Çiftliklerden pazarlara: Sürdürülebilir gıda sistemleri için çözümler ve kolektif eylem
Dünya Ekonomik Forumu’nun ev sahipliği yaptığı Food Action Alliance (FAA), Kolombiya’dan Güney Afrika’ya kadar çok paydaşlı ortaklıklar ve yatırımlar aracılığıyla gıdanın üretim, işleme, tüketim şeklini değiştiriyor.
Bu çalışma, gezegenimizi koruyacak, doğal kaynakları koruyacak ve gelecekteki krizlere karşı dayanıklılık geliştirecek şekilde sağlıklı, besleyici ve güvenli gıdalar sunarken, kadın ve gençlere odaklanarak ekonomik ve sosyal katılımı sağlamayı amaçlıyor.
Food Action Alliance şu anda sürdürülebilir gıda sistemlerini dönüştüren ve iyileştiren 29 öncü girişimden oluşan ve büyüyen bir portföyü destekliyor.
- Doğu Afrika’da süt endüstrisini dönüştürmek
- Kolombiya’daki çiftliklerde yenileyici tarım modellerini hayata geçirmek ve gıda israfını azaltmak
- Güneydoğu Asya’da hasatı artırmak için dijital teknolojilere erişimi artırmak
Dünya, halihazırda hızla artan gıda ve enerji fiyatları, Covid-19, iklim krizi ve Ukrayna’daki savaş gibi çatışmaların birleşik etkileri nedeniyle, on yıllardır görülen en kötü gıda kriziyle karşı karşıya. Üretilen gıdalar tüm dünyayı beslemeye yetecek kadar olmasına rağmen, adil bir dağıtım sistemi olmaması nedeniyle, 811 milyon insan (dünya nüfusunun yüzde 10’undan fazlası) hâlâ her gece aç uyuyor.
Küresel gıda sistemi dünyanın en büyük sera gazı kaynaklarından biri. Araştırmalar küresel gıda üretimininkaradaki biyolojik çeşitlilik kaybının %70’iyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
2050 yılına kadar 9,7 milyarlık küresel nüfusu sürdürülebilir bir şekilde beslemek için Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG’ler) doğrultusunda kapsayıcı, sürdürülebilir, verimli, besleyici ve sağlıklı gıda sistemleri oluşturmak gerekiyor.
Food Action Alliance, Dünya Ekonomik Forumu, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Rabobank tarafından 2019’daki Sürdürülebilir Kalkınma Etki Zirvesi sırasında başlatıldı ve bugün hükümet, iş dünyası, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum ve çiftçi kuruluşlarından 40’tan fazla ortağı bir araya getiriyor.
İttifak tarafından desteklenen öncü girişimler, gıda sistemleri üzerinde insan sağlığının desteklenmesi, gezegen sağlığı, değer zincirlerinin düzenlenmesi, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve yerel gıda sistemlerini güçlendiren ülke liderliğindeki girişimlerin ilerletilmesi de dahil olmak üzere birçok yolla somut etkiye katkıda bulunuyor.
Food Action Alliance, ortağı Grow Asia aracılığıyla, 2,2 milyon çiftçiye başarılı bir şekilde beceri kazandıran ve 20 milyon çiftçiye öğrenme becerileri kazandırmayı hedefleyen Sürdürülebilir Tarım için Vietnam Ortaklığı (PSAV) gibi ülke liderliğindeki girişimleri de destekliyor. Vietnam, ülkenin yeşil, sürdürülebilir ve düşük emisyonlu tarım ürünlerine yönelik bir güç merkezine dönüşmesini ölçeklendirmesine ve hızlandırmasına yardımcı olmak için bir Gıda İnovasyon Merkezi geliştiriyor.
Çeviri: Öykü Ay
Kaynak:Farms to food markets: providing solutions and collective action for sustainable food systems World Economic Forum
Fotoğraf: World Economic Forum