2017 yılından akılda kalan güzel şeyler
Yeni bir yılın içerisinde daima umut saklıdır. Bu umudu yeşertmek bizim elimizde.
Gerçekçi olalım, zor ve kötü zamanlardan geçiyoruz. 2017 yılında da doğa adına birçok üzücü olay yaşadık, kötü haberler aldık. Ama unutmamalı, her hikâyede mutlaka “iyi”ler de vardır. 2017 yılında da iyi insanlar yaptıkları güzel şeylerle etraflarına iyilik tohumları ektiler. Buğday Derneği olarak şuna inanıyoruz: Ekolojik yaşam bir ütopya değil! Tek yapmamız gereken doğadan ilham alarak bunun için gereken tohumları ekmek, yeşertmek, çoğaltmak ve paylaşmak.
Gelin 2017’de bize umut veren güzel şeyleri tekrar hatırlayalım!
İstanbul’da Uluslararası Kompost Konferansı gerçekleşti.
Buğday Derneği olarak Türkiye’de organik çöplerin (biyo-atık) ayrıştırılarak toplanması ve toprakların verimini arttıran kompost elde edilmesi için belediyelerle birlikte yürüttüğümüz ve çöp sorununa çözüm sunduğumuz ‘Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor!’ projemiz kapsamında, 12 Ocak 2017 günü, Kadir Has Üniversitesi’nde Avrupa’dan ve Türkiye’den konunun uzmanlarının konuşmacı olduğu Uluslararası Kompost Konferansı’nı gerçekleştirdik. Konuyla ilgili detaylı haberi buradan okuyabilirsiniz.
Lavanta ve kekikle doğa kıyımını durdurdu
Burdur’da “Yaban Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi” kurup yaralı hayvanları tedavi eden; Burdur Gölü’nün kurumasını engellemek ve bölgedeki su kaynaklarının korunması amacıyla göl havzasında ekolojik lavanta, kekik, adaçayı üreten TaTuTa ağı çiftçilerimizden Veteriner Hekim Öztürk Sarıca etrafına hayat saçıyor! İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.
Eğrelti otuyla içme suyu
Eğrelti otu, yağmur suyu ve yaratıcılığını, aklını, enerjisini doğa yararına kullanmaya çalışan bir liseli… Hakan Çakar henüz 18 yaşında. Eğrelti otuyla yağmur suyunu temizleyip içme suyuna çevirdiği projesi TÜBİTAK’ın yarışmasında elendi; ama o yılmadı, projesini daha da geliştirdi ve yarışmaya tekrar katıldı. İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.
Türkiye’de ilk kez tarım ve gıda etiği üzerine kongre düzenlendi
Dünyanın ekolojik dengesini bozmadan, sürdürülebilir ve doğaya saygılı bir tarım ve gıda etiği! 10-11 Mart 2017 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklen “Türkiye 1. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi” hakkında detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
İzmir Bayındır’da 117 kadın arıcılık öğrendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi arıcılık ile ilgili bir eğitim programı düzenleyerek hem arıcılık ve bal üretiminin artması, hem de kırsalda yaşayan insanların meslek sahibi olmasını hedefledi. Eğitim programı toplam 12 ilçede düzenlenirken, Bayındırlı kadınlar eğitime rekor bir ilgi gösterdi. Tam 117 kadın arıcılık eğitimine katıldı.
Kazdağı Sanat Evi enerjisini güneşten sağlamaya başladı
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteğiyle Kazdağı Sanat Evi’ne güneş enerji sistemi kurdu. Kazdağı Sanat Evi, Güneş enerji sistemi sayesinde artık elektrik enerji ihtiyacını güneşten, ücretsiz olarak sağlayacak. 3 kWa’lık sistem 12 adet fotovoltaik panel, 4 akü ve invertörden oluşuyor.
Sakaryalı öğrenciler çöpünü dönüştürüyor
“Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” projemizden ilham alan Sakarya Üniversitesi Sakarya Meslek Yüksekokulu ve Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri “Sen de Çöpünü Dönüştür” adıyla bir proje gerçekleştirdi.
Kompost gübre yapımı hakkında eğitimlerin verildiği, saha çalışmalarının yapıldığı “Sen de Çöpünü Dönüştür” projesi sonucunda kompostla elde edilen gübre okulun bahçesinde kullanılacak.
45 yıl aradan sonra telli turna İstanbul’da
Nesli tükenme tehdidi altında olan telli turna (grus virgo) 45 yıl aradan sonra kuş ve doğa fotoğrafçısı Ahmet Özbaş ile Nükhet Barlas tarafından Sarıyer ilçesindeki Fener Kuş Gözlem Kulesi’nden görüntülendi. Göç esnasında ülkemizi de kullanabilen ve termal hava akımlarını kullanarak 16.000-26.000 fit yükselebilen telli turnaların süzülerek uçan diğer büyük kanatlı kuşlarla birlikte Avrupa yönündeki ilkbahar göçü sırasında İstanbul semalarından gözlenmesi en son 1972 yılında mümkün olmuştu.
Kayseri Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi açıldı
Danışmanlığını yaptığımız Kayseri %100 Ekolojik Pazarları’nın kurucularından olan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği, kırsalda sürdürülebilir bir yaşam için bir proje başlatarak, kadın çiftçilere yönelik ekolojik üretim ve eğitim merkezi açtı. Kayseri Karahıdır Mahallesi’nde bulunan atıl durumdaki bir kamu yatırımı olan okul binasının üretim ve eğitim merkezi haline dönüştürülerek, kadınların bir yandan ekonomik ve sosyal hayata katılımı, diğer yandan da yerel ve sağlıklı ürünler üretmesi sağlanacak.
Zeytin kazandı; kınalı kuzu kazandı…
Çabalarımızla Üretim Reformu Paketi’nden zeytinlik ve mera alanlarını sanayi ve maden sahası haline dönüştürebilecek maddeler çıkarıldı. Bu süreçte vatandaşlar ve STK’lar birlikte örnek bir mücadele gösterdiler.
Roma Bostanı ve Gezi Parkı kurtuldu!
İstanbul 10. İdare mahkemesi Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapma planını da içinde barındıran Beyoğlu İmar Planlarını iptal etti. Karar, Roma Bostanı’na yapılmak istenen sosyal tesisleri, yapımı planlanan camiyi, Galatasaray’a yapımı planlanan otoparkı, Fındıklı Parkı’nı ve bunlar gibi birçok yeşil alanı da kapsıyor. Haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.
Köylüler 300-400 yıllık fıstık çamlarının kesilmesini durdurdular
Muğla’nın Yatağan İlçesi Gökgedik Mahallesi’nde cam ve seramik sanayisinde hammadde olarak kullanılan ‘feldspat madeni’ çıkarmak için fıstık çamlarının kesilmek istenmesi, köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, Orman Müdürlüğü tarafından kesilmek üzere işaretlenen 300-400 yıllık fıstık çamı ağaçlarına iş makinelerini yaklaştırmadı. Detaylı haberi buradan okuyabilirsiniz.
%100 Ekolojik Pazarlar’ın yönetimi artık Ekolojik Pazar Komisyonu’nda
%100 Ekolojik Pazarlar, üreticiler, pazar müşteriler pazar esnafı, Buğday Derneği ve yerel yönetimlerin temsilcilerinden oluşan Ekolojik Pazar Komisyonu tarafından yönetilmeye başlandı. Pazarlarda kurulan Türetici Komisyonları’nda müşteriler ekolojik pazarlarına sahip çıkıyor.
Artık Adana’nın da organik pazarı var!
İlki 2006 yılında Buğday Derneği’nin öncülüğünde İstanbul Şişli’de kurulan organik pazarların sayısı giderek artıyor. Adana Valiliği Koordinatörlüğünde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çukurova Belediyesi ile Çukurova Organik Tarım Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen Adana Organik Tarım Ürünleri Pazarı her Cumartesi Kenan Evren Bulvarı Semt Pazarı’nda kurulacak.
Ekolojik Haklar Merkezi açıldı
Türkiye’de bir ilk olan ve Ekoloji Kolektifi öncülüğünde bir araya gelen yaşam savunucularının desteğiyle kurulan Ekolojik Haklar Merkezi, ekolojik temelli sorunların ortaya çıkmadan önce vatandaşların hangi haklara sahip olduğunu öğrenmelerine, doğru bilgiye nasıl ulaşabileceklerine ve sorunlarıyla ilgili nerelere başvurabileceklerine dair destek vermeyi amaçlıyor. Detaylı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.
Organik tarımın öncü ili Kayseri
Kayseri’de bu yıl 5. kez kurulan Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’daki satış verileri Kayseri’de organik üretimin gelişmeye devam ettiğini ve organik ürüne olan ilginin giderek arttığını ortaya koydu. Detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.
Ankaralı temizlik işçileri çöpten topladıkları kitaplarla kütüphane kurdu
Çankaya Belediyesi işçileri, çöpten topladıkları kitaplarla kütüphane kurdu. Çöpe atılan kitaplardan oluşturulan kütüphane, yaklaşık 4 bin kitaptan oluşuyor. Kütüphane kurulduğundan bu yana 97 belediye işçisi iki haftada bir kitap ödünç alıyor, her gün 6 işçi kütüphaneyi ziyaret ediyor.
Gökçeada direndi ve kazandı
Gökçeada’da maden aramak için başvuru yapan Merih Madencilik, Gökçeadalıların bu girişimi engellemek için kenetlenmesi ve örnek bir mücadele sergilemesiyle başvurusunu geri çekmek zorunda kaldı.
Türkiye’de ilk kez arı odaklı arıcılık
Türkiye’de doğa, arı ve insan dostu arıcılık yöntemlerinin yaygınlaşması için yürüttüğümüz AB Erasmus + Programı tarafından desteklenen “Arıları Yaşatalım” projemiz kapsamında 9 Aralık’ta İzmir’de Uluslararası Ekolojik Arıcılık Konferansı’nı gerçekleştirdik. Kaçıranlar için konferansın video kayıtları ve ekolojik arıcılığa ilgi duyanlar için tüm bilgiler proje kapsamında hazırlanmakta olan web sitemizde yer alacak.
Gıda topluluklarının sayısı da etki alanı da arttı
2. Gıda Toplulukları Çalıştayı 9 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi’nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Yaklaşık 1.000 kişinin katılmak amacıyla başvurduğu çalıştay, çok çeşitli grupları, kişileri, üreticileri, tüketicileri, türeticileri yan yana getirdi. Bu çeşitliliğin gücü ve coşkusuyla, bir çok konuda bir çok farklı görüş ve deneyim paylaşıldı. Birbirini güçlendiren, dayanışma ve paylaşım temellerinde gerçekleşen çalıştay, bu açıdan katılımcılara umut, güç ve enerji aşıladı. Detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
muthissiniz! calismalariniz izlemek bana umut ve keyif veriyor