ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Belediyeler yağmur suyu hasadı için harekete geçti

Yayınlanma Tarihi: 23 Ocak 2021
Belediyeler yağmur suyu hasadı için harekete geçti

İklim krizi nedeniyle yaşanan kuraklık, beraberinde su krizini de getirdi. Bazı belediyeler çözüm olarak yağmur suyunu değerlendirmek için projeler geliştiriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 40 parka yağmur suyu depolama sistemi kuracağını ve park, bahçe ve rekreasyon alanlarını bu depolardaki suyu kullanarak sulayacağını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı ve 1000 metrekarenin üzerindeki parsellerde, kamu yapılarında, alışveriş merkezi ve inşaat alanı 5000 metrekareyi geçen ticari yapılarda binaları zemin suyundan korumak, bahçe sulamak, oto yıkama, tuvalet rezervuarları vb. yerlerde kullanılmak üzere bir drenaj sistemi oluşturularak, çatı ve zemin sularının yer altında oluşturulacak sarnıçta toplanması zorunlu hale getirildi.

Zonguldak Çaycuma Belediyesi, benzer bir uygulamayı 2 yıl önce hayata geçirdi ve minimum 200 metrekare taban alanı olan yapılarda yağmur suyu toplama sistemi kurmak zorunlu hale getirildi. 500 ile 1000 litreye kadar yağmur suyu depo alanı yapmayan yeni binaya ruhsat verilmemesi kararlaştırıldı.

Yağmur suyu ile ilgili belediyelerin kararlarını değerlendiren Buğday Derneği Danışmanı Emre Rona, şehrin dışındaki barajlarda depolanan suyu enerji harcayarak şehre dağıtmaktansa, şehir merkezine düşen yağmur suyunu değerlendirmenin her zaman en verimli yaklaşım olduğunu belirtti.

Yağmur suyu hasadının gündeme gelmesinin bile olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Rona, yağmur suyu depolamak kadar, yağmur suyunu toprağa yönlendirerek toprakta biriktirmenin de önemini hatırlattı.

“Kaynaklar, mümkün olduğunca kaynağın oluştuğu yerde değerlendirilmeli. Yağmur suyu göletleri ve depoları iyi bir şey olmakla birlikte, suyu bir yerde depolayıp sonra sulama amaçlı kullanmak kadar, kentlerdeki yeşil alanları artırarak, yağmur olarak düşen suyu o alanlara yönlendirip toprak tarafından emilmesini sağlamak; yani suyu toprakta depolamak ve toprağın organik madde miktarını artırmak da önemli. Yerel yönetimler yağmur suyu ile ilgili daha kapsayıcı projeler geliştirebilir.”

Emre Rona’nın Buğday Bülten için yazdığı “Şehirde Su Hasadı” makalesini buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler: ,

3 adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş