Ajandanızda dönüşüm olsun
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin 20. yılına özel olarak hazırlanan Zamansız Ekoloji Ajandası ve Mevsimsel Beslen Takvimi, bu yıl ekolojik dönüşüm yolunda atacağınız adımlara rehber olacak.
Buğday Hareketi, pazar tezgâhı olarak yolculuğuna başladığı günden beri ekolojik yaşam konusunda farkındalık yaratmak için çabalıyor. Oluşturduğu modeller ve yürüttüğü projelerle ekolojik yaşamın yayılmasında öncü rol üstleniyor.
Fanzinden bültene, dergiden rehber kitaplara ve sosyal medya paylaşımlarına kadar çok farklı medyalarda ekolojik yaşam bilgisinin yaygınlaşması için çalışan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, geleneksel Ekoloji Ajandası’nı her yıl kullanılabilecek Zamansız Ajanda’ya dönüştürdü. Buğday Derneği, 20. yılına özel olarak yayınladığı Zamansız Ekoloji Ajandası’nda, dönüşüm yolunda biriktirdiği ekolojik yaşam bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor.
Yıl sonunda dönüp bakacağınız, kendinizle ilgili verileri topladığınız bir veri bankası olan Zamansız Ekoloji Ajandası, yaşamınızı dönüştürmek üzere hedefler koymanız ve bu hedefleri her ay gözden geçirmeniz için yapacağınız ön hazırlıklar konusunda size yardımcı olacak. Ajanda’da size rehberlik edecek bilgileri hayatınıza geçirirken kendi yaşam tarzınıza ve tercihlerinize uygun formüller geliştirdiğinizi fark edeceksiniz.
Zamansız Ekoloji Ajandası’nda neler var?
Zamansız Ekoloji Ajandası, dört mevsime ithafen dört ana başlıktan oluşuyor. Her biri farklı renklerle belirtilen bölümlerde zehirsiz sofralar, ekolojik seyahat gibi dönüşüm alanlarıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Tolga Demirel, Aslı Erdursun ve Neval Ergün’ün illüstrasyon ve desenleriyle zenginleşen Ajanda’da, doğanın döngülerine göre hazırlanmış Doğa Takvimi ile birlikte mevsiminde yetişen meyve sebzeleri görebileceğiniz Mevsimsel Beslen Takvimi yıl boyunca yapacağınız seçimlerinize yön verecek. Ayrıca Buğday Hareketi’nin kurucusu Victor Ananias’ın ‘Arife Tarif’ kitabından sağlıklı bir yemek reçetesi de her ay mutfağınızı şenlendiriyor.
Her hafta içimize su serpen, ilham veren cümlelerle başlayan Ajanda sofralarınızı, seyahat şeklinizi, temizlik yöntemlerinizi, kısacası kendinizi ve çevrenizi dönüştürmek için eksiksiz bir rehber niteliğinde.
Ajanda’yı nasıl kullanacağız?
Zamansız Ekoloji Ajandası’nı oluşturan dört bölümden her birinde yaşamınızda gerçekleştirebileceğiniz değişimlerle ilgili ipuçları ve nasıl yapacağınıza dair öneriler bulacaksınız.
İlk bölüm mevsimsel beslenme alışkanlıkları geliştirmeniz ve etiketleri doğru okuyabilmeniz, ikinci bölüm zehirsiz sofralar ve zehirsiz temizlik için atabileceğiniz adımlar, üçüncü bölüm seyahatlerinizdeki ayak izinizi küçültmeniz ve mutfağınızda kış için yapacağınız hazırlıklar sayesinde zengin, besleyici, lezzetli ve keyifli sofra deneyimleri yaşamanız, dördüncü bölüm zehirsiz kentler için atabileceğiniz adımlar ve sadeleşmeye mutfaktan başlamanız yolunda rehber olacak.
Ajanda’da yaşam tarzınızı ortaya koyan basit bir test bulacaksınız. “Soframdaki yiyeceklerin ne kadarı tarım zehirleri kullanılmadan, toprağa, suya, doğal varlıklara zarar vermeden yetiştirilmiş?”, “Ayda ne kadar çöp üretiyorum?”, “Üretim hikâyesini (ekolojik, sosyal, adil olup olmadığını) bildiğim kıyafetlerimin bütün kıyafetlerime oranı nedir?” gibi sorulardan oluşan testi yılın başında yanıtlarken ilk adımı atmış olacak, daha sonra tekrar uyguladığınızda ise dönüşümü fark edeceksiniz.
Mevsimsel Beslen Takvimi
Mevsimsel Beslenme Takvimi, Buğday Derneği’nin yürüttüğü özverili bir çalışma ile, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 36 üreticinin (organik ve doğa dostu) ve 10 uzmanın (ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı, fitoterapist vb.) bilgi, tecrübe ve gözlemlerine dayanarak hazırlandı. Ekolojik yaşam bilgisinin serbest dolaşımını önemseyerek dijital ortamda yayınlanan Mevsimsel Beslenme Takvimi, Buğday Derneği’nin yüz binleri aşan takipçilerinin talebi üzerine masa takvimleri, kart ve magnet seçenekleriyle üretildi ve son olarak da Zamansız Ekoloji Ajandası’nda yer buldu.
Alışveriş listenizi hazırlarken Mevsimsel Beslen Takvimi’nden taze sebze ve meyvelerin hasat dönemlerini kontrol edebilirsiniz. Hasat dönemlerinin ürünün yetiştirildiği coğrafya ve ürün çeşidine göre değiştiğini göz önünde bulundurup, yiyeceklerinizin nerede ve nasıl yetiştirildiğini üreticisine sorarak sofranıza gelen gıdanın sorumluluğunu alabilirsiniz.
Mevsiminde yetişen ürünler sıcaklık, nem gibi iklimlendirme ve hızlı gelişme konusunda herhangi bir müdahaleye uğramadan, sağlığa zararlı kimyasallar kullanılmadan, doğal koşullarda olgunlaştığı için hem bedenimizin mevsimle ilgili gereksinimlerini karşılıyor hem de toprağın sağlıklı, havanın ve suyun temiz kalmasını sağlıyor.
Bu yıl yaşamınızı dönüştürürken Buğday Derneği’nin ekolojik yaşam bilgisini paylaştığı Mevsimsel Beslen Takvimi ve Zamansız Ekoloji Ajandası rehberiniz olsun.
Ürünleri incelemek ve sipariş vermek için dukkan.bugday.org sayfasını ziyaret edebilir, Buğday Derneği’nin doğayla uyumlu üretim, türetim ve sağlıklı bir gelecek için yürüttüğü çalışmalara destek olabilirsiniz.