ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Mevsimsel Beslen Takvimi | Şubat

Yayınlanma Tarihi: 1 Şubat 2021
Mevsimsel Beslen Takvimi | Şubat

Mevsimsel Beslen takvimi, Buğday Derneği’nin yürüttüğü titiz bir çalışmayla, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 31 üreticiye ve 9 uzmana danışılarak hazırlandı.

Her ne kadar gıda ithalatı, sera üretimi ve depolama koşullarının gelişmesi sayesinde her türlü sebze ve meyveyi dört mevsim bulmak mümkün olsa da, uzmanlar mevsimsel ve taze beslenmenin hem doğa hem de insan sağlığı için daha iyi olduğu konusunda hemfikir. 

Ürünlerin hasat dönemleri coğrafya ve ürün çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Gıdanızın nerede ve nasıl yetiştirildiğini üreticisine sorarak sofranıza gelen gıdanın sorumluluğunu alabilirsiniz.


Mevsimsel beslen, sağlığını ve doğayı koru!



Neden mevsimsel beslenmeliyiz?

1. Daha besleyici: Doğal olmayan ortam ve şartlar sağlanarak serada yetiştirilen ürünlerde tarla üretimindeki lezzeti ve kaliteyi bulmak güçtür. Vitamin, antioksidan, fitokimyasal, mineral gibi mikro besin değerleri, ürünler mevsiminde ve taze iken daha zengindir; o mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan besin değerini bünyesinde barındırır.

2. Doğa için daha iyi: Mevsiminde ekilen meyve ve sebzeler doğal döngülere uyumlu bir şekilde büyür, doğaya rağmen değil. Özellikle endüstriyel üretimde kullanılan verim odaklı tarımsal girdiler çevresel açıdan zararlara ve kayıplara neden olur. Mevsiminde yetiştirildiği takdirde daha dirençli olan yerel çeşitler için ise, pestisit gibi zehirli kimyasal maddeler genellikle daha az ya da hiç kullanılmaz ve daha kısa tedarik zinciri ile karbon ayak izinizi düşürür.

3. Daha ekonomik: Mevsimsel meyve ve sebze üretilmeleri daha az girdiyle sağlanabildiğinden, daha az maliyetlidir. Ürünlerin tarladan sofraya taşınması sırasında nakliye ve depolama gibi lojistik maliyetler ve kayıplar birim ürün başına yansır. Dolayısıyla, tek tip üretim ve uzun gıda zincirleri yerine; çeşitlilik odaklı, küçük ölçekli ve yerel üretim modellerini tercih etmek daha ekonomik bir alışveriş imkanı sunar.


Takvimi hazırlamak üzere emek veren üreticilerin, uzmanların ve Buğday Derneği ekibi ve gönüllülerinin çabasına saygı gereği, paylaşımlarınızda lütfen kaynak gösteriniz.

Hazırlayanlar: Ayşe Nur Ayan, Batur Şehirlioğlu, Oya Ayman

Katkı Sunanlar

Üreticiler:  Ahmet Demirtaş, Ahmet Okan, Ali Öcal, Ali Yener, Bülent Aköz,  Erdal Aslan, Erdal Eren Ersöz, Erkan Erdoğan, Ferit Yarar, Güner Açıksöz, Gürsel Tonbul, Hakkı Albayrak, Halil Hallaç, İbrahim Balta, İhsan Karip, İbrahim Okan, Levent Karakoyun, Levent Koruklu, Mehmet Emin Sever, Mehmet Oktay, Metin Yılmaz, Musa Özdemir, Mustafa Alper Ülgen, Muzaffer Kul, Necmi Nacak, Osman Yüksel, Özgür Andaç, Refik Aslan, Şaban Burhan, Talat Çelik, Volkan Yalazay

Uzmanlar: Ziraat Mühendisi Bünyamin Özkan, Gıda Mühendisi Merve Atınç, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Nazım Tanrıkulu, Prof. Dr. Necmi Aksoy, Ziraat Mühendisi Nurhayat Bayturan, Dr. Nurhayat Gül, Ziraat Yüksek Mühendisi Yahya Emin Demirci, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Yeşim Bekyürek, Fitoterapist Şaduman Karaca

İletişim Gönüllüleri: Özce Bilge Demoğlu, Tansu Yeşilkır

Tasarım: Aslı Erdursun

Kapak Fotoğrafı: Bahar Aslan


Sürdürülebilirliğini bireylerin destek ve bağışlarıyla sağlayan, 18 yıldır özveriyle ve kısıtlı kaynaklarla çalışan Buğday Derneği’ne destek ol, ekolojik yaşam umudumuzu birlikte yeşertelim.

 

Etiketler:

2 adet yorum var

  1. Hayrettin Ankaralı

    Şubat ile yayınladığınız sebze meyve listesinde cibes diye bir sebze gosteriliyor, surinam lahanasi paksoi mu bu ? Latince ismi varsa lutfen bildirirmisiniz ,

    1. Buğday Derneği

      Merhabalar,

      Cibes, lahananın (ve karnabaharın) kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden filizlenip büyüyen bir bitkidir.
      Ülkemizde genellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilir.
      Cabbage Sprouts” olarak adlandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş