Bilim insanları, 2 mm derinliğindeki soğuk yüzey suyunun okyanusların CO2 emmesine yardımcı olduğunu söylüyor
Bilim insanları, okyanus yüzeyindeki 2 mm’lik ince soğuk su tabakasının, okyanusların atmosferdeki CO2’i emmesine büyük katkı sağladığını keşfetti. Bu soğuk yüzeyin etkisini anlamak, iklim modellemeleri için kritik önem taşıyor ve araştırma, okyanusların iklim değişikliğiyle mücadeledeki kritik rolünü ortaya koyuyor.
Bilim insanlarının gözlemine göre, “okyanus yüzeyi” ile altındaki su tabakası arasındaki ince sıcaklık farkı, daha fazla CO2 emilmesini sağlıyor.
Atlantik Okyanusu’nda aylarca süren dikkatli gaz ve sıcaklık ölçümlerinin ardından, İngiltere liderliğindeki bir bilim ekibi, 2 mm’den daha az derinlikteki serin yüzey suyu tabakasının okyanusların karbondioksit (CO2) emmesine yardımcı olduğunu tespit etti.
Ekip, su sıcaklığını ölçmek ve okyanus yüzeyine doğru hareket eden ve uzaklaşan havadaki CO2 miktarındaki küçük farklılıkları tespit edip kaydetmek için yüksek hassasiyetli ekipmanlar kullandı.
Bu çalışma, iklim modellemelerinin geliştirilmesinde önemli görülüyor çünkü okyanuslar, insan kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık dörtte birini absorbe ediyor.
Exeter Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Daniel Ford, “Kasım ayında gerçekleşecek Cop29 iklim değişikliği konferansı öncesinde bu çalışma okyanusların önemine dikkat çekiyor; ancak aynı zamanda emisyon azaltımlarına rehberlik etmek için kullanılan küresel karbon değerlendirmelerinin iyileştirilmesine de yardımcı olmalı,” dedi.
Ford, Southampton ile Şili’nin Punta Arenas kenti arasında seyreden RRS Discovery adlı araştırma gemisinde yer aldı. Ford, “Seyahat, çalışmada kullanılan geniş ölçüm yelpazesini toplamak için tüm farklı ekipmanların birlikte çalışmasını sağlamayı gerektirdi ve yedi hafta boyunca sürdü. Kuzey Atlantik ve Falkland Adaları yakınlarında çok zor deniz koşullarından geçtik, ancak ekvator yakınlarında, deniz cam gibi düzken dinlenme fırsatımız oldu,” dedi.
Bu 2 mm’lik su tabakası, doğrudan atmosferle temas halinde olduğundan ısının sudan çıkmasıyla oluşan “serin yüzey etkisi” nedeniyle biraz daha soğuk.
Nature Geoscience dergisinde yayımlanan sonuçlar, Dünya’nın karbon döngüsü hakkında ortak bir anlayış oluşturmak için kurulan küresel bir bilim insanları konsorsiyumu olan Küresel Karbon Bütçesi değerlendirmesine iletildi.
Exeter Üniversitesi’nde okyanus ve atmosfer bilimci olan Prof. Jamie Shutler, “okyanus yüzeyi”nin, altındaki su tabakasından çok az daha soğuk olduğunu belirtti. CO2 emilimi, bu katmanlar arasındaki gaz yoğunluğu farkıyla kontrol ediliyor.
Shutler, bu etkilerin ilk olarak 1990’ların başında önerildiğini söyledi. “Ancak eksik olan en önemli parça – saha kanıtı – elimizde yoktu,” dedi.
Plymouth Deniz Laboratuvarı’ndan Gavin Tilstone ise, “Bu keşif, okyanusun su sütunu yapısının ne kadar karmaşık olduğunu ve bunun CO2 çekimini nasıl etkileyebileceğini gösteriyor. İklim modellerimizi ve tahminlerimizi geliştirmeye devam ederken bu ince mekanizmaları anlamak çok önemli. Bu, okyanusun gezegenin karbon döngüsünü ve iklimini düzenlemedeki hayati rolünü bir kez daha ortaya koyuyor,” dedi.
Haber: Steven Morris – The Guardian
Fotoğraf: Rob Crandall/Alamy
Çeviri: Özlem Gürtunca