Kampanya dönemi: Nisan 2015-Ocak 2016
Kampanya ve proje ortağı: Adım Adım Oluşumu
Amaç:
Tüketimin yoğun olduğu şehirlerde tüketicinin dahil olduğu ekolojik çözümler üretilmesini, modeller yaratarak özellikle şehirlerde ekolojik yaşam için duyarlılığın artırılmasını, yerel tohumların öneminin anlaşılmasını, sağlıklı gıda üretimi, sağlıklı gıdaya ulaşmanın yollarının artırılması ve doğa dostu bahçelerin/bostanların kurulumunu hedefledi.
Gerçekleşen Faaliyetler:
Kampanya kapsamında Buğday Derneği, 9 devlet üniversitesinin kampüsünde öğrencilere bahçe kurulumu ve kompost (organik atıklardan doğal gübre elde edilmesi) ve ekolojik yaşama giriş eğitimleri verdi. Mersin Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi, İTÜ Taşkışla Kampüsü, ODTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi (İYTE), Ege Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bahçe kurulumu ve eğitimlere ek olarak, Buğday Derneği bütçesinden Anadolu Üniversitesi’nde de aynı uygulamayı yaptık.
Bostan ve bahçelerin gelişmesine ve bakıma en çok ihtiyaç duyduğu dönemler yaz aylarına gelmesine ve kampüslerde göreceli öğrenci ve öğretim görevlisi azlığına rağmen 4 bahçe gelişip serpilerek ürün elde edildi. Toplamda 10 Kampüs’te Buğday Derneği’nin öncülüğünü yaptığı bostanlar faliyetini sürdürüyor.
Kampanya kapsamında toplanan bağışlarla video eğitim seti ve Doğa Dostu Kent Bahçeciliği kitapçığı hazırlayarak dağıtımını yaptık. Ayrıca eğitimlerin ardından farklı üniversitelerden ekiplerin iletişimini sağlamak amacıyla Tohumlar Kampüse Ekipleri ve Adım Adım koşucuları ile Kazdağları Çamtepe’de iki ayrı buluşma gerçekleştirdik.
Bostanların sadece “yemek” değil aynı zamanda doğa dostu gençler yetiştirdiğini gözlemlemek kampanyanın güçlü yönlerinden biriydi. İki üniversite kampüsü kendi gıda topluluğunu oluşturma ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yollarını aramaya başladı.