Buğday’ın Temmuz Günlüğü
Temmuz ayına Marmariç Ekolojik Yerleşimi’nde Buğdaygiller buluşması ile başladık. 3 gün boyunca Buğday’ı, ülkemizi ve gezegenimizi en çok da kendimizi, geçmişimizi ve geleceğimizi konuştuk; birlikte çalıştık, ürettik, eğlendik ve umudumuza umut katarak, ruhumuzu doyurarak, kısa bir süre sonra tekrar buluşmak üzere ayrıldık…
14 Temmuz’da Bodrum’da, bu yıl ilk kez düzenlenen Elemental Sound Festivali’ndeydik. Mehmet Gürmen’in toprak temalı konuşması, Yasemin Kireç’in Tohum Topu Atölyesi ile festival katılımcılarına toprakla bağlarını hatırlattık. Ne yalan söyleyelim, müziğin ritmine kapılmaktan da kendimizi alıkoyamadık…
Geçtiğimiz ay “Çamtepe’de Neler Oluyor?” başlığıyla duyurduğumuz “Kırsal Yaşam’a Geçiş – Temel Eğitim Kampı” Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gerçekleşti. Kurucumuz Victor Ananias’ın attığı tohumlar, artık bu kampa katılan gençlerin de mirası. O tohumları birlikte yeşerteceğiz!
%100 Ekolojik Pazarlar ekibimiz yaz/kış demeden çalışmaya devam ediyor. Uzun süredir bize destek olan kadrolu gönüllümüz Dijle Baran’ı, başlayan stajı için Tekirdağ’a gönderdiğimizden yüreğimiz biraz buruk olsa da, gururluyuz… Sezonluk Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’ın açılması, Şişli ve Kartal’daki Türetici Komisyonları’nın toplantıları derken %100 Ekolojik Pazarlar yine hareketli, yine bereketli geçiyor…
Ekolojik Yaşam Buluşmaları’na, katılımcılarımızın isteğiyle yaz molası vermedik. Temmuz buluşmamızın konusu TaTuTa’ydı. İletişim Koordinatörü’müzün Turgay Özçelik’in TaTuTa’yı, amaçlarını ve işleyişini açıklayan sunumunun ardından Ceyda Akınç, TaTuTa gönüllüsü olarak deneyimlerini aktardı. Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği’nden Selçuk Şahin ise bir ev sahibi olarak TaTuTa üyesi olmanın onun için önemini ve gelen gönüllere ilişkin tecrübe ve deneyimlerini aktardı.
Temmuz ayında Buğday Ofis’te beklenmedik bir konuğumuz vardı. Terasımızda bulduğumuz yaralı martı yavrusunu 3 gün ofisimizde misafir edip bakımını yaptıktan sonra, tedavi edilmek üzere İstanbul Üniversitesi Avcılar Veterinerlik Fakültesi’ne gönderdik. Yolu açık olsun!
Merhaba
öğrenmek istediğim bir şey var ve bunun öğreticisi olan bilinen en son kişinin öldüğünü okumuştum bir yerlerde yine sizden öğrenmiş olabilirim.yılda belirlenmiş bir 12 gün izlenerek tüm yılı anlamak ve ona göre davranmak tedbir almak ülkemizde özellikle tarımla uğraşan köylülerce uygulanan bir yöntem imiş.Ben bunu anlatan bir kitap var mı öğrenmek istiyorum.Benim de kökenim köy hatta Karadeniz’in dağlık bölgesinden ama maalesef büyüklerimiz biz 3. kuşağa bunları aktaramadı yani uzun ömürlü olsalardı öğrenebilirdik belki ama olmadı.Ama bizimkilerin yöntemi daha farklı idi sanırım.Bilemiyoum ama ben bu sistemi öğrenmek istiyorum bununla ilgili bir kitap önerebilirmisiniz?Tabiki yerli istiyorum.Teşekkürler