ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Dijital İklim Grevi Çağrısı

Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2020
Dijital İklim Grevi Çağrısı

5. Küresel İklim Grevi koronavirüs salgını sebebiyle dijital platforma taşınıyor.

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgını, ekolojik, doğayla uyumlu bir yaşam umuduyla iklim krizine karşı harekete geçen çocukları durduramadı. Hükümetler tarafından somut adımların atılması ve iklim acil durumu ilan edilmesi talebiyle her hafta düzenli okul grevine çıkan ve toplu eylemler düzenleyen öğrenciler, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla, 3 Nisan 2020 Cuma günü gerçekleştirecekleri 5. Küresel İklim Grevi’ni sokaklardan dijital platforma taşıdı.

Sayılarınızı düşük, ruhlarınızı yüksek tutun” açıklamasında bulunan Thunberg, dijital greve katılmak isteyen öğrencilerin #ClimateStrikeOnline etiketi ile paylaşım yaparak iklim hareketine katılabileceklerini belirtti.

“Bir krizi, kriz olarak ele almadan çözemeyiz. Uzmanların ve bilimin arkasında birleşmeliyiz. Bu elbette tüm krizler için geçerli. Şimdi, uzmanlar bizi koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için halka açık toplantılardan kaçınmaya çağırıyorlar. Ben şahsen uzmanların dediği gibi yapmamızı tavsiye ederim…”

Greta Thunberg

Türkiye’de ise “Sıfır Gelecek” ve “Gelecek için Cumalar Türkiye” çatısı altında bir araya gelen çocuklar, gençler, iklim aktivistleri, çevre ve ekoloji örgütleri, iklim acil eylemi talebinin daha güçlü bir şekilde yankılanması için herkesi 3 Nisan’daki dijital iklim grevine çağırıyor.

“İklim krizi geleceğin değil bugünün sorunu ve hayatımızı temelinden sarsıyor. Artık bireysel hayat tarzı değişikliklerinden çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Bunun için birlikte ses vermeye, fosil yakıtların olmadığı, adil dönüşümün ve iklim adaletinin sağlandığı bir dünya için harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Fridays for Future Türkiye

Genç iklim aktivistleri mesajlarını Buğday Derneği ile paylaştı: “Gelin, değişimi birlikte başlatalım.”

“Fridays for Future Türkiye ailesinin en sevdiğim özelliklerinden biri her duruma kolaylıkla adapte olabilmemiz. Dünya olarak Covid-19 virüsü sebebiyle çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Fakat aylardır bıkmadan usanmadan söylediğimiz gibi maalesef dünyayı bekleyen daha büyük bir kriz var. Ama nasıl ki ülkeler Covid-19 için acil durum ilan ettiyse, iklim krizi için de bir acil durum ilanı yapılır ve buna göre önlem alınmaya başlanırsa bu gidişata dur demek hala mümkün. Bu yüzden 3 Nisan için planladığımız 5.küresel iklim grevini dijital ortama taşıyoruz! Çünkü acil durumun ne demek olduğunu şu anda görüyoruz ve bir başka acil durum istemiyoruz. Yanlışlarımızdan ders çıkarmanın, karbon emisyonlarını azaltmanın ve yeşil teknolojilere yatırım yapmanın tam zamanı! Biz birer sinek kuşuyuz ve herkes üzerine düşeni yapıncaya kadar durmayacağız!” 

Selin Gören, İstanbul

“Geleceğimizi iklim krizine teslim etmekte olduğumuzu 3 Nisan’da bir kez daha haykırmaya hazırlanıyoruz. Taleplerimiz çok net: Dünya genelinde, karbon emisyonlarının sıfırlanmasını ve iklim krizine yol açan tüm etkenlerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Türkiye özelinde, Paris İklim Anlaşması’nın vakit geçirilmeden yürürlüğe konmasını istiyoruz. Geri sayım hızlanarak devam ediyor. Dünyamız geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru ilerliyor. Ama hala umut var. İklim krizini durduracaksak, korona salgınını durdurmaya çalışırken olduğumuz kadar kararlı ve hızlı davranmak zorundayız. Sadece kendi yarınını değil, gelecek nesillerin yarınlarını da düşünen herkesi bize destek olmaya davet ediyoruz. Gelin, değişimi birlikte başlatalım.”

Deniz Çevikus, İstanbul

“Genellikle yaptıklarımızı söylediğim zaman, ‘boşver sen, onlar devlet işi’ veya ‘bunları büyüyünce yap’ gibi şeyler söyleniyor. Birincisi, sorumlu kişiler sorumlulukları yerini getirmediği ve tam tersi sorumsuzluk yaptıkları için biz harekete geçtik, ikincisi ise bunların farkındayım ve büyümeyi beklememe gerek yok. Şimdinin sorunlarını çözmezsek geleceğe nasıl gideceğiz değil mi? Bizim gibi onca çocuk harekete geçti.Dünyadaki birçok insan iklim adaleti için tek ses oldu ve bu ses güçlenerek büyümeye devam ediyor. Özellikle Türkiye’de eylem kelimesini bile kullanınca gerilen toplum neden eylem yaptığımızı, haklarımız için harekete geçtiğimizi görüyor ve anlıyor. Eşit bir toplum, adalet, çocuklar, hayvanlar ve yetişkinler için hepimiz bir aradayız. Türkiye’de iklim için eylemlerde birleşmemiz çok önemli. 3 Nisan’da 5. Küresel İklim Grevi için buluşuyoruz ve bu çok büyük bir adım. Bu mesajı okuyan bireyler olarak bize katılın. Yaptıklarımız için bolca emek veriyoruz ve sizlerin destekleri gezegen için çok büyük önem taşıyor.”

Melisa Akkuş, İstanbul

“Aslında biz çocuklar çok basit bir şey istiyoruz: güzel bir gelecekte yaşamak ve yaşlanmak. Büyüklerimizin dünyaya yaptıklarının cezasını biz ödemek istemiyoruz. Eğer sen de mutlu bir gelecek istiyorsan, seni de grevimize bekleriz.”

Ece Doğa Bayraktar, İstanbul

“3 Nisan’da yaşanabilir bir dünyada nefes alabilmek için birlikte el ele verip iklim krizine farkındalık yaratmak amacıyla grevde olacağız. Amacımız kendimize, yeni nesile ve yeryüzünde yaşayan bütün canlılara güzel yarınlar bırakabilmek. Ve zaman birlik olma zamanı. Bu yüzden herkesi greve bekliyoruz.”

Eliz Mina Tanrıverdi, Bodrum

“İklim krizi de virüsler gibi sınır tanımaz.”

“Biz Friday For Future iklim aktivistleri olarak, iklim krizi konusunda olduğu gibi koronavirüs salgını konusunda da bilimi dinleyerek, evimizden çıkmadan online grev yapmaya karar verdik. İklim krizi nedeniyle yaşayacağımız tüm olumsuzlukların tıpkı virüs salgını gibi aynı zamanda tüm dünyada olduğunu düşünün; ne kadar büyük felaketler ve çaresizlik yaşanacak? İklim krizi de virüsler gibi sınır tanımaz. Liderler çok geç olmadan tüm bu yaşananlardan ders alarak, bilim insanlarını dinlemeli, ülkelerinin karbon emisyonlarını hızla sıfırlayarak, birlikte hareket etmeliler.”

Yağmur Ocak, İstanbul

“Salgın hastalıkların, savaşların, göçlerin, insan hakları ihlallerinin yaşandığı ve teknolojimizin, ilaçların ve paramızın bizi koruyamayacağı bir geleceğe hoş geldiniz… Biz iklim aktivistleri, bilimi dinliyoruz ve krize kriz gibi davranılmasını talep ediyoruz. Bugün dünya çapında yaşanan salgın hastalık karşısında alınan acil önlem tedbirleri, göz ardı edilen iklim krizi için de alınmalı. İklim krizine karşı duruşumuzda koronavirüs bir model oluşturmalı. Bir anda alınan izolasyon karaları, bunun yapılabileceğini kanıtlıyor. Biz de bu yüzden 5. Küresel İklim Grevi için dijital grev yapmayı planladık. Bilgisayar, telefon ve tabletleri ile herkes bize katılabilecek.” 

Atlas Sarrafoğlu, İstanbul

“Bize katılmanız çok önemli, omuzlarımızdaki yük tahmin edesiniz ki çok büyük. Bizim kuşağımız daha önceki kuşakların, umarsızca gezegeni yok etme girişimlerinin sonuçlarıyla baş etmek zorunda. İklim krizi, ekolojik kriz, hava kirliliği, pestisitlerle zehirlenmiş gıdalar, ormansızlaşma, plastik kirliği vb. gelecek kuşakların yaşamsal haklarını elinden alıyor. Tüm doğa 6. kitlesel yok oluşu yaşıyor ve en büyük bedeli yoksul halklar ödüyor. Çağrımız tüm dünya liderlerinin bir an önce iklim acil durumunu ilan etmeleri ve gerekli dönüşümleri, Paris Antlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirerek sağlamalarıdır. Gezegenimiz, tüm canlıların ortak evi yanıyor. Harekete geç ve bize katıl… Biz değilsek kim? Şimdi değilse ne zaman?”

Güney Deniz Teke, İstanbul

İklim için okul grevleri nasıl başladı?

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in iklim krizine dikkat çekmek için 2018 Ağustos ayında tek başına başlattığı ‘iklim için okul grevleri’ kısa sürede pek çok ülkeye yayıldı. Kendilerine yaşanabilir bir gezegen bırakılmasını talep eden çocuklar ve genç iklim aktivistleri, okullarından bir gün feda ederek greve çıkma kararı aldı. Bugüne kadar 15 Mart, 24 Mayıs, 20 Eylül ve 29 Kasım 2019’da gerçekleştirilen küresel iklim grevlerine katılan çocuklar, gelecekleri için seslerini çoğaltmaya devam ediyor.

20 Eylül 3. Küresel İklim Grevi, İstanbul

Türkiye’nin 20 farklı şehrinde; 30 bin yetişkin ve gencin sokaklardan, 40 bin öğrencinin ise okullarından katıldığı küresel iklim grevleri, Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına ortak olan “Sıfır Gelecek” oluşumu tarafından organize ediliyor.

Ya Sıfır Karbon Ya Sıfır Gelecek

“Sıfır Gelecek” kampanyası tüm dünyanın bir numaralı meselesi haline gelmesi gereken iklim krizini kamuoyu ve hükümet gündemine taşıyor.

İklim krizi ile mücadele edebilmek için gereken zamanın giderek daraldığını ifade eden ve karar alıcıları acilen iklim acil durumu ilan etmeye çağıran sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler; fosil yakıtlara dayalı yüksek karbon ekonomisinin adil geçiş yoluyla doğaya zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırılması, doğa dostu tarıma geçilmesi, kentsel planlamanın canlı yaşamını öne alacak şekilde kurgulanması, ormansızlaşmanın durdurulmasını talep ediyor.

Fridays For Future Türkiye ve Sıfır Gelecek sayfalarını takip ederek iklim hareketine katılabilir, dijital eylem planından haberdar olabilirsiniz.

Etiketler: , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş