ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

“Arı dostu” olduğu söylenen pestisitler de arıları öldürüyor! 

Yayınlanma Tarihi: 5 Mayıs 2019
“Arı dostu” olduğu söylenen pestisitler de arıları öldürüyor! 

Araştırmalar, neonikotinoid yasağının ardından onun yerine piyasaya “zararsız” olarak sürülen pestisitlerin de arı yaşamına ve davranışlarına olumsuz etki ettiğini gösteriyor.

Çeviri: Dila Balça Öğün- Gönüllü İletişim Ekibi

Yeni bir araştırma gösteriyor ki «arı dostu» olarak piyasaya sürülen ve diğer kimyasallarla karıştırılarak tarım mahsullerine uygulanan yeni pestisitler hiç de masum değil.

Ciddi oranlarda arı ölümlerinin sorumlusu olan bir dizi kimyasalın (neonikotinoid) kullanımının İngiltere ve Avrupa’da yasaklanmasının ardından bu maddelerin yerini tutacak «zararsız» alternatiflerin üretilmesi için yoğun talep ve baskı oluşturulmuştu.

Uzmanlar, yasaklı kimyasalların yerini alan bu alternatiflerin de başka tehlikeli yan etkiler taşıdığını söylüyor.

Piyasada Sivanto ismiyle bilinen ve «arı dostu» olduğu öne sürülen flupiradifuron etken maddeli pestisitler, gerçekte dünyanın her yerinde arı nüfusunun azalmasının başlıca sebeplerinden olduğu anlaşılan yasaklı neonikotinoidler grubunda yer alıyor ve nörotoksik etkisiyle arıların sinir sistemini felç ederek ölümlerine sebep oluyor. Bayer markalı bu zehir şimdiden ABD, İtalya, Yunanistan ve Hollanda’da satışa çıkarıldı. İngiltere ise ürünün satışını reddediyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, yaygın kullanılan fungisitlerle karıştırılan «zararsız alternatif» flupiradifuron maddesinin arılar üzerindeki etkisini araştırdı. Sonuçlar bu kimyasal karışımlarına maruz kalan arılarda çoğunlukla ölümle sonuçlanan çeşitli anormal davranışların varlığını ortaya koyuyor. Çalışmanın kısmi fonlaması neonikotinoidlerin yasaklanmasında etkin rol oynayan Avaaz kampanya grubu tarafından yapılırken araştırma makalesi The Royal Society’de yayımlandı.

Yine «alternatif kimyasal» olarak piyasaya sürülen ve arı kolonilerindeki toplu ölümlerle bağlantılandırılan bir başka madde de sulfoxaflor.

Avrupa Birliği’nin 2015’te bu iki maddenin kullanımını serbest bırakmasının ardından PAN (Pesticide Action Network) kampanya grubu iki kimyasalın da neonikotinoid sınıfında değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalarına ağırlık verdi.

İngiltere’deki Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nden ekotoksikolog Dr. David Spurgeon, herhangi bir pestisitin «arı dostu» olarak sınıflandırılabilmesinin mümkün olmadığını ve var olan her bir arı türünün genetik bilgisine ulaşmadan kimyasalların öldürücü etkilerinin ortadan kaldırılmasının imkânsız olduğunu söyledi. “Arılara dair bu genetik bilgiye sahip olmadan bir maddenin tüm arı türleri için tamamen zararsız olup olmadığını da bilemeyiz.”

Dr. Spurgeon neonikotinoidlerin yaygın fungisitlerle birlikte kullanıldığında neden olduğu zararları önceki çalışmalarında pek çok defa kanıtladıklarını, yeni kimyasalların da benzer sonuçlara sebep olmasının sürpriz olmayacağını belirtti.

Bilim insanları bu yeni araştırma neticesinde farklı kimyasalların birlikte kullanıldığında yaratacağı zararların acilen ve detaylıca incelenmesi gerekliliğinin doğduğunu belirtti.

Bayer firmasının sözcüsü, İngiliz The Independant gazetesine yaptığı açıklamada, “Sivanto, arı sağlığına verdiğimiz önemi bir adım ileri taşıyan buluşlarımızdan. Direkt kullanıldığında bal arıları ve bombus arıları için herhangi bir risk oluşturmadığı gibi, mahsullerin zararlı böceklere karşı korunmasındaki etkinliği sayesinde pek çok ülkede kullanımı onaylanmış durumda. Bazı araştırmaların ortaya koyduğu sinerjistik etki (bazı fungisitlerin belirli ensektisitlerle birlikte kullanıldığında toksisite oranının artması hali) elbette bilgimiz dahilinde. Bu etkiyi önlemek adına FPF (flupiradifuron)’nin azol fungisitlerle birlikte kullanımına çeşitli kısıtlamalar getirdik”, dedi.

Kaynak habere ve The Royal Society’de yayımlanan makaleye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

https://www.independent.co.uk/environment/pesticides-bees-safe-ban-insects-pollination-sivanto-neonicotinoids-a8861981.html

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0433

Çeviri: Dila Balça Öğün- Gönüllü İletişim Ekibi

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş