyla toplanýr; çoðunluðun saðlanamamasý sebebiyle toplantýnýn ertelenmesi durumunda ikinci toplantýda çoðunluk aranmaz. Ancak, bu toplantýya katýlan üye sayýsý, yönetim ve denetim kurullarý üye tam sayýsýnýn iki katýndan az olamaz. Genel kurula katýlma hakký bulunan üyelerin listesi toplantý yerinde hazýr bulundurulur. Toplantý yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiþ kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafýndan kontrol edilir. Üyeler, yönetim kururlunca düzenlenen listedeki adlarý karþýsýna imza koyarak toplantý yerine girerler.
15.2) Toplantý yeter sayýsý saðlanmýþsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantý Yönetim Kurulu Baþkaný veya görevlendirileceði yönetim kurulu üyelerinden biri tarafýndan açýlýr. Toplantý yeter sayýsý saðlanamamasý halinde de yönetim kurulunca tutanak düzenlenir. Açýlýþtan sonra, toplantýyý yönetmek üzere bir baþkan ve yeteri kadar baþkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluþturulur.
15.3) Dernek organlarýnýn seçimi için yapýlacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve toplantý katýlým listesindeki isimlerinin karþýlarýný imzalamalarý zorunludur. Toplantýnýn yönetimi ve güvenliðinin saðlanmasý divan baþkanýna aittir. Toplantýda görüþülen konular ve alýnan kararlar bir tutanaða yazýlýr ve divan baþkaný ile yazmanlar tarafýndan birlikte imzalanýr. Toplantý sonunda, tutanak ve diðer belgeler yönetim kurulu baþkanýna teslim edilir. Yönetim kurulu baþkaný bu belgelerin korunmasýndan ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
15.4) Genel kurulda her üyenin bir oy hakký vardýr. Üye oyunu þahsen kullanmak zorundadýr. Onursal üyeler genel kurul toplantýlarýna katýlabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kiþinin üye olmasý halinde, tüzel kiþinin yönetim kurulu baþkaný veya temsille görevlendireceði kiþi oy kullanýr.
15.5) Genel Kurul’da karar yeter sayýsý, Genel Kurul’a katýlanlarýn yarýdan bir fazlasýdýr. Ancak tüzük deðiþikliði ile Derneðin feshine iliþkin kararlarda ilgili maddelerdeki yeter sayýlar aranýr.
15.6 ) Genel Kurul ilan tarihinden sonra üye olanlarýn genel kurula katýlma hakký vardýr. Ancak Genel Kurul ilan tarihinden sonra üye olanlarýn ilgili Genel Kurul’da seçme ve seçilme hakký bulunmaz.
MADDE 16) TOPLANTIDA GÖRÜÞÜLECEK KONULAR
Genel Kurulda yalnýzca gündemde yer alan maddeler görüþülür, ancak toplantýda hazýr bulunan üyelerin onda biri tarafýndan görüþülmesi yazýlý olarak istenen konularýn gündeme alýnmasý zorunludur.
MADDE 17) OLAÐANÜSTÜ GENEL KURUL
Olaðanüstü Genel Kurul, olaðan Genel Kurul toplantýsýna kadar beklenilmesinin mümkün olamayacak ya da bir an önce görüþülmesinde yarar saðlayacak önemli ve zorunlu konularda, aþaðýda gösterilen baþvuru ve kararlar uyarýnca Yönetim Kurulu tarafýndan en geç bir ay içinde toplantýya çaðrýlýr.
17.1) Dernek üye sayýsýnýn 1/5’inin konu için yapacaklarý yazýlý ve imzalý baþvuru,
17.2) Yönetim Kurulu’nun gerek gördüðü konularda 2/3 oy çoðunluðu ile alacaðý karar,
17.3) Denetleme Kurulu’nun Dernek hesap iþlemleri ile bütçe konusunda oybirliði ile alacaðý kararý,
17.4) Olaðanüstü Genel Kurul toplantýsý olaðan Genel Kurul toplantýsýndaki yöntem ve ilkelere göre yapýlýr ve sadece toplantýya neden olan konunun üzerinde görüþülüp karar alýnýr. Olaðanüstü Genel Kurul sýrasýnda gündeme madde eklenmesi önerisi yapýlamaz.
MADDE 18) GENEL KURUL GÖREV VE YETKÝLERÝ
Genel Kurul, Derneðin en yetkili karar organý olup, görev ve yetkileri aþaðýda gösterilmiþtir:
18.1) Yasalar ile Dernek tüzüðü hükümleri doðrultusunda gerekli kararlarý almak,
18.2) Dernek organlarýný seçer ve derneðin diðer bir organýna verilmemiþ olan iþleri görür.
18.3) Geçen çalýþma dönemine iliþkin Yönetim Kurulu çalýþma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini; Denetleme Kurulu’nun denetim raporunu görüþüp, onaylamak ve Yönetim Kurulu üyelerini aklamak,
18.4) Yönetim Kurulu’nca hazýrlanan bütçeyi görüþüp, aynen ya da deðiþtirerek kabul etmek,
18.5) Dernek tüzüðünün deðiþtirilmesine iliþkin Yönetim Kurulu tasarýsýný görüþüp karara baðlamak,
18.6) Dernek üyeliðinden çýkarýlanlarýn, Yönetim Kurulu kararlarýna karþý sürelerinde yaptýklarý itirazlarý hakkýnda karar almak,
18.7) Derneðe taþýnmaz mal satýn alýnmasý ya da satýlmasý konularýnda Yönetim Kurulu’na yetki vermek,
18.8) Derneðin feshedilmesine ve malvarlýðýnýn daðýtýlmasýna karar vermek
18.9) Derneðin federasyona katýlmasýna ya da ayrýlmasýna karar vermek,
18.10) Gerekli görülen yerlerde þube ve temsilcilik açýlmasýna karar vermek ve þube açýlmasý için en az üç üyeye görev ve yetki vermek,
18.11) Gerekli diðer konularda karar vermek,
18.12) Yardýmlaþma sandýðý kurulmasý kararý.
18.13) Dernek Genel Kurulu, üyelik koþullarýný yerine getirmeme ve tüzük madde 10.2, 10.3, 10.5, 10.6 kapsamýnda üyelikten çýkarýlma þartlarý haricindeki üyelikten çýkarma iþlemleri hakkýnda son kararý verir.
MADDE 19) YÖNETÝM KURULU
Yönetim Kurulu, üç yýl süre için seçilmiþ 5 asýl 5 yedek üyeden oluþur. Herhangi bir nedenle Kurul’dan ayrýlan üyenin yerine, ilk sýrada bulunan yedek üye bir hafta içinde asýl üyeliðe çaðrýlýr. Yönetim Kurulu üye sayýsý, boþalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tamsayýsýnýn yarýsýndan aþaðý düþerse yeniden seçim için Genel Kurul bir ay içinde olaðanüstü toplantýya çaðrýlýr.
MADDE 20) YÖNETÝM KURULUNUN ÇALIÞMA ÝLKELERÝ
20.1) Yönetim Kurulu; seçimini izleyen altý gün içinde düzenlenecek ilk toplantýda bir Dernek Baþkaný, bir baþkan yardýmcýsý, bir sekreter, bir sayman ve Dernek amaç ve hizmet konularý ile ilgili yönetmenler seçmek suretiyle görev bölümü yapýlýr. Yönetim Kurulu Baþkaný üç dönemden daha fazla bir süre baþkanlýk yapamaz.
20.2) Yönetim Kurulu, en az üç ayda bir kez toplanýr ve gereðinde olaðanüstü toplantý yapabilir.
20.3) Yönetim Kurulu’nun toplantý yeter sayýsý, üye tam sayýsýnýn yarýdan bir fazlasý ve karar yeter sayýsý katýlanlarýn salt çoðunluðudur.
20.4) Yönetim Kurulu Dernek Baþkanýnýn çaðrýsý ve diðer üyelerin gündem önerileri doðrultusunda saptadýðý gündemle toplanýr ve çalýþmalarýný yapar.
MADDE 21: YÖNETÝM KURULUNUN GÖREV VE YETKÝLERÝ
21.1) Yasalar ve bu tüzük hükümleri doðrultusunda gereken kararlarý almak; Genel Kurul kararlarýný uygulamak,
21.2) Derneði temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçýna yetki vermek,
21.3) Gelecek döneme ait bütçeyi hazýrlayarak Genel Kurul’a sunmak,
21.4) Geçen çalýþma dönemi çalýþma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini hazýrlamak,
21.5) Derneðe üye olmak isteyen baþvuru sahiplerinin dilekçelerini incelemek, üyelik hakkýnda red ve kabul kararý vererek üye kaydý yapmak, tüzükte belirtildiði þekilde aidatlarýný ödemeyen üyelerin üyelik haklarýnýn düþmesi hakkýnda karar vermek.
21.6) Dernek Baþkaný’nýn önerisi üzerine, üyelik nitelik ve koþullarýný yitiren, amaç ve hizmet konularýndan uzaklaþan; bu tüzük hükümleri ve Genel Kurul kararlarýna aykýrý hareket eden, aykýrý söz ve eylemlerde bulunan üyeler hakkýnda üyelik haklarýnýn düþmesi hakkýnda karar vermek,
21.7) Genel Kurul toplantýlarýnýn tarihini, saatini, yerini ve gündemini saptamak; üyelere duyurmak.
21.8 ) Yönetim ve hizmet konularý doðrultusunda görev yapacak çalýþma gruplarý ya da komiteler kurmak, daðýtmak ve raporlarý hakkýnda gereken kararlarý almak,
21.9) Derneðin iþlerini yürütecek personel ve danýþmanlarý atamak ve gereðinde iþlerine son vermek,
21.10) Derneðin zorunlu organlarý, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Dernekler zorunlu organlarý dýþýnda baþka organlar da oluþturabilirler. Ancak bu organlara zorunlu organlarýn görev, yetki ve sorumluluklarý devredilemez
Ortaklýk, iktisadi iþletme, vakýf kurulmasýna ya da kurulmuþ ve kurulacaklara katýlmaya karar vermek.
21.11) Dernek tüzüðünün deðiþtirilmesi ile yönetmeliklerin hazýrlanmasý ve deðiþtirilmesine iliþkin tasarýlar hazýrlamak,
21.12) Genel Kurul toplantýlarýnda alýnan kararlarý üyelere ve ilgili yerlere bildirmek,
21.13) Geçen çalýþma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulu’ndan görevi ve bilanço gereði Dernek malvarlýðýný teslim almak ve ayný biçimde gelecek çalýþma dönemi Yönetim Kurulu’na teslim etmek,
21.14) Gerekli diðer iþlem ve uygulamalarý yapmak.
21.15) Derneðin uluslararasý iþbirlikleri ve çalýþmalarda bulunmasýna, yurt dýþýndaki kuruluþlara üye olarak katýlmasý veya ayrýlmasý ya da bunlarla iþbirliðine, uluslararasý projelere katýlmasý ve ortak olmasýna karar vermek.
21.16) Herhangi bir üyenin üyelik koþullarýný yitirmesi, madde 10.2, 10.3, 10.5, 10.6 þartlarýný yerine getirmemesi durumunda dernek üyeliðinden çýkarýlmasýný karara baðlamak.
MADDE 22) DENETLEME KURULU
Denetleme Kurulu; Genel Kurulda açýk oyla üç yýl için seçilmiþ 3 asýl ve 3 yedek üyeden oluþur.
Denetleme Kurulu en az yýlda 1 kere Yönetim Kurulu’nu denetler. Denetleme yeter sayýsý ikidir.
Denetleme Kurulu; Derneðin bütçe, hesap ve iþlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde yapacaðý inceleme sonuçlarýný, dilek ve önerilerini Yönetim Kurulu’na bildirmek; Yönetim Kurulu’nca hazýrlanan çalýþma dönemi programý ile yýllýk bütçe yönetmeliði ve gelir gider çizelgelerinin görüþüleceði Yönetim Kurulu toplantýsýnda hazýr bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek; Yönetim Kurulu’nca hazýrlanan geçen çalýþma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgeleri hakkýndaki incelemelerini bir raporla Genel Kurula sunmakla görevli ve yetkilidir.
MADDE 23) ÇALIÞMA GRUPLARI
Dernek amaç ve hizmet konularýnda yönetime yardýmcý olmak üzere, geçici ya da sürekli olarak en az üç kiþiden oluþan çalýþma gruplarý kurulabilir. Çalýþma gruplarý Yönetim Kurulu kararý ile seçilirler.
Çalýþma gruplarý Yönetim ve Denetleme Kurullarý’nýn karar almalarýna ya da yürütme birimine yardýmcý olabilecek araþtýrma ve incelemeleri yapmak, önerilerde bulunmak ve gereðinde uygulamalarýný da yapmakla görevli ve yetkilidirler.
MADDE 24) YÜRÜTME BÝRÝMÝ GÖREVLÝLERÝ
Dernek bütçesi ile amaç ve hizmet konularýnýn gerektirdiði ölçülerde yürütme birimi görevlileri atanabilir. Yürütme birimi görevlilerinin görevleri, görev ve yetkileri ile hak ve sorumluluklarý “Personel Özlük Haklarý Yönetmeliði”nde gösterilir.
MADDE 25) ÞUBELER
25.1 ) Yönetim Kurulu, beþ asýl ve beþ yedek üyeden olmak üzere dernek tüzüðünde belirtinle sayýda üyeden oluþur. Dernek þubeler açabilir. Bu amaçla Dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç üye tarafýndan þubenin açýlacaðý yerin ve Þube kurucularýnýn, þubenin açýlacaðý yerde en az altý aydan beri ikamet etmeleri zorunludur.
25.2) Her þubede; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu oluþturulmasý zorunludur.Denetim kurulu, üç asýl ve üç yedek üyeden olmak üzere dernek tüzüðünde belirtilen sayýda üyeden oluþur.
Denetim kurulu, denetleme görevini, dernek tüzüðünde belirtilen esas ve usullere göre yapar; denetleme sonuçlarýný bir raporla yönetim kuruluna ve genel kurula sunar.
Bu organlarýn görev ve yetkileri merkezin görev ve yetkileri gibidir. Ancak merkez Genel Kurulu’nun kararlarýndan geçmiþ yönetmelikler veya prensip kararlarý ile merkezden onaylanmak üzere bazý yetkiler þube organlarýna býrakýlabilir.
25.3) Þubeler hakkýnda Dernekler Kanunu ile bu tüzük hükümleri uygulanýr.
25.4) Þubeler, olaðan genel kurul toplantýlarý 3 yýlda bir Þubat ayýnda, merkez olaðan genel kurulu toplantýsýndan en az iki ay önce tamamlamak ve genel kurul sonuç bildiriminin bir örneðini toplantýnýn yapýldýðý tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliðine ve genel merkezlerine bildirmek zorundadýrlar. Þubeler Merkez Genel Kurulunda üç delege ile temsil edilirler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
MALÝ HÜKÜMLER
MADDE 26) DERNEÐÝN GELÝRLERÝ
26.1) Üye Aidatlarý: Üye aidatý; üyeler için her çalýþma bütçesinde öngörülen ve üyeliðin devamý süresince ödenmesi zorunlu ödentidir. Yýllýk aidat miktarý tüzel ve gerçek kiþiler için ayrý ayrý Genel Kurul tarafýndan günün koþullarýna göre yeniden tespit edilir.
26.2) Derneðin mal varlýklarýndan elde edilecek gelirler,
26.3) Her türlü koþullu ya da koþulsuz baðýþ, devir, vasiyet ve yardýmlar,
26.4) Her türlü yayýn ve piyango satýþlarý ile toplantý, festival, gösteri, gezi, kermes, gece ile benzeri düzenlemelerden elde edilen gelirler,
26.5) Yardým toplama hakkýndaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanan baðýþ ve yardýmlardan elde edilecek gelirler.
26.6) Ortaklýklar, iktisadi iþletmeler, lokal ve yardýmlaþma sandýðýndan saðlanacak gelirler.
26.7) Diðer gelirler.
MADDE 27: GELÝR VE GÝDER ÝÞLEMLERÝ
Dernek gelirleri alýndý belgeleri ile toplanýr. Baðýþ, yardým ve aidatlarý toplayacak yetkililer Yönetim Kurulu kararý ile belirtilir. Alýndý belgesine, aidat ve baðýþý ödeyenin açýk kimliði yazýlýr.
Giderlere iliþkin harcamalarda fatura ya da makbuz alýnýr. Belirtilen belgelerin alýnamamasý halinde ilgilisince harcama belgesi düzenlenir ve perakende satýþ fiþi eklenir. Bu belgelerin saklama süresi özel yasalarda gösterilen daha uzun süreye iliþkin hükümler saklý kalmak üzere 5 yýldýr.
MADDE 28) DERNEÐÝN TUTACAÐI DEFTERLER
28.1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararlarý tarih ve numara sýrasýyla bu deftere yazýlýr ve kararlarýn altý toplantýya katýlan üyelerce imzalanýr.
28.2) Üye kayýt defteri: Derneðe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneðe giriþ ve çýkýþ tarihleri bu deftere iþlenir. Üyelerin ödedikleri giriþ ve yýllýk aidat miktarlarý bu deftere iþlenir.
28.3) Evrak kayýt defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sýra numarasý ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakýn asýllarý ve giden evrakýn kopyalarý dosyalanýr. Elektronik posta yoluyla gelen ve giden evraklar çýktýsý alýnmak suretiyle saklanýr.
28.4) Ýþletme Hesabý defteri: Dernek adýna alýnan gelirler ve yapýlan giderler açýk ve düzenli olarak bu deftere iþlenir.
28.5) Alýndý Belgesi Kayýt Defteri: Alýndý belgelerinin seri ve sýra numaralarý, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adý, soyadý ve imzalarý ile aldýklarý ve iade ettikleri tarihler bu defter Bilanço esasýnda tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aþaðýdaki gibidir:
28.6 ) Madde 28’in 28.1,28.2, 28.3, 28.4, 28.5 ve 28.6’ncý maddelerinde kayýtlý defterleri bilanço esasýnda defter tutan dernekler de tutarlar.
28.7 ) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayýt þekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlýðýna verdiði yetkiye istinaden yayýmlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliðleri esaslarýna göre yapýlýr.
28.8 ) Yukarýdaki maddelerde yazýlan ve sayýlan ve derneklerce tutulmasý zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylý olmasý zorunludur.
28.9 ) Dernekler iþletme hesabý esasýna göre defter tutarlar. Ancak, yýllýk brüt gelirleri 2005 yýlý için 500 Bin YTL' yi aþan dernekler takip eden hesap döneminden baþlayarak bilanço esasýna göre defter tutar. Ýþletme hesabý esasýna göre defter tutan dernekler, yukarýda belirtilen hadde baðlý kalmaksýzýn yönetim kurulu kararý ile bilanço esasýna göre defter tutabilirler.
28.10 ) Bilanço esasýna geçen dernekler, üst üste iki hesap döneminde yukarýda belirtilen haddin altýna düþerlerse, takip eden yýldan itibaren iþletme hesabý esasýna dönebilirler.
28.11 ) Ticari iþletmesi bulunan dernekler, ticari iþletmeleri için, ayrýca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutarlar.
MADDE 29 ) DERNEÐÝN BORÇLANMASI
Derneðimiz bir önceki mali yýlýn gelir miktarý kadar yönetim kurulu kararý ile bunun üstündeki miktarlar için Genel Kurul kararý ile borçlanabilir.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
MADDE 30) DERNEÐÝN ÝÇ DENETÝMÝ
Derneðin iç denetimi; tüzükte belirtilen amaç ve çalýþmalarýn gerçekleþmesine iliþkin olarak belirlenmiþ organlarýn, üyelerin sorumluluklarýný düzenlemesi ve üyeler arasýnda oluþan görüþ birliðinin sürdürülmesi, dayanýþmanýn güçlendirilmesi için Genel Kurul’un onayýndan geçmek sureti ile yönetmelikler ve önergeler yayýnlamak biçiminde saðlanýr.
MADDE 31) TÜZÜÐÜN DEÐÝÞTÝRÝLMESÝ
Dernek tüzüðü, Genel Kurula katýlan üyelerin 2/3 oy çoðunluðu ile deðiþtirilebilir. Genel Kurul 1.toplantýsýnda yeter sayý kayýtlý üye sayýsýnýn 2/3 ; 2.toplantýsýndaki yeter sayýsý yönetim ve denetleme asil üye sayýsý iki katý kadardýr.
MADDE 32) DERNEÐÝN FESHÝ
Dernek Genel Kurulu her zaman Derneðin feshine karar verebilir. Genel Kurul Derneðin feshine karar verebilmesi için, tüzüðe göre katýlma hakkýna sahip bulunan Dernek üyelerinin 2/3’ünün toplantýda hazýr bulunmasý þarttýr. Ýlk toplantýda 2/3’lük çoðunluk saðlanmadýðý takdirde ikinci toplantýda yönetim kurulu ve denetim kurulunun iki katý ile fesih konusu görüþülür ve toplantýya katýlan 2/3 çoðunluðun kararý ile fesih kararý alýnýr. Fesih kararý alýndýktan sonra durum 5 gün içinde Mahallin Mülki Amirliði’ne yazýlý olarak bildirilir.
MADDE 33) DERNEÐÝN FESHÝ HALÝNDE MALVARLIÐI:
Dernek Genel Kurul kararý ile fesih edildiði takdirde taþýnýr ve taþýnmaz mallarý ile mevcut parasý, alýnacak bir karar ile benzer amaçlý bir kuruluþa devredilir.
MADDE 34) HÜKÜM EKSÝKLÝÐÝ
Bu tüzüðün uygulanmasý sýrasýnda ortaya çýkacak hüküm eksikliklerinde Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanýr.
MADDE 35) GEÇÝCÝ YÖNETÝM KURULU ÜYELERÝ
Ýlk Genel Kurul yapýlýp, asýl organlar oluþturulana kadar görev yapacak geçici Yönetim Kurulu üyeleri aþaðýdadýr:
Baþkan: Victor Ananias Sungitay
Baþkan Yardýmcýsý: Süleyman Alp Pir
Genel Sekreter: Hale Meriç Karabekir
Sayman: Seda Talaakar
Üye: Þadan Ertekin
Üye: Yasin Sancak
Üye: Abdullah Enver Özeren
MADDE 35) KURUCU ÜYELER
Derneðin kurucu üyelerinin ad ve soyadlarý, doðum yeri, tarihi, mesleði ile uyruk ve ikametleri aþaðýda gösterilmiþtir:
Adý: Victor Ananias Sungitay
Doðum tarihi: 21.5.1971
Doðum yeri: Zürih, Ýsviçre
Mesleði: Serbest Meslek
Tabiiyeti: Þili Vatandaþý
Adresi: Lüleci Hendek Sokak, Aslan Han, No:120
Kat:1 D:4 Tophane, Ýstanbul
Adý: Hatice Oya Ayman Ananias Sungitay
Doðum tarihi: 18.6.1966
Doðum yeri: Ýstanbul
Mesleði: Gazeteci
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Erdoðan Özkardeþler Saray No:25 D:5
Gayrettepe, Ýstanbul
Adý: Þadan Ertekin
Doðum tarihi: 11.6.1975
Doðum yeri: Ýstanbul
Mesleði: Endüstri Mühendisi
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Hasan Kamil Sporel Sok. Çoruk Apt.
No:25/26 Kýzýltoprak, Ýstanbul
Adý: Hale Meriç Karabekir
Doðum tarihi: 23.10.1968
Doðum yeri: Ýstanbul
Mesleði: Hukukçu
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Cumhuriyet Cad. 87/5 Üsküdar, Ýstanbul
Adý: Abdullah Enver Özeren
Doðum tarihi: 2.8.1951
Doðum yeri: Ankara
Mesleði: Kimya Mühendisi
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Yalýyolu Kaya Sitesi, No: 0- D D:213
Bostancý, Kadýköy, Ýstanbul
Adý: Süleyman Alp Pir
Doðum tarihi: 27.10.1972
Doðum yeri: Ýstanbul
Mesleði: Serbest Meslek
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Alsit Villalarý, B 24 Baðlar Mevkii,
Büyükdere, Sarýyer, Ýstanbul
Adý: Yasin Sancak
Doðum tarihi: 15.8.1977
Doðum yeri: Eskiþehir
Mesleði: Öðretmen
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Yýldýz Mah. Eski Konak Sok. Erdem Apt.
No: 5 D: 9 Beþiktaþ, Ýstanbul
Adý: Batur Þehirlioðlu
Doðum tarihi: 6.7.1972
Doðum yeri: Ankara
Mesleði: Makine Mühendisi
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Güvenevler Mahallesi, Yeþilyurt Sokak,
No:47/18 Ankara
Adý: Seda Talaakar
Doðum tarihi: 7.5.1976
Doðum yeri: Ýstanbul
Mesleði: Muhasebeci
Tabiiyeti: T.C. Vatandaþý
Adresi: Valide-i Atik Mah. Kartalbaba Caddesi,
Seyhan Apt. No:23 D: 6 Üsküdar, Ýstanbul