Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Evinizde
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2020 Seçkisi, içinden geçtiğimiz olağanüstü dönemde gezegenimizin değişim çağrısına kulak vermek üzere 1-6 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak izleyicilerle buluşacak.
19-22 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Pera Müzesi’nde gerçekleşmesi planlanan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, açıklanan yeni pandemi tedbirleri doğrultusunda iptal edildi. 2020 seçkisiyle çevrimiçi düzenlenecek olan SYFFEVDE 1-6 Aralık tarihleri arasında surdurulebiliryasam.net adresinde izleyicilerle buluşacak.
SYFFEVDE kapsamında, her film bloğunun ardından yan etkinlikler ve söyleşiler düzenlenecek. Festival izleyicileri film gösterimlerinin ardından diledikleri yan etkinliklere katılabilecekler.
Çevrimiçi festivalin açılışı, 1 Aralık, saat 11.00’de, BM tarafından, kuruluşunun 75. yılında ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının beşinci yılını kutlamak için yapılmış özel film “Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler” (Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times) ile yapılacak.
Zehirsiz Belgesel film festivalinde
Festival destekçilerinden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, tarım zehirleri olarak bilinen pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları, zehirsiz üretimi mümkün kılan üreticilerin deneyimlerini ve zehirsiz gıdaya ulaşmanın yollarını konu alan “Zehirsiz Sofralar” (No Pesticides on My Plate) filmi ile 4 Aralık, saat 12.45 itibarıyla festivalde yerini alacak. Film gösteriminin ardından “Zehirsiz Sofraların İzinde 2000 Saat” başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek. Söyleşide filmin yönetmenlerinden Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi Oya Ayman, belgeselin yapım hikayesi, kamera arkası, zehirsiz sofraların kahramanlarından söz edecek ve konuyla ilgili soruları yanıtlayacak.
SYFF 2020 seçkisinden bazı filmler:
SYFF2020 seçkisi, sürdürülebilir yaşamın ancak gezegendeki tüm canlıların yaşam ortamı ve koşulları sürdürülebilir olduğunda mümkün olduğunu; iyi olmamız için mevsimin, havanın, suyun, toprağın, yabanın, çiftçinin, tohumun, ormanın, böceğin, domatesin, komşunun iyi olması gerektiğini hatırlatıyor; sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, tohum, onarıcı hayvancılık, su hakkı, iklim değişikliği ve göç, altın madenciliği ve atıklar, mega yangınlar, biyoçeşitlilik, doğa koruma ve yabani hayat, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomi gibi çok geniş yelpazede temayı ve yaklaşımı barındırıyor.
Birlikte Büyüyoruz – How We Grow
(Yönetmen: Haley Thompson & Tomas Zuccareno, 2017, 65’)
Birlikte Büyüyoruz yerel gıda odaklı bir topluluk oluşturan azimli genç çiftçiler üzerine bir film. ABD’de çiftçilerin ortalama yaşı 58. Çiftçilerimiz emeklilik yaşına yaklaşıyor ve yeni nesil çiftçilerin bir kariyer olarak çiftçiliği benimseyebilmeleri için topluluk sistemleriyle desteklenmeleri gerekiyor.
Bisikletli Anneler – Motherload
(Yönetmen: Liz Canning , 2019, 86′)
Bisikletli Anneler modern hayatın birbirimizle bağlarımızı koparmasını, bunun küresel etkisini ve yük bisikletlerinin buna nasıl bir panzehir olabileceğini anlamaya çalışan yeni bir annenin yolculuğunu anlatıyor. Film yapımcısı Liz Canning 2008 yılında ikiz çocuk sahibi olana dek her yere bisikletle gitmişti. Annelik zordu ama Liz bebeklerini arabayla taşımayı boğucu buluyordu; kendisini bağlantı içinde, özgür ve canlı hissetmesini sağlayan şeyi özlüyordu: bisikletini. İnternette “aile bisikleti” diye bir arama yaptı ve arabalarını yük bisikletleriyle değiştiren insanların oluşturduğu küresel bir hareketi keşvetti. Bir bisikletçi ve bir anne olarak deneyimleri ve yük bisikletleri dünyasını keşvetmesiyle birlikte yaşadıkları, Liz’e sürdürülebilirliğin her zaman taviz vermek ve eziyet çekmek olmadığını, ve bu tüketim çağında neredeyse hiçten bir şeyler yaratabilmek kadar insanı güçlendiren çok az şey olduğunu öğretti.
Gıdayla Gelen Dönüşüm – Food for Change
(Yönetmen: Benoît Bringer, 2019, 55′)
Küresel ısınmayla savaşmak ve gezegenimizi korumak için en güçlü silahımız tabağımız! Bugünkü beslenme şeklimiz gezegenimizin karşı karşıya kaldığı tehditlerin önemli bir parçası ama umut var. Araştırmacı gazeteci Benoît Bringer, hem insanlığa hem doğaya saygılı yeni bir beslenme modeli kurgulamakta olan pek çok kadın ve erkekle görüşmek için bir dünya turuna çıkıyor. Bu belgesel bize yalnızca umut vermekle kalmıyor, değişime bireysel olarak nasıl katkı sağlayabileceğimizi ve ekonomik olarak da uygulanabilir bir beslenme devrimi için nasıl tarifler geliştirebileceğimizi gösteriyor.
Kârlı Tohumlar – Seeds of Profit
(Yönetmen: Linda Bendali, 2019, 50′)
60 yıldır yürütülen meyve ve sebzelerin standartlaştırılması ve endüstriyel melezlerin geliştirilmesi çalışmaları ürünlerin besin içeriklerinde ciddi etkiler yarattı. Son 50 yıl içinde sebzeler C vitamini içeriklerinin ortalama %27’sini, demir içeriklerinin yaklaşık yarısını kaybetti. Biliminsanları tekrarlanan melezlemeler yoluyla sürekli daha kırmızı, daha pürüzsüz, daha sert domatesler yaratıyorlar ama bu domatesler eskiye nazaran çok daha az vitamin ve mineral içeriyor. Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin geldiği tohumlar artık Bayer ve Dow-Dupont gibi bir avuç çokuluslu şirketin mülkiyetinde. Tohumlarının büyük bölümünü Hindistan’daki işçilere asgari ücretin altında ödeme yaparak ürettiren bu şirketler 2 milyar avronun üzerinde ciro yapıyor. Bu tohumun altından daha pahalı olduğu küresel bir sektör yaratmış durumda. FAO’ya göre dünya çapında ekilen çeşitlerin %75’i son 100 yıl içinde yok oldu. Kârlı Tohumlar besin kayıpları ve yaşamın özelleştirilmesi ile sanayicilerin meyve ve sebzelerimiz üzerinde kurdukları büyük tekeli ortaya koyuyor.
Bir Avuç Çöp – A Fistful of Rubbish
(Yönetmen: David Regos, 2019, 14’)
Bir Western çevre belgeseli olan Bir Avuç Çöp, Avrupa’nın yegane çölü olan İspanya’daki Tabernas Çölü’nde geçiyor. Pek çok ünlü kovboy filminin arkaplanı olarak tanınan bu bölgede ne yazık ki ziyaretçilerin bıraktıkları çöpler sorun oluyor. Fakat artık İngiliz bir göçmen yerel halkın da desteğiyle bir ekip kurarak bu konuya el atıyor.
Ormanı Onaran Keçiler – From Weedy Forests to Grassy Woodlands
(Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, 2020, 12’)
Ormanı Onaran Keçiler ot zehirleri, ağır makineler ve kasıtlı yangınlar yerine keçiler ve el aletleri kullanarak orman yangını riskiyle mücadeleye dönük topluluk güdümlü bir inisiyatifin hikâyesini anlatıyor. Avustralya’da, yangın riski yüksek bir arazide, topluluk zihniyetini benimsemiş küçük bir grup devlet ormanının ekolojisini onarmak ve yerel itfaiye biriminin kontrollü yangınlar çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırmak için el ele vermiş. Kasıtlı yangınlar kasabayı kontrolsüz yangınlardan koruyor ama ormanın yenilenmesine ket vuruyor ve bu yüzden bölge sağlıklı bir gezegenin sağlıklı ormanlarında bulunması gereken böcek, kuş ve hayvan çeşitliliğini destekleyecek ortamı sunamıyor. Bu çalışma sadece orman tabanında şaşırtıcı sonuçlar elde etmekle kalmayıp çok daha kapsamlı etkiler yaratıyor: Ormanda yaban hayatı canlanıyor, keçiler mutlu ve sağlıklı, dahası eskiden projeye şüpheyle yaklaşan komşular da çalışmaya katılıyor, yeni ve güçlü topluluk bağları kuruluyor.
Kompost Hikâyesi – The Compost Story
(Yönetmen: Finian Makepeace, 2017, 7’)
Her yıl sırf Birleşik Devletler’de 27 milyon ton gıda atığı çöplüklere gidiyor ve burada metan gazı üreterek küresel iklim değişikliğine katkı veriyor, patlayıcılığı nedeniyle çevresi için büyük risk oluşturuyor. Eğer bu mineral zengini gıda ürünleri çöpe gitmek yerine komposta dönüştürülseydi ne olurdu? Dünyamızı onarma hareketine katılın ve birlikte topraktan başlayalım!
Umut Veren Topluluklar – Communities of Hope
(Yönetmen: Diego ve Lou, 2020, 29’)
Umut Veren Topluluklar onarıcı bir kültür arayışından doğmuş bir film ve yeni bir yaşam tarzını keşfetmek için bir davet. Doğanın ritimleriyle, insanlar arasındaki bağların derinliğiyle, insanın potansiyelinin engin ufuklarıyla ölçülen bir yaşam tarzı. Büyük bölümü Avrupa Ekoköyler Ağı’nın yıllık Avrupa Ekoköyler Buluşması’nda ve iki yıl boyunca Avrupa’daki yerleşkelere yapılan ziyaretler sırasında yapılan çekimlerle film bizi onarım mandalasının etrafında bir yolculuğa çıkarıyor: Ekoköyler sürdürülebilirliğin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve kültürel boyutlarıyla nasıl ilişkileniyor? Film yeni bir dünya görüşü ve yeni bir birlikte yaşama biçimine giden yollar sunuyor.
SYFFEVDE programına buradan ulaşabilirsiniz.