Korona Salgınında ve Normal Hayatta Sağlıklı Yaşam Rehberi
2020 ilkbaharını bundan sonraki yaşamımızda muhtemelen “Korona Baharı” olarak anacağız.
Doğal Tıp Uzmanı (Fitoterapist, Homeopat) ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca, 15 yıllık bilgi ve deneyimlerinden yola çıkarak “Korona Salgınında ve Günlük Hayatta Sağlıklı Yaşam Rehberi” başlıklı bir çalışma yayımladı. İnsan sağlığının bir bütün olduğunu belirten Karaca, halk sağlığını koruma yönünde katkı sağlamak amacıyla hazırladığı Rehber’de; beslenme, bağışıklık sistemi, tıbbi ve aromatik bitkiler, homeopati, hijyen ve kişisel bakım gibi birçok konuda öneriler sunuyor.
Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgınının büyümemesi için öncelikle önerilen genel tıp kurallarına uyulması gerektiğini ve sürecin çözümü için herkesin katkı sunmasıyla daha az hasar ile atlatılabileceğini söyleyen Karaca ile Sağlıklı Yaşam Rehberi hakkında konuştuk.
Korona Salgınında ve Günlük Hayatta Sağlıklı Yaşam Rehberi’ni hangi gereksinimler ile hazırladınız?
Korona salgını başladığında çok sayıda kişiden sağlıklı yaşam desteği talebi aldım; bu dönemde neler yapılması gerektiğine ve korona enfeksiyonundan nasıl korunmak gerektiğine yönelik somut çözümler istendi.
Önceleri kısa paylaşımlarla veya direkt yanıtlarla destek talep edenlere yardım etmeye çalıştım. Ama bu sorular daha da fazlalaşınca, olabildiğince hızlı bir şekilde küçük bir sağlıklı yaşam rehberi hazırlayarak, dijital ortamda her yöne yaymaya çalıştım. Bu rehberdeki konular benim uzun süredir üzerinde çalıştığım ‘Sağlıklı Yaşam Rehberi’ kitabımın kesitleridir.
Şimdiye dek nasıl geri dönüşler aldınız?
Geri dönüşler beklemediğin şekilde olumlu idi. Dilin anlaşılır olması ve konuların görsellerle anlatımı çok beğenildi. Mutlaka basılı bir yayın olarak istendi. Gelecek adım, kaynak bulup bu rehberdeki eksikleri hızlıca tamamlamak ve kitap halinde yayınlayarak dijital ortamda bulunmayan halk kitlesine de ulaştırmak.
Ek olarak, şu konuları da istediler; ekşi mayadan ekmek yapımı, yoğurt yapımı, kefir, normal salatalar, fermente gıdaların yapımı… Oysa ben bazı konuların halk tarafından bilindiğini var sayarak, onların üzerine eklenecek önerilerde bulunmak istemiştim.
Koronavirüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi bir kez daha gündeme geldi. Peki beslenmemiz bağışıklık sistemini nasıl etkiliyor?
Beslenmemiz bağışıklık sistemimizi büyük oranda etkiliyor, tabii psikolojik durum, yaşam şekli, ortamı da önemli faktörlerdir. Besinlerin kalitesi ve tüketim formu ile orantılı olarak bağırsak floramızı destekleriz ve bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendiririz. Bu konuda rehberde bir bölüm var.
Sağlığımızı korumak için gıdamızın sorumluluğunu nasıl alabiliriz?
Buğday Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ve bizler gibi sağlıkta sürdürülebilirlik felsefesini yaymaya çalışan uzmanlar gıdamızın sorumluluğunu almamız gerektiğini uzun süredir vurgulamaktayız. Her ne kadar sanayi toplumlarında halka gıdada bağımlılık mekanizması dayatılsa da, gerçek bir çözüm üretmekten çok uzaklar. Fitosofia Sağlıklı Yaşam Rehberi’nde, özellikle bu konuya dikkat çekiyorum. Şehir ortamında bile ekmek, yeşillikler ve fermente gıdalar gibi beslenmemizin önemli bileşenlerini kendimiz ev ortamında türetebiliriz. Bu konuda bolca tarif ve fikirler rehberde yer almaktadır. Unutmamak gerekir ki, sadece korona salgını gibi özel dönemde değil, aslında her zaman gıdamızın sorumluluğunu ele alarak, sağlığımızı koruma konusunda en önemli çalışmayı yapmış oluruz.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sağlıklı kalabilmeniz için oldukça etkili ve kapsamlı bir rehber sunan Şaduman Karaca’nın çalışmalarını www.fitosofia.com.tr sayfasından takip edebilir, sadumankaraca@fitosofia.com.tr adresinden kendisine ulaşabilirsiniz.
Röportaj: Ayşe Nur Ayan