Türkiye Organik Ağı kuruldu
Türkiye’de organik üretimi geliştirmek için çalışan kurum ve kuruluşlar Türkiye Organik Ağı’nda bir araya geldi.
Organik ürünler ve girdilerinin üretiminden tüketimine tüm aşamalarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların arasında dayanışma ve işbirliğini sağlamak amacıyla kurulan Türkiye Organik Ağı (TORA), yerel ve ulusal düzeyde yapılacak faaliyetler ile organik tarıma yönelik farkındalığı artırmak için çalışacak.
Türkiye Organik Ağı’nın kurucularından Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, ağın, farklı deneyim, kapasite ve ölçekte faaliyet gösteren STK ve benzeri yapı ve kişileri ortak paydada buluşturduğunu belirtti. Aksoy, Türkiye Organik Ağı’nın önemine ilişkin şunları söyledi: “İzmir’den Erzurum’a, İstanbul’dan Mersin’e ülkemizin farklı coğrafyalarından STK, kuruluş veya kişiler, yerel ya da ulusal sorunlara Ağ çatısı altında ortak çözüm geliştirebilecek ve iyi uygulamalar yakın işbirliği ile hızla artacaktır. Günümüzde doğal varlıklar kıtlaşırken sağlığın sağlıklı bitki, hayvan, doğru beslenme ve sağlıklı çevre ile yerel ve küresel ölçekte ayrılmaz olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde 35 yıldır organik tarım yapılmasına rağmen, bu çoğunlukla ihracat odaklı olmuş, iç pazarda istenen gelişme maalesef sağlanamamıştır. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği olarak ülkemizde organik tarım ve ekolojik yaşamla doğrudan veya dolaylı ilgili çok sayıda sivil toplum örgütü, komite, komisyon, topluluk veya kişinin olduğunu ve birlikte daha üretken ve büyük bir güç olabileceğimizi gördük. Tam o sırada Zehirsiz Sofralar Platformu, söz konusu kişi ve kuruluşlar arasındaki yakınlaşma için uygun bir ortam sağladı ve Türkiye Organik Ağı bu çerçevede kurulan ilk ağ oldu.”
Ekolojik, sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışırken tarım ve gıdanın, dolayısıyla organik tarımın her zaman öncelikli olarak gündemlerinde olduğunu belirten Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Zehirsiz Sofralar’ın herkesin hakkı olduğunu söyledi. Şehirlioğlu ağla ilgili olarak, “Tarım zehirleri (pestisitler), fenni gübreler, petrokimyasallara dayalı günümüz tarımı hem sofralarımıza sağlıksız gıdalar koymamıza sebep olmakta, hem de tarım toprakları, su kaynakları, doğa ve tüm canlılar için bir tehdit oluşturmakta. Bu konvansiyonel-endüstriyel tarım sistemi sürdürülemez. İşte bu noktada organik tarım alternatifler tarım sistemleri arasında ön plana çıkmakta. Dünya’da organik tarım hızla gelişirken ne yazık ki ülkemizde son 13 yılda gelişmeye başlayan iç pazar durgunlaştı, son bir iki yıldır organik tarım üretim verilerimizde de düşüş görülüyor. Türkiye Organik Ağı’nın Türkiye’de organik tarımın gelişmesi için önemli bir adım olacağına ve katkı sunacağına inanıyoruz.” dedi.
Türkiye Organik Ağı’na üyelik açık olup, isteyen tüm kişi ve kuruluşlar, temel ilkelere ve ortak protokole uygun olarak Ağ’a üye olabiliyor.
TORA Kurucu Üyeleri:
Ardahan’ı Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Doğal Yaşam Derneği (DYD)
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneği (DOGTARBESBİR)
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO)
Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR)
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği (ÇÖL-ORG)
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER)
Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER)
Diğer Üyeler:
Ardahan’ı Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (BUĞDAY)
CTR Uluslararası Belgelendirme ve Denetim Ltd. Şti.
Doğal Yaşam Derneği (DYD)
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneği (DOGTARBESBİR)
Ebru’s House
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO)
Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR)
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği (ÇÖL-ORG)
Mersinden Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi
Molu Tarım Hayvancılık Gıda Ticaret ve San. A.Ş.
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER)
Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER)
Tarsus Slowfood Yeryüzü Pazarı Derneği
Türkiye Organik Ağı Protokolü ile birlikte güncel bilgilere www.tora.org.tr adresinden erişilebiliyor.
Fotoğraf: Bahar Aslan – Buğday Gönüllü İletişim Ekibi
Ben de Anamur da organik muz üretimi yapıyorum organik üretim ve pazarlama konusunda yardım almak isterim
Organik üretim ve pazarlama ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz: ekolojikpazarlar.org
Biz de organik yaban mersini üretiyoruz fakat ürün bazlı pazar bulmakta zorlanıyoruz. belki de ülkemizde yeni gelişmekte olan bir pazar olduğundan olabilir diye düşünüyoruz.