Birlikte Başardık: Gıda Kanunu’ndaki sansür maddeleri geri çekildi
Gıdaya yönelik ifade özgürlüğü mücadelesi kamuoyunun desteği sayesinde başarıya ulaştı. “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nde
yer alan ve ‘sansür’ tartışmalarını beraberinde getiren maddeler geri çekildi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Yeryüzü Kooperatifi gibi 80’i aşkın sivil toplum kuruluşu ve inisiyatif, TBMM gündemindeki “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne karşı yaptıkları “Gıdada Sansüre Hayır” çağrısı kamuoyunda ve karar vericiler nezdinde karşılık buldu.
TBMM’nde yasa tasarısının geneli üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gıdada yanıltıcı yayınlara ilişkin 4 madde geri çekildi.
‘Sansür’ tartışmalarını beraberinde getiren gıda yasasıyla ilgili olarak Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklama ile maddelerin yeniden görüşüleceğini ifade eden TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç: “Yanıltıcı yayınlarla ilgili mevzuatımızda bir düzenleme yoktu. Herkesin her alanda konuşmasının önüne geçecek bir mevzuat değişikliği getiriyorduk. Gerek komisyon ve gerekse genel kurula geliş sürecinde bu konunun çok tartışıldığını gördük. Konuyla ilgili birçok STK fikir beyan ederek bir şekilde bize ulaştı. Farklı fikirlerin olduğunu görünce bu konunun yeniden tartışılmaya ihtiyacı olduğunu gördük. Toplumun beklentilerini dikkate alarak ve saygıyla karşılayarak bir karara ulaştık. Aldığımız yeni kararla yanıltıcı yayınlarla ilgili konuların daha fazla tartışılmasına meydan vermek, sağlıklı çıkmasına zemin hazırlamak için ilgili maddeleri tekliften çıkarıyoruz.” dedi.
Yüz binler güvenilir gıda hakkına sahip çıktı
“Gıda Hareketini Birlikte Büyütmek” oluşumu çerçevesinde bir araya gelen gıda ve çevre örgütleri, 11 Ekim’de yayımladıkları ortak açıklama ile gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin kanun teklifinden çıkarılması ve halkın bilgi edinme hakkını esas alan mekanizmaların desteklenmesini talep etti. Bu kapsamda başlatılan imza kampanyası, 5 gün gibi kısa bir sürede 21 bin imzacı desteğine ulaşarak büyük bir başarı elde etti.
Bennu Yıldırımlar, Fatih Portakal, Levent Üzümcü, Mehmet Gürs, Meriç Aral, Mert Fırat, Şevval Sam, Vedat Milor gibi pek çok ünlü ismin de sosyal medya üzerinden destek verdiği kampanya, gıdasının sorumluluğunu alan yüz binlerce kişiyi bir araya getirerek dayanışmanın gücünü gösterdi.
Kanun teklifi yasalaşsaydı:
“Her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar” yanıltıcı yayın olarak tanımlanacak ve 20-50 bin TL arasında para cezası verilecekti.
Güvenilir ve kamusal bilgiye erişim açısından sorunlar yaşanabilirdi. Tüketicilerin gıda tüketme noktasında şüphelerinin artması, üreticilerin ise sağlıklı gıda üretme noktasında bir sivil toplum baskısı hissetmemesi gıda kaynaklı hastalıklarda artış yaşanmasına neden olabilirdi.
Özellikle endüstriyel tarımda yoğun bir şekilde kullanılan tarım zehirlerinin, yani pestisitlerin insan sağlığına verdiği zararlar hakkında bilgi paylaşımı yapılamayacaktı. Bu da, dünyayı zehirleyerek milyonlar kazanan pestisit şirketlerinin lehine, güvenilir ve zehirsiz gıda talep eden vatandaşın aleyhine bir sonuç doğuracaktı.
Gıdamızın sorumluluğunu bizimle birlikte alan, destek veren, sesimizi çoğaltan herkese teşekkür ediyoruz…
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği