Buğday’dan yeni proje: Zehirsiz Sofralar
Doğayı, insanı ve diğer tüm canlıları zehirleyen pestisitlere mecbur değiliz. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği gezegenimizi ve insan sağlığını tehdit eden pestisitlere karşı harekete geçiyor.
Pestisit, yani tarım zehirlerinin kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Uludağ Üniversitesi’nden iki bilim insanının yapmış olduğu araştırmanın sonucuna göre Türkiye’de endüstriyel tarımda 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliye ise 10 kez pestisit uygulanıyor; yani zehir atılıyor.
Pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında desteklenen ve PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürüteceğimiz “Zehirsiz Sofralar” projemiz 1 Nisan’da başladı.
Proje kapsamında 12 ay boyunca, pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı, Türkiye ve AB’de pestisitlerle ilgili çalışan STK’lar arasında işbirliğini artırmayı ve pestisit kullanımını sınırlamak için Buğday Derneği ve Türkiye’deki STK’ların kampanyacılık ve lobicilik çalışmalarını güçlendirmeyi hedefliyor.
Bu hedeflere ulaşmak için, “Zehirsiz Sofralar” kapsamında, ortak amaçları olan STK ve sivil girişimleri bir araya getirerek Türkiye’de pestisitlerin kullanımını azaltmak ve alternatif tarım ve zararlılarla mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için bir arada hareket etmelerini sağlayacak bir ağın kurulması planlanıyor. Bu ağı bir araya getirecek çeşitli toplantılar ve uluslararası katılımlı bir konferans düzenlenecek.
Ağın tüm üyeleri ile birlikte, üreticiler ve tüketicilerde farkındalık yaratmak ve davranış değişiklikleri oluşturmak ve AB ile paralel olarak mevzuatta değişim yaratmak için, alternatif tarım ve zararlılarla mücadele yöntemlerine odaklanan bir kampanya yürütülecek.
Ayrıca, bu konuda güvenilir bir bilgi kaynağı olmak üzere bir web sitesi hazırlanacak, Türkiye’deki iyi ve doğa dostu geleneksel uygulamalar belgelenip erişime açılacak. AB ve dünyada gerçekleştirilen bilimsel araştırmaları ve alternatif yöntemlere ilişkin bilgileri dilimize çevrilecek.
Cadının bize uzattığı zehirli elmayı yemiyoruz, Zehirsiz Sofralar için harekete geçiyoruz!
Bilgilendirme isteriz. Egirdir de elma bahçemiz var. Kimyasallara karşıyız.
Sizi çok çok tebrik ediyorum ve nerde devlet diyorum nerrdeeee
[…] http://www.bugday.org/blog/bugdaydan-yeni-proje-zehirsiz-sofralar/ […]
çok gerekli bir calışma destek olmak istiyorum
[…] Buğday’dan yeni proje: Zehirsiz Sofralar http://www.bugday.org/blog/bugdaydan-yeni-proje-zehirsiz-sofralar/ […]
Merhaba.
Harika bir konu pestisit alternatifleri ile ilgili bilgilenmek isterim
Maillerinizi bekliyorum sevgiler Suna Araz Kimya Öğretmeni
Çok yerinde bir çalışma geç kalınnmış olsada bizim için tam zamanında. Çünkü biz Eceabat Yalova Köyü Eğitim Kültür Tarih ve Çevre Derneği olarak bu konudaki her veriye açız biran önce sizlerle karşılaşmak ve bilgi akışına başlamak isteriz.
Merhaba,
Kampanya linkini bulamadım. Yazabilirmisiniz.
Sevgiler
Kampanyamızı buradan imzalayabilirsiniz: Change.org/zehirsizsofralar
[…] ve dönüşmek zorunda olduğumuzu konuşmaya başladık 2019’da. Buğday Derneği’nin Zehirsiz Sofralar kampanyasıyla eş zamanlı, yeni bir endişe katmanı, toplu zehirlenmeler yüzünü gösterdi ve […]
[…] ve dönüşmek zorunda olduğumuzu konuşmaya başladık 2019’da. Buğday Derneği’nin Zehirsiz Sofralar kampanyasıyla eş zamanlı, yeni bir endişe katmanı, toplu zehirlenmeler yüzünü gösterdi ve […]