ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylasın

Yayınlanma Tarihi: 12 Mart 2021
Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylasın

Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylamayan 6 ülkeden biri. Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için 47 sivil toplum kuruluşu TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlattı.

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf 197 ülkeden 191’i Paris Anlaşması’nı imzaladı ve onayladı. Onaylama sürecini tamamlamayan 6 ülke kaldı: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye.

2020, Türkiye’de en çok aşırı hava olayının görüldüğü yıl oldu. Bilimsel çalışmalar da Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Zira kurak geçen kışlar, sel baskınları, sıcak hava dalgaları, yazın şehirleri vuran dolular felaketin ilk uyarıları.

Durum bu kadar ciddiyken Paris Anlaşması’nın ilk imzacılarından olan Türkiye, aradan beş yıl geçmesine rağmen Paris Anlaşması, TBMM’de gündeme getirilip onaylanmadı.

Türkiye aynı zamanda Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi. Üstelik, en çok sera gazı emisyonu üreten 20 ülkeden biri. Dünyanın geri kalanıysa iklim politikaları açısından iddialı bir dönemde.

Buğday Derneği’nin de aralarında yer aldığı 47 sivil toplum kuruluşu (STK), küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı ve daha fazla çaba sarf ederek 1,5 derecede sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanması için imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar, Paris Anlaşması’nın onay sürecinin tamamlanacağı TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek.

İklim mücadelesine destek olmak için kampanyaya buradan imza verebilirsiniz: Change.org/ParisiOnayla


“Türkiye en kısa sürede karbon nötr bir ülke olmalı.”

STK’lar, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmaması halinde uluslararası iklim müzakereleri sürecinin büyük oranda dışında kalacağı görüşünde.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan: “Türkiye bir an önce Paris Anlaşması’nı onaylamalı ve en kısa sürede de karbon nötr bir ülke olmalı. Bu amaca ulaşmak için de hedeflerini belirleyerek, bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak somut adımları atmalıdır. Paris Anlaşması’nı sürecin ilk adımı olarak kabul ediyoruz.”

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz: “Kimse Türkiye’den tek başına dünyayı kurtarmasını beklemiyor ama evinin önünü süpürmesini istiyor. Türkiye petrol ve doğalgazda zaten dışa bağımlı, tükettiği kömürün de yüzde 60’ı ithal. Dolayısıyla, fosil yakıtlardan kademeli bir şekilde çıkıp yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine geçmek zaten her açıdan Türkiye’nin lehine.”

Vakit kaybetmeden #ParisiOnayla

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli: “23 Şubat 2021 tarihinde Güney Sudan’ın da anlaşmaya taraf olması ile Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koymayan 6 ülkeden biri oldu. Türkiye’nin sera gazı azaltım taahhütlerini iyileştirmesi ve sözleşmeye taraf olan diğer 191 ülke gibi Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koyması gerekiyor. Türkiye, Paris Anlaşmasını onaylamamaya devam ettiği takdirde, geleceğin siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacak, yön veren değil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli: “Etkilerini her geçen gün daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz iklim krizi bugün artık herkesi tehdit eden bir ekolojik kriz haline gelmiş durumda. Türkiye ise kuraklık başta olmak üzere iklim krizinin etkilerini en ciddi ölçüde yaşaması beklenen bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. Bu nedenle, dünyanın geri kalanından ayrı hareket etmesi düşünülemez.”

Kampanya metnini buradan ulaşabilirsiniz: Change.org/ParisiOnayla

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş