Bahçeciliğe Giriş ve Ekolojik Yaşamın Temelleri – 12-14 Ekim 2021
Doğa tahribatı ve güvenilir, sağlıklı gıdaya erişim konusunda her gün endişe verici haberler okuyoruz. Şehirde yaşıyor ve “ben tek başıma ne yapabilirim?” diye düşünüyorsanız, yapabileceğiniz “çok şey” var.
Buğday Derneği’nin bahçecilik ve ekolojik yaşam konusunda deneyimli ekibi tarafından hazırlanan Bahçeciliğe Giriş ve Ekolojik Yaşamın Temelleri etkinliği 12 ve 14 Ekim 2021 tarihlerinde iki oturum halinde Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Kent bahçeciliği ile ilgili iki bölümlük programın ilk bölümü olarak kurgulanan “Bahçeciliğe Giriş ve Ekolojik Yaşamın Temelleri”nde, ekolojik yaşamın temellerini, atalık tohumlarımızı çoğaltmayı, gerçek gıdaya ulaşmayı, mutfak atıklarımızı komposta dönüştürmeyi öğreneceğiz. Bunların yanı sıra enerjinin, gıdanın dönüşümüyle ilgili Buğday Derneği’nin 20 yıllık birikimini katılımcılarla paylaşacak ve hep birlikte çözümün birer parçası olma yolunda adım atacağız.
Bahçecilik ile ilgili etkinliklerimiz farklı başlıklarda devam edecek ve kent bahçeciliği programının ikinci bölümü olan “Uygulamalı Kent Bahçeciliği” ise, yeniden yüz yüze etkinlikler yapabildiğimizde planlanacak.
5 öğretmene katılım bursu verilecektir. Başvuru detayları aşağıdadır.
Kimler için uygun?
- Ekolojik ve kendine yeterli bir yaşama adım atmak isteyip de bir başlangıç noktası bulmakta zorlanan tüm doğa dostları.
- Şehirdeki apartman dairesinde (saksı/balkon/teras) veya evinin bahçesinde kendi gıdasını yetiştirmek, kompost yapmak isteyen ve bu konuda temel bilgileri edinmek isteyen herkes.
- Gerçek gıdanın ne olduğunu ve ona nasıl ulaşabileceğimizi sorgulayan sağlıklı yaşam meraklıları.
- Tohum çeşitleri, tohum saklama ve üretme konusunda bilgilenmek isteyenler.
Kimler için uygun değil?
- Ticari veya büyük alanlarda profesyonel organik üretim yapmak isteyen üreticiler, potansiyel girişimciler.
- Halihazırda bahçecilik ve üretim deneyimi olup, sadece ayrıntılı uzmanlık sorularının ya da karşılaştıkları özel durumların yanıtını arayan deneyimli üreticiler.
Etkinliğin sonunda neler edinebilirsiniz?
- Tohumlarınızı çimlendirerek evinizde kendi sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz.
- Elde ettiğiniz ürünlerin tohumlarını saklayarak gelecek sene çevrenizle paylaşabilirsiniz.
- Kompost kurabilir ve gıda atıklarınızı toprağa dönüştürebilirsiniz.
- Alacağınız giriş seviyesinde bilgiler, daha sonra katılacağınız etkinliklerin ya da sonraki çalışmalarınızın temelini oluşturabilir.
Eğitmen: Yasemin Kireç
Etkinlik Programı:
- Ekolojik yaşamın temelleri
- Güvenilir gerçek gıdaya giriş
- Dönüşüm mutfakta başlar
- Kompost
- Tohumlar hakkında her şey
- Tohum çimlendirme
- Bahçeciliğe giriş
Tarih: 12 ve 14 Ekim 2021, Salı ve Perşembe, 19.00 – 22.15
Etkinlik, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak, iki oturum halinde gerçekleştirilecektir. Ayrıntılı bilgi ve etkinlik programı katılımcılarla kayıt sonrasında paylaşılacaktır.
Etkinlik Ücreti: Aidat borcu olmayan Buğday Derneği üyelerine 325 TL, üye olmayanlara 355 TL’dir.
*Katılımcı sayısı 40 kişi ile sınırlıdır.
Başvuru ve Kayıt:
1. Kayıt işlemini yapmadan önce lütfen aşağıdaki sayfadan üyelik durumunuzu ve aidat ödeme bilgilerinizi kontrol edin. Aidat borcunuz varsa yine bu sayfadan ödeyebilirsiniz:
2. Üyemiz değilseniz aşağıdaki sayfadan üye olabilirsiniz:
3. Üyelik durumunuza göre ilgili seçeneği işaretleyerek kaydınızı buradan gerçekleştirebilirsiniz. (Ödemenizi havale/EFT ile yapmayı tercih ederseniz, ödeme dekontunu egitim@bugday.org adresine göndermeniz kayıt işlemlerini hızlandıracaktır.)
4. Üyelik durumunuzu ve ödemenizi kontrol edecek ve kaydınızın tamamlandığına dair bir e-posta göndereceğiz. (Bu işlem, ödemeyi yapmanızın ardından ilk iş günü içinde tamamlanacaktır.)
5. Etkinlikten önce Zoom giriş bilgilerini içeren bir e-posta göndereceğiz.
Burslu ve Askıda Katılım:
Etkinliğimizde 5 öğretmene katılım bursu verilecektir. Bursa, bu etkinliğe ücretsiz olarak katılımın yanında, Buğday Derneği’nin Ekolojik Dönüşüm Seti ve 1 yıllık Buğday E-Dergi aboneliği hediyesi de dahildir.
Burslu katılımcı seçiminde dezavantajlı bölgelerde eğitim veren, öğrendiklerini uygulama imkânı olan ve okulunda ve çevresinde yaygınlaştırmaya niyetli devlet okulu öğretmenlerine öncelik verilecektir.
Öğretmenlere yönelik bursa başvurmak için, hangi il ve ilçede, hangi okulda öğretmenlik yaptığınızı, hangi ders(ler)i verdiğinizi ve/veya okulda hangi sorumlulukları aldığınızı, neden bu etkinliğe katılmak istediğinizi ve öğrendiklerinizi nasıl uygulayıp yaygınlaştırmayı planladığınızı anlatmanızı rica ediyoruz.
Bunun yanı sıra, bir kişiye daha katılım bursu verilecektir. Ayrıca, “askıda” katılım sistemi uygulanacaktır – eğer katılım ücretinden daha yüksek bir miktarı ödemek isterseniz, ilgili seçenekten ödeyebilirsiniz. Bu fazla miktarlar toplanarak, etkinliğe katılmak isteyen ancak ücretini ödeyemeyen birinin kaydı için kullanılacaktır.
Burslu ve askıda katılıma başvurmak için, kendinizi ve bu etkinliğe neden katılmak istediğinizi kısaca anlatmanızı rica ediyoruz.
Etkinlik ile ilgili sorularınız ve burslu/askıda katılım başvurularınız için: egitim@bugday.org