ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Webinar: Toprak Verimliliği & Su Yönetimi – 22 Eylül 2022

Yayınlanma Tarihi: 20 Eylül 2022
Webinar: Toprak Verimliliği & Su Yönetimi – 22 Eylül 2022

Buğday Derneği’nin geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ve agroekolojinin yaygınlaşması amacıyla yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi kapsamında, 22 Eylül’de “Toprak Verimliliği & Su Yönetimi” başlıklı bir webinar düzenlenecek. Türkiye’den İşlevsel Ormanlar’ın kurucusu Alp Pir’in konuşmacı olarak yer alacağı çevrimiçi etkinlik İngilizce olarak gerçekleşecek.

Agroekoloji bilgisini yaygınlaştırmak üzere düzenlenecek olan webinarda, Akdeniz bağlamında rejeneratif tarımın ve agroekolojinin çiftçileri koruyucu yöntemleri ve uygulamaları ele alınacak. Deafal’dan Paola Cassiano ve Fciencias.Id’den David Avelar ile birlikte, İtalya, Portekiz, Türkiye, Filistin’den çiftçilerin deneyimlerini paylaşacağı etkinliğin sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlanacak.

22 Eylül Perşembe günü, Türkiye saati ile 19.00’da düzenlenecek webinara sayfasından veya aşağıdaki butondan ücretsiz olarak kayıt oluşturabilirsiniz.


*Etkinlik Türkiye saati ile 19.00’da, İngilizce olarak gerçekleştirilecektir.

Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi

Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk.

Buğday Derneği’nin, AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve URGENCI (Fransa), Zelena Tranzicija (Sırbistan), HSEP (Hırvatistan) ve FCiencias.ID (Portekiz) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek iyi örneklerin derlenerek paylaşılmasını; böylelikle agroekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını amaçlıyor.

MedCaravan projesi ile, hem agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirilmesi hem de yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisinin toplanması ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratılması için çalışmalar yürütülüyor. Projede ayrıca, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.


* Agroekoloji, güvenilir ve besleyici gıdaların doğa-dostu yöntemlerle üretilip herkese ulaşabildiği bir gıda sistemine geçiş için uygulanabilir yollar sunan bir yaklaşım ve bir toplumsal harekettir. Gıda sistemlerinin ekolojik açıdan duyarlı, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan adil olacak şekilde dengelenmesini amaçlar. Sosyal adaleti teşvik eder, kültürel kimlikleri besler ve kırsal yaşamı güçlendirir. Bilimsel yönüyle, tarımsal ekosistemlerin bileşenleri arasındaki etkileşimleri inceler. Uygulama yönüyle, doğal kaynakları koruyup geliştiren dirençli ve istikrarlı üretim sistemleri oluşturur.



Etiketler: , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş