931 milyon ton gıda çöpe gidiyor
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021 yayınlandı. Rapora göre, 2019 yılında yaklaşık 931 milyon ton gıda israf edildi. Türkiye yılda 7,7 milyon ton yiyecek atığı ile dünyada en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.
2030 yılına kadar gıda atıklarını yarı yarıya azaltmaya yönelik küresel çabaları desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve ortak kuruluşu WRAP tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021, dünya genelinde satılan 931 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine dikkat çekiyor. Bu, tüketime hazır gıdanın yüzde 17’sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
İsrafın yüzde 61’i hanehalkı düzeyinde gerçekleşirken, yüzde 26’sı gıda hizmetlerinde ve yüzde 13’ü ise perakende aşamasında yaşandı. Çiftlikler ile tedarik zincirlerindeki gıda kayıpları da hesaba katıldığında toplamda gıdanın üçte biri hiç bir zaman tüketilmeden israf oluyor. Raporda, gıda israfının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) daha önceki tahminlerinin iki katından fazla olduğu belirtiliyor.
Yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor.
Türkiye, kişi başına en çok gıda israf eden 3. ülke
Dünyada gıdanın en fazla israf edildiği ülkeler arasında yer alan Türkiye, yılda toplam 7,7 milyon ton yiyecek atığı ile dünyada kişi başına en çok gıda israf eden 3. ülke konumunda. Ülkede her yıl kişi başına 93 kilo yiyecek çöpe atılıyor.
2019’da 690 milyon insan açlıktan etkilendi
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen rapora ilişkin, “İklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitliliğin kaybı, hava kirliliği ve atıklarla mücadele konusunda kararlıysak, hükümetler ve vatandaşların gıda israfını azaltmak için üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Gıda israfının daha çok zengin ülkeleri etkilediği ve onlara özgü bir sorun olduğu düşünülse de rapor, en yoksul ülkelerde verilerin yetersiz olmasına rağmen gelir gruplarından bağımsız olarak neredeyse her ülkede önemli miktarda gıda israfı yapıldığını söylüyor.
2019 yılında dünya çapında 690 milyon insanın açlıktan etkilendiği ve 3 milyar insanın ise sağlıklı gıdaya erişemediği tahmin ediliyor. Rapor, koronavirüsün etkisiyle bu rakamların daha da artması riskine karşı tüketicileri evde gıda israfına son vermeye çağırıyor.
Mutfak atıklarınızı kompost yaparak çöplerinizi doğa için yararlı hale getirebilir; toprağınızı besin açısından zenginleştirebilir ve kendi gıdanızı yetiştirebilirsiniz.
Kaynaklar:
Açlık bu kadar büyük sorunken israf yapmamalıyız.