“Kompost: Neden ve Nasıl” Etkinliği – 15-16 Mayıs 2021
Şehirde yaşayan bir kişi günde ortalama 1-1,5 kg. çöp çıkarıyor. Bu çöplerin yaklaşık %60’ı organik atıklardan oluşuyor. Peki herkesin evinde bulunan bu organik atıkların toprağa dönüşümünü hızlandırarak hem israfı önlemek hem de bitkiler için besleyici bir gübre elde etmek ister misiniz?
Gelin, ekolojik yıkıma ve doğadan kopuk kent yaşamının getirdiği sorunlara karşı çözümü toprakta arayalım.
Ekoloji, toprak ve atık konularını ele alacağımız “Kompost: Neden ve Nasıl” etkinliği, 15-16 Mayıs 2021 tarihlerinde iki oturum halinde Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Bir hafta arayla gerçekleştireceğimiz iki bölümlük etkinliğin ilk bölümünde; atık kavramı, ekoloji, toprak, doğal döngüler ve gıda üretimiyle ilişkili ekolojik sorunlara değinerek, kompostun tanımı, tarihi, bileşenleri ve faydaları gibi genel başlıkları ele alacağız.
İkinci bölümde ise, evde ve bahçede uygulanabilecek kompost yöntemlerini detaylarıyla anlatacak, doğru bilinen yanlışlar ve yanlış bilinen doğruları aydınlatarak bireysel, kolektif ve merkezi kompost sistemleri üzerine konuşacağız. Buğday Derneği’nin 20 yıllık birikimi ile, hep birlikte çözümün birer parçası olma yolunda adım atacağız.
Kimler için uygun?
– Şehirlerde (apartman dairelerinde, bahçeli evlerde, sitelerde) veya kasabalarda, tatil beldelerinde, kırsal bölgelerde yaşayıp, mutfak ve bahçe atıklarını çöp olmadan doğaya geri kazandırmak isteyenler.
– Evde, balkonda veya bahçede küçük ölçekli gıda üretimi yapanlar
– Kent bahçecileri
– Gıda atığı üreten küçük işletme sahipleri
– Sürdürülebilir atık yönetimi ile ilgilenenler
– Doğal döngüler içerisinde kendi yerini görmek isteyenler
Kimler için uygun değil?
Etkinlik, kompost yöntemleri ve ilkelerinin yanı sıra, organik maddenin doğal ve kent ekosistemleri içindeki yolculuğunu genel hatlarıyla ele aldığı için kompost yapmak isteyen herkese uygun olmakla beraber; ticari veya büyük ölçekte kompost üretmeyi hedefleyen, kamu kurumlarında çalışan ve proje geliştirmek, profesyonel organik atık yönetimi detaylarını öğrenmek isteyenlere daha hedefe yönelik, özel programlar sunuyoruz.
Eğitmen: Emre Rona
Etkinlik Programı
1. Gün
– Atık kavramı
– Tüketim ve ekolojik ayak izi
– Ekoloji
– Doğal döngüler
– Toprak
– Ekolojik tahribat
– Mikrobiyoloji
– Komposta giriş
2. Gün
– Kompost çeşitleri
– Hangi kompost yöntemi size uygun?
– İpuçları, doğrular ve yanlışlar
– Makinalar
– Kompostun uygulanması
– Örtüleme (malç)
– Orta ve büyük ölçekli/merkezi sistemler
– Örgütlenme ve kolektif kompostçuluk
*Solucan kompostu ve bokaşi yöntemi, genel ve geleneksel kompost yöntemlerinden daha farklı ilkelere dayanır. Bu etkinlikte, bu iki yöntemin temel prensiplerine değinecek olsak da, ayrıntılı anlatımı ve uygulamaları için yeterli zaman ayırmamız mümkün değil. İlgi ve talebiniz doğrultusunda, bu yöntemlere yönelik ayrı etkinlik programları oluşturabiliriz.
Tarih: 15-16 Mayıs 2021, Cumartesi – Pazar, 14.00 – 17.30
Etkinlik, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak, iki oturum halinde gerçekleştirilecektir. Ayrıntılı bilgi ve program katılımcılarla kayıt sonrasında paylaşılacaktır.
Etkinlik Ücreti: Aidat borcu olmayan Buğday Derneği üyelerine 250 TL, üye olmayanlara 325 TL’dir.
*Katılımcı sayısı 30 kişi ile sınırlıdır.
Başvuru ve Kayıt
1. Kayıt işlemini yapmadan önce üyelik durumunuzu ve aidat ödeme bilgilerinizi kontrol edebilir, aidat borcunuz varsa aşağıdaki sayfadan ödeyebilirsiniz:
2. Üyemiz değilseniz aşağıdaki sayfadan üye olabilirsiniz:
3. Üyelik durumunuza göre ilgili seçeneği işaretleyerek kaydınızı buradan gerçekleştirebilirsiniz. (Ödemenizi havale/EFT ile yapmayı tercih ederseniz, ödeme dekontunu egitim@bugday.org adresine göndermeniz kayıt işlemlerini hızlandıracaktır.)
4. Üyelik durumunuzu ve ödemenizi kontrol edecek ve kaydınızın tamamlandığına dair bir e-posta göndereceğiz. (Bu işlem, ödemeyi yapmanızın ardından ilk iş günü içinde tamamlanacaktır.)
5. Etkinlikten önce Zoom giriş bilgilerini içeren bir e-posta göndereceğiz.
Buğday Derneği tarafından bir kişiye katılım bursu verilecektir. Bunun yanı sıra, “askıda” katılım sistemi uygulanacaktır – eğer katılım ücretinden daha yüksek bir miktarı ödemek isterseniz, ilgili seçenekten ödeyebilirsiniz. Bu fazla miktarlar toplanarak, etkinliğe katılmak isteyen ancak ücretini ödeyemeyen birinin kaydı için kullanılacaktır.
Burslu ve askıda katılıma başvurmak için kendinizi ve bu etkinliğe neden katılmak istediğinizi kısaca anlatmanızı rica ediyoruz.
Etkinlik ile ilgili sorularınız ve burslu/askıda katılım başvurularınız için: egitim@bugday.org