Geliþtirilmesi” projesi baþarýyla tamamlandý. Peoje süresince pilot bölgelere yapýlan araþtýrmalar sonucunda elde edilen bilgi ve deneyimler sonucunda hazýrlanan “Türkiye için Doða Dostu Tarým” kitabý, sürdürülebilir ve çevreye duyarlý tarým uygulamalarýnýn yaygýnlaþmasýný ve bu konuda bir standart oluþturulmasýný amaçlýyor.
Kitap öncelikle Türkiye’deki su, biyolojik çeþitlilik, tarýmda artan kimyasal kullanýmý gibi konularý iþliyor. Proje kapsamýnda yapýlan alan çalýþmalarýnýn sonuçlarýný ortaya koyarak somut örnekler veriyor. Bu örneklerden ve Avrupa’daki baþarýlý uygulamalardan yola çýkarak Türkiye’nin önündeki fýrsatlarý ve alýnmasý gereken tedbirleri ortaya koyuyor.
Tüm dünyada uygulanan farklý tarým metodlarý doða üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler býrakabiliyor. Örneðin, meralarda otlatma gibi atadan kalma yöntemler yarý-doðal alanlar yaratarak olumlu bir etki yaratýrken, mono-kültürel ve yoðun üretim amaçlý tarým uygulamalarý biyolojik çeþitliliðin kaybedilmesi, toprak bozulmasý, yüzey ve yeraltý sularýnýn kirlenmesi gibi olumsuz etkilere yol açabiliyor.
Buðday Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Victor Ananias, “Artýk doðaya zarar veren uygulamalarý bir kenara býrakmanýn, (toprak) anaya, tohuma deðer vermenin zamaný geldi, büyüdük, gücümüz kuvvetimiz arttý, aklýmýzý baþýmýza toplamanýn zamaný” diyor.
Avrupa Birliði’nin uyguladýðý Ortak Tarým Politikasý’nda yer alan çiftçi desteklerinin gerçekleþebilmesi için Ulusal Doða Dostu Tarým Politikasý’nýn (National Agri-Environment Program) hazýrlanmasý AB ülkelerinde zorunlu tutuluyor. Kitapçýk, “Doðal açýdan deðerli tarým alaný” kavramýnýn Çevre ve Orman Bakanlýðý ile Tarým ve Köy Ýþleri Bakanlýðý baþta olmak üzere, çevre koruma, kýrsal kalkýnma ve tarým ile çalýþan STK’lar, bu konularda çalýþmalar yapan özel sektör kuruluþlarýnýn ve bilim adamlarýnýn bulunduðu taraflara tanýtýlmasýna ön ayak olacak.
“Türkiye için Doða Dostu Tarým” kitabý ilgi gruplarýna ücretsiz olarak daðýtýlacak. Kitapçýðý edinmek isteyen kiþi ve kuruluþlar Buðday Derneði ile baðlantýya geçebilirler.
Tel: 0212 252 5255
selma@bugday.org
Kitabýn PDF versiyonunu aþaðýdaki adresten indirebilirsiniz
http://www.bugday.org/pdf/ddtp.pdf
Kitabýn ingilizce PDF versiyonunu aþaðýdaki adresten indirebilirsiniz
http://www.bugday.org/pdf/ddtpenglish.pdf