Gıda toplulukları ekolojik yaşama destek oluyor
Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi Oya Ayman, Originn ve Gediz Ekoloji Topluluğu (GETO) işbirliğiyle yürütülen “Döngü: Üreticiden Türeticiye Dönüşüm Hikayeleri” serisinin konuğu oldu.
Kendi dönüşüm hikayesini anlatan Oya Ayman, yaklaşık otuz yıllık aktif gazetecilik hayatının ardından şehirli bir insan olarak kırsala yerleşerek “yeni köylü” olma sürecinde yaşadığı zorluklara rağmen, doğa ile uyum içerisinde öğrenmenin ve dönüşmenin ne kadar kıymetli olduğuna dikkat çekiyor: “Köy ile kent arasında köprü olma rolünü üstlenmemiz gerekiyor. Ben hem ürün yetiştirmekten hem de onları nasıl yaptığımı yazarak paylaşmaktan çok keyif alıyorum. Öğrendiklerimizi paylaşmak çok değerli. Çünkü çağımızda tüketimin türetime dönüştüğü yeni bir paradigmadan söz ediyoruz. Artık üretenler ile tüketenlerin bir araya gelmesi, tüketen insanların bütün üretim süreçlerinin farkında olması, sorgulaması ve üreten insanları tanıması gerektiği bir döneme girmiş durumdayız.”
Gıda toplulukları sisteminin birbirinden öğrenme ve dayanışma gücü ile ekolojik yaşam hareketini de ileriye taşıdığına değinen Ayman, sorumluluk alarak gıda topluluklarına dahil olan türeticilerin, üreticiler ile bağ kurarak birbirlerini dönüştürdüğünü ve bu birlikteliğin ürün çeşitliliğinin artırılması, sosyal refahın sağlanması ve ekolojik kaygılara hep birlikte çözümler sunulması gibi gıdanın çok ötesinde anlamlar kazandırdığını belirtti.
Originn ve Gediz Ekoloji Topluluğu (GETO), tüketmenin bir noktada bizi sona götüreceği, bu sona varışımızı ise ancak üreterek ve bilinçlenerek yavaşlatabileceğimiz düşüncesiyle başlattıkları “Döngü: Üreticiden Türeticiye Dönüşüm Hikayeleri” serisi ile doğayla teması ön plana alarak üretmeyi, üreteni desteklemeyi, daha az tüketmeyi ve tükettiğimizi dönüştürmeyi hedefliyor.
Gıda Toplulukları ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İllüstrasyon: The Food Assembly