Yeşil Güdül web sitesi yayında!
Buğday Derneği öncülüğünde ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği ortaklığıyla yürütülen “Güdül’de Gıda Toplulukları ile Agroekolojik Dönüşüm” projesinin web sitesi erişime açıldı: yesilgudul.net
Yoğun kimyasal girdilere, ağır toprak işleme yöntemlerine, biyoteknolojik müdahalelere, monokültüre, uzak mesafeler içeren dağıtım zincirlerine dayalı endüstriyel tarım ve gıda sisteminin sürdürülebilir olmadığı her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Covid-19 kriziyle birlikte bu sistemin oluşturduğu gıda güvencesi riskleri daha da görünür hale geldi. Böyle bir dönemde, Ankara’nın Güdül İlçesinde sürdürülen “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesi kapsamında yapılan çalışmalar, bilge köylü tarımına ve üretici-tüketici temasına dayalı yerel gıda sistemleri için öncü deneyimler oluşturuyor.
Yakın zaman önce İç Anadolu’nun ilk Sakin Şehir’i (CittaSlow) ilan edilen Güdül ilçesinde, BM Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (GEF/SGP) desteğiyle, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında süren çalışmalar ve proje çıktıları web sitesinde yayınlandı.
“Güdül’de Gıda Toplulukları ile Agroekolojik Dönüşüm” Projesi nedir?
Agrokoloji; doğa-dostu tarımı teşvik eden, tarımın sosyal işlevlerini destekleyen, kültürel kimlikleri besleyen ve kırsal alanları ekonomik olarak güçlendiren bir toplumsal hareketi anlatır. Köylüleri ve küçük ölçekli çiftçileri güçlendirmek ve yerel gıda sistemlerini desteklemek yoluyla toplumların gıda güvencesine katkı verir.
Projenin odağında doğa-dostu temiz tarım uygulamaları yapan öncü çiftçiler ve onlarla dayanışma içinde olan tüketiciler ve gıda toplulukları var. Projenin hedefleri: (1) agroekolojik tarım uygulamalarını örneklemek, (2) öncü çiftçilere eğitim ve danışmanlık desteği sağlamak, (3) üreticileri tüketicilerle, gıda topluluklarıyla ve STK’larla buluşturarak aracısız satış ve dayanışma ağlarına girmelerini kolaylaştırmak ve (4) Güdül’ün tarım ve mutfak mirasını belgelemek var. Projenin faaliyetleri 2020 sonuna kadar devam edecek.
Web sitesinde bakliyat, sebze, meyve, işlenmiş ürünler, mera hayvancılığı, serbest yumurta tavuğu gibi farklı üretim alanlarında faaliyet gösteren küçük üreticilerin profil sayfalarını; ilçenin halkalı domatesten enginara, sumaktan keymana, yerel nohutlardan dağ ıspanağına ve hünnaba kadar tarımsal miras öğelerini, arpa tarhanasından mancar yemeğine, keyman ve kömbeye kadar, zengin mutfak kültürünün anlatımını bulabilirsiniz.