Avrupa’da yeni kampanya: Arıları ve Çiftçileri Koruyalım!
Avrupa Birliği’nde, doğanın çöküşünü durdurmak ve tarımsal geçim kaynaklarını korumak için yeni bir kampanya başlatıldı. Avrupa’nın çeşitli bölgelerindeki sivil toplum örgütleri, Avrupa Vatandaşları Girişimi (ECI) aracılığıyla, pestisit kullanımının aşamalı olarak ortadan kaldırılması, biyoçeşitliliğin yeniden sağlanması, çiftçilere gıda ve tarım sistemini dönüştürmeleri için destek verilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu’na yeni bir kanun teklifinde bulundu.
Uluslararası bilim camiası geçtiğimiz aylarda, doğanın çöküşünü durdurmak için acil bir “dönüştürücü değişim” çağrısında bulunmuştu. Avrupa’nın yabani hayvanlarının dörtte biri ciddi tehdit altında, sit alanlarının yarısı elverişsiz durumda ve ekosistem hizmetleri kötüleşiyor. Ek olarak, AB’de 2005 ile 2016 yılları arasında yok olan dört milyon küçük çiftliğin yerini, krizi daha da derinleştiren büyük tarımsal sanayi şirketleri aldı.
ECI tarafından Avrupa Komisyonu’na sunulan kanun teklifleri:
2035 yılına kadar sentetik pestisitlerin ortadan kaldırılması:
AB tarımında kullanılan sentetik pestisitlerin en tehlikelilerinden başlayarak; 2030’a kadar %80, 2035 yılına gelindiğinde ise %100 oranında ortadan kaldırılması.
Biyoçeşitliliğin onarılması:
Tarımsal alanlardaki doğal ekosistemlerin onarılmasıyla birlikte, tarımın biyoçeşitliliğin iyileşmesinde vektör görevi görmesi.
Geçiş sürecinde çiftçilerin desteklenmesi:
Küçük ölçekli, çeşitli ve sürdürülebilir tarıma öncelik verilmesi, agroekolojik ve organik uygulamalardaki hızlı artışın desteklenmesi, bağımsız çiftçi tabanlı eğitime ve pestisit araştırmalarına olanak sağlanması ve GDO’suz bir tarımsal reformun gerçekleştirilmesi.
Kampanya; çevre, sağlık, çiftçilik ve arıcılık konularını kapsayan sivil toplum kuruluşlarının sektörler arası ittifakı ile başlatıldı. Düzenleyenler arasında Avrupa Dünya Dostları (FoEE) ve Pestisit Eylem Ağı (PAN) ile birlikte; Münih Çevre Enstitüsü, Aurelia Vakfı (Almanya), Générations Futures(Fransa) ve GLOBAL 2000/Avusturya Dünya Dostları da yer alıyor.
Dünya Avrupa Dostları’ndan Adrian Bebb: “Doğanın benzeri görülmemiş bir oranda yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Halkın, tarımsal reformu gerçekleştirmek, doğayı korumak ve kırsal alanlarımızı koruyan sürdürülebilir çiftlikleri desteklemek için daha cesur adımlar atan karar vericilerin yanında olduğunu göstermek için bu kampanyayı başlatıyoruz.”
Münih Çevre Enstitüsü’nden Karl Bär: “Endüstriyel tarım ekolojik çöküşün merkezinde yer alıyor. Bilim insanları, doğa kaybının önüne geçmek, küçük ve sürdürülebilir çiftlikleri korumak için tarım politikasında sistematik bir değişime ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor. Kampanyamız; politikacıları geleceğimizi, gıda ve tarımı kontrol eden şirket çıkarlarının önüne koymaya çağırıyor.”
Avrupa Pestisit Eylem Ağı’ndan Dr. Martin Dermine: “Mevcut endüstriyel tarım modelimiz, monokültürlere ve sadece gıda ve çevremizi kirleten değil, aynı zamanda biyoçeşitliliğin ve ekosistemin çöküşünün de ana nedenlerinden biri olan sentetik pestisitlerin yoğun kullanımına da bağlı. Kendimize ve çevremize zarar veren bir sistemi sürdürmenin anlamı yok: acilen pestisit kullanımının dışına çıkmamız, insan sağlığını ve gezegeni AB tarım politikasının merkezine koymamız gerekiyor.”
Güney Tirol’de organik çiftçilik yapan Annemarie Gluderer: “İnsanlar, gittikçe artan bir şekilde, biz çiftçilerden biyoçeşitliliği korumasını ve kimyasal olmadan sağlıklı gıda üretmesini bekliyor. Başka bir gıda sisteminin ve pestisitsiz bir tarımın mümkün olduğunu göstermek için biz de bu kampanyaya katılıyoruz. Birlikte daha temiz ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz.”
Arı uzmanı ve Aurelia Vakfı’ndan Thomas Radetzki ise: “Arıcılar, böceklerin tozlaşması için giderek sınırlı hale gelen ve pestisite maruz kalan gıda maddelerinden dolayı varoluşsal bir tehditle karşı karşıya. Arıların var olması ve arıcıların gelişmesi için farklı bir görünüme ve çevre dostu çiftliklere ihtiyacımız var. Arılar ve çiftçilerin, yalnızca sentetik pestisit kullanımının kesin olarak ortadan kaldırılması ile mümkün olabilecek, iddialı ama gerçekçi bir sistematik değişime ve AB tarım politikası için yeni bir yöne ihtiyaçları var.” açıklamalarında bulundu.
Zehirsiz Gıda Mümkün!
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak biz de başka bir gıda sisteminin ve pestisitsiz tarımın mümkün olduğunu göstermek adına, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürüttüğümüz “Zehirsiz Sofralar” projesini Nisan ayı itibarıyla başlattık.
Kurulmakta olan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, çalışma alanları pestisitlerle kesişen, daha az pestisit kullanımı ve alternatif tarım ve mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için savunuculuk yapacak, farklı alanlardan sivil toplum örgütleri ve sivil girişimleri bir araya getiriyor. Bu ağın birlikte hareket etmesi, sivil aktörlerin seslerinin daha güçlü çıkmasını, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ve daha etkin bir kampanya yürütülmesini sağlayacak.
Cadının bize uzattığı zehirli elmayı yemiyoruz, Zehirsiz Sofralar için harekete geçiyoruz!
Kaynak:
New Europe-wide campaign launches to ban pesticides and transform agriculture in Europe