Av Yasaklarına Uyalım, Yavru Balığı Koruyalım
Av yasaklarına uyulmasını sağlamak ve denizlerde azalan biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için yan yana gelen, Buğday Derneği’nin de aralarında bulunduğu STK ve meslek odaları, ortak bir açıklama yayımladılar.
Marmara Denizi’nde balık namına bir şey kalmayacak noktaya gelmiştir. O kadar ki; hızlı kentleşme ve yükselen nüfusa bağlı olarak artan kirlilik, yasa dışı ve aşırı balık avcılığı, iklim değişikliği ve su canlılarının yaşam alanlarının tahribatı yüzünden, çok değil sadece yirmi sene önce sahip olduğumuz birçok su canlısının nesli tükendi-tükeniyor. 20 yıl önce 50’nin üzerinde balık türü bulunurken bugün Marmara Denizi’nde sadece birkaç türe rastlamaktayız.
Sadece tür çeşitliliği değil, avlanan balık miktarında da çok vahim bir azalma mevcuttur. TÜİK verilerine göre denizlerimizden 2007 yılında toplam 589 bin ton hasat elde edebiliyorken bugün bu stoklara ciddi zararlar verilmiş ve 2017 yılı itibarıyla 322 bin tona düşmüştür. Yani 10 sene önce denizlerimizden avladığımız 2 balıktan birisi tükenmiş durumdadır. Bu şekilde devam edersek 20 yıl sonra bugünün çocukları balık yiyemeyecek. Çok uzağa bakmadan, bugün gidip bir Kadıköy Çarşısı’nda gezin, balık fiyatlarındaki pahalılığı fark edeceksiniz.
Denizlerimize bizler sahip çıkmazsak kimler sahip çıkacak?
Hala Marmara Denizi’nde yasak olmasına rağmen, “trol” avcılığI devam etmektedir.
Hala Marmara Denizi’ndeki doğal hayat için hayati öneme sahip olan ve denizlerin meraları da diyecebileceğimiz “Deniz Koruma Alanları” oluşturulmamıştır.
Bunları önlemek için çok geç olmadan harekete geçmeliyiz!
Bizler, Kadıköy Kent Konseyi Genel Kurul Üyeleri olarak;
sizleri, satın aldığımız balığın boyunu kontrol etmeye davet ediyoruz. Küçük balığı, yani yavru balığı, yani çocuk balığı satın almayalım. Biz almazsak, o çocuk balıklar avlanmaz. Biz satın almazsak sürdürülebilir balıkçılığa katkımız olur. Bırakalım balıklar nesillerinin devamını sağlamak için en az bir kere yumurta bırakabilsinler.
Balıkçıları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün tebliğ ettiği “avlanabilir asgari balık boyları”na uymaya, Kadıköylüleri de bu konuda bilinçli davranmaya davet ediyoruz.
Buna göre; Hamsi en az 9 cm, Tekir 11 cm, Sardalya 11 cm, Barbunya 13 cm, İstavrit 13 cm, Mezgit 13 cm, Lüfer 18 cm, Palamut 25 cm, Bakalyaro 25 cm, Kalkan 45 cm, Lagos 45 cm, Kılıç balığı 25 cm olmalıdır. Daha küçüğünü avlayanları ve satanları ihbar ederek 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği ürünlerine el konulmasını ve para cezası uygulanmasını sağlayın.
Balığın şimdi yumurta bırakma ve büyüme zamanı…
1 Eylül’ü bekleyelim…
1 Eylül’de avlanma yasağı kalktıktan sonra da yavru balığı koruyalım, avlamayalım, satmayalım ve satın almayalım…
Yasaklara uyarsak, balıkçılığımızı ve denizlerimizin geleceğini koruyabiliriz.
Av Yasaklarına Uyulması için 1 Eylül Cumartesi saat:13.00’de Tarım İl Müdürlüğü önünde buluşalım, Bereketle, balığa doyacağımız bir yıl için YAVRU BALIĞI KORUYALIM…
Kadıköy Kent Konseyi
Caferağa Mahallesi Muhtarlığı
KIZILAY Kadıköy Şubesi
Hasanpaşa Mahallesi Muhtarlığı
Sahrayıcedit Mahallesi Muhtarlığı
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
MAYADER
Kadıköy Kent Dayanışması
TMMOB Mimarlar Odası Anadolu Yakası Temsilciliği
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
SS Fenerbahçe Balıkçılar Kooperatifi
Kığı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere- Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Ve Kültür Derneği
Sosyal Haklar Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Kırmızı Biber Derneği
Yeni Çağdaş Kadınlar Derneği
Hanımgiller Kadınları Destekleme Derneği
Yeryüzü Derneği
Feneryolu Spor Klubü
Birleşik Haziran Hareketi Derneği
Fenerbahçe Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği
Sosyal Demokrasi Derneği
TEMODER Emekli Öğretmenler Derneği