Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi başarıyla tamamlandı
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından İtalya, Türkiye, Portekiz, Sırbistan, Hırvatistan ve Fransa’dan ortakların işbirliğiyle 2020-2023 yılları arasında yürütülen Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, Akdeniz bölgesinde agroekoloji eğitimininin yaygınlaştırılması yönünde öncü adımlar attı. Erasmus+ programı tarafından desteklenen proje kapsamında yedi dilde eğitim materyalleri geliştirildi ve bilgi paylaşımı için yenilikçi bir çevrimiçi platform kuruldu.
MedCaravan projesi iklim değişikliği, su kıtlığı, gıda güvensizliği ve göç gibi acil sorunlarla karşı karşıya olan Akdeniz bölgesinde agroekoloji uygulamalarını hayata geçirmeye kararlı topluluklar, çiftçiler ve bireyler için bir umut ışığı ve yararlı bir kaynak olacak.
2022’de başlayan ve üç yıl süren proje kapsamında agroekoloji literatürünü zenginleştiren pek çok yayınla birlikte birey ve kurumların kapasitelerini geliştirici faaliyetler yapıldı
- Çok Dilli Eğitim Kaynakları: MedCaravan projesi kapsamında agroekoloji odaklı çok sayıda eğitim materyali hazırlandı ve bu kaynaklar Türkçe, Arapça, Fransızca, Hırvatça, İngilizce, İtalyanca, Portekizce ve Sırpça dillerinde erişilebilir hale getirildi. Dillerde çeşitliliği sağlamaya yönelik bu çaba, geniş bir kitlenin proje kaynaklarından faydalanabilmesini sağlıyor.
- Çevrimiçi Bilgi Paylaşım Platformu: Projenin web adresindeki çevrimiçi platformu, zengin bilgilendirici içerikler için bir merkez olarak hazırlandı. Videolar, podcast’ler, makaleler ve interaktif forumlara ev sahipliği yapan platform çiftçiler, araştırmacılar, gıda topluluklarının üyeleri ve agroekoloji meraklıları için bilgi paylaşımı, fikir alışverişi ve topluluk duygusu oluşturmak için dinamik bir alan sağlıyor.
- Kapasite Geliştirme: Proje, bireylerin ve kuruluşların agroekoloji bilgisi derleme kapasitelerini artırmak için aktif olarak çalıştı. MedCaravan çalıştaylar, eğitim oturumları ve işbirliğine dayalı girişimler aracılığıyla, agroekolojiyle ilgilenenleri bilinçli kararlar almaları ve topluluklarında olumlu değişimlere öncülük etmeleri için güçlendirdi.
- Kültürel Değişim ve Dayanışma: MedCaravan’ın kültürler arası değişim ve dayanışmayı geliştirmeye yönelik çabaları, başarısının arkasındaki itici güç oldu. Proje, Akdeniz’deki agroekoloji ilkelerine bağlı yaşayan kırsal topluluklara ilişkin ortak bir vizyonu desteklemek üzere sınırları ve dil engellerini aşarak farklı toplulukları bir araya getirdi.
MedCaravan projesi sona ererken, ilgili tüm tarafları projenin kazanımları, etkisi ve Uluslararası Gıda Toplulukları Ağı’nın diğer girişimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere resmi web sitesini ziyaret etmeye davet ediyoruz.
MedCaravan projesinin başarısına katkıda bulunan tüm ortaklarımıza, paydaşlarımıza ve destekçilerimize en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Akdeniz bölgesi ve ötesi için daha sürdürülebilir, dirençli ve agroekolojik bir gelecek için birlikte, yorulmadan çalışıyoruz.
Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi
Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk.
Buğday Derneği’nin, AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve URGENCI (Fransa), Zelena Tranzicija (Sırbistan), HSEP (Hırvatistan) ve FCiencias.ID (Portekiz) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek iyi örneklerin derlenerek paylaşılmasını; böylelikle agroekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını amaçlıyor.
MedCaravan projesi ile hem agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirilmesi hem de yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisinin toplanması ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratılması için çalışmalar yürütülüyor. Projede ayrıca, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında yapılan etkinlikler:
Proje ortakları toplantısı – 28-30 Mart 2022 – Belgrad
Webinar: Akdeniz’de TDT Çiftlikleri Nasıl Yönetiliyor? – 22 Şubat
Webinar: Toprak Verimliliği & Su Yönetimi – 22 Eylül 2022
Agroekolojiye Giriş Kampı – 23-25 Eylül 2022 – İzmir, Karaburun
Webinar: Akdeniz’de Agroekoloji Savunuculuğu – 13 Ekim 2022
Webinar: Gender and Agroecology – 7 Mart 2023
Webinar: Toplumsal Bir Hareket Olarak Agroekoloji – 10 Mayıs 2023
Webinar: Onarıcı Tarım – 24 Mayıs 2023
Agroekoloji Bilgisi Derleme Kampı – 19-20 Ağustos 2023 – Aydın, Kuşadası
MedCaravan Bilgilendirme Toplantısı – 24 Ağustos 2023 – İzmir, Bornova