Avrupa’da yasak, Türkiye’de serbest
Avrupa Birliği’nde yumurta kriziyle gündeme gelen fipronil Türkiye’de mısır ve ayçiçeğinde tohumu ilaçlamak için serbestçe kullanılabiliyor.
Fipronil nedir?
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Bu tip hayvanlara temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara bulaşabiliyor. Firpnil ayrıca ayçiçeği ve mısır gibi bitkilerde tel kurtlarıyla mücadele için kullanılıyor. Avrupa Birliği fipronilin gıda ürünlerinde kullanılmasını 2013 yılında yasakladı. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini ‘orta derecede tehlikeli’ olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.
Fipronilli yumurta krizi ortaya çıktığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye’deki yumurtaları incelemiş ve fipronil bulunmadığını açıklamıştı. Ama ardından AB Türkiye’de fipronilli yumurta olduğunu duyurdu. Konuyla ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.
Antalya’nın yerel yayın organı MY Gazete’den Emre Gündoğdu’nun haberi, fipronili yalnızca yumurtalardan değil, mısır ve ayçiçeğinden de aldığımızı ortaya çıkardı. Habere göre fipronilin mısır ve ayçiçeğinde kullanılması AB’de yasak iken, Türkiye’de rahatça kullanılabiliyor.
“AB ülkelerini böylesine korkutan ve önlemler almaya iten Fipronil adlı zehirli böcek ilacına Türkiye’de neredeyse marketlerde bulunabilecek kadar rahat ulaşılıyor. Fipronil’in Antalyalı tavuk üreticileri tarafından kullanılıp, kullanılmadığı yönünde bir bilgi yok ancak Antalya çiftçisi bu zehirli böcek ilacını mısır ve ay çekirdeğinde tarım ilacı olarak kullanıyor. Oysa Fipronil’in Avrupa’da, insanların gıda olarak tükettiği hayvanlarda ve tarım ürünlerinde kullanılması kesinlikle yasak. Çok zehirli olan bu böcek ilacının insanlarda böbrek karaciğer yetmezliğine ve tiroid hastalıklarına, doğada ise arı ile balık ölümlerine neden olduğu belirtiliyor.”
Haberin yer aldığı yayın organı yerel olduğu için haberin içeriğinde yalnızca Antalya’dan bahsediliyor, ama söz konusu ilaç Türkiye’nin genelinde kullanılabiliyor.
Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Peki ne yapmalı?
Fipronil ve onun gibi zararlı tüm pestisitlerin ülkeye girişi ve tarımda kullanımı yetkili kurumlarca yasaklanmalı. İnsana ve hiçbir canlıya zarar vermeyen ekolojik tarım desteklenmeli.
Etken maddesi fipronil olan ‘ilaçlara’ kolayca ulaştık. Etken Maddesi fipronil olan ilaçlar listesi: ACCUSAVE ALPOST FS 500 AVLUM Cosmos 500 FS OSTRA 500 FS PARACHUTE 500 FS PİCASSO 500 FS Regent 800 WG Bu zehirlerin prospektüslerine baktığımızda, kullanım alanlarını da görebiliyoruz. Cosmos 500 FS isimli zehrin prospektüsünde, mısırdaki tel kurtlarına karşı kullanıldığı açıkça yazmaktadır. Regent 800 WG isimli zehirin prospektüsünde, patateste, patates böceği ve hububatta, ekin kambur böceğine karşı kullanıldığı yazmaktadır. AB ülkelerinde, sadece ürünlerinden faydalanılmayan hayvanlarda kullanılmasına izin verilen, Türkiye’de ise, kullanımının tamamen yasaklı olduğu açıklanan fipronil içeren zehirlerin, tarımsal üretimde kullanılmak üzere satışta olduğu gerçeğine ulaşmış bulunuyoruz. Bundan ötesi bilim insanlarının çalışma alanına girmektedir. Üniversitelerde araştırma yapan bilim insanlarının KHK yolu ile işten atıldığı bir ülkede, kapitalizmin aşırı kar hırsının zehirlediği insanlar olarak, yaşamaya çalışıyoruz.
İz Gazete’den alıntılanmıştır > http://www.izgazete.net/yumurtadaki-zehrin-adi-fipronil-ve-turkiye-deki-kullanimi-makale,453.html
İz Gazete