Bir doğal gübre kaynağı: Mikoriza
Gübre fiyatları artıyor, gübre kaynakları ise sınırlı… Ne iyi ki doğal gübre olarak değerlendirilebileceğimiz bir kaynak var: Mikoriza.
Bitkiler, bitki besin elementlerini ve suyu, bitki köklerinin yanı sıra teşhisi mikroskop altında yapılabilen çok miktarda hif üreten fungus türleri olan mikoriza sayesinde alırlar.
Mikoriza (kök mantarı) bitki ile ortak bir yaşam oluşturarak bitkinin su ve bazı mineral besin elementlerini özelliklede fosfor, çinko ve bakır alımını gerçekleştirir. Mikoriza, bitki kök yüzey alanını artırır ve bu sayede kökten çok uzak bölgelerde bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun alınabilmesini sağlar. Mikorizal mantarların bitkinin, besin elementleri ve suyu alma kabiliyetini artırması sadece kök yüzey alanını (100-1000 kat) artırması sayesinde olmaz. Mikorizal mantarlar aynı zamanda toprağa çok güçlü enzimler salgılarlar ve bu enzimler sayesinde nitrojen, fosfor ve demir gibi bitki tarafından alınabilmesi çok güç olan besin elementleri çözülür ve bitki bu besin elementlerini alır.
Bitkinin topraktan daha iyi yararlanmasını sağlayan mikroorganizma oluşumlarından biridir mikoriza. Mikoriza ile iyi infekte edilen bitkiler daha iyi büyür ve yapraklarıyla daha iyi fotosentez yapabilir.
Toprakta besin elementlerinin noksanlığında veya çeşitli olumsuz çevre faktörleri nedeniyle var olup da bitkinin alamadığı besin elementlerinin alınmasında mikoriza aktif olarak çalışır. Mikoriza aynı zamanda çeşitli hastalık ve zararlılara karşı bitkileri korur, çeşitli çevresel faktörlerin yarattığı metal toksitlere ve tuzluluk gibi bitki streslere karşı da bitki direncini artırır.
Tohum ve ekim anında ve ya bitki gelişiminin erken safhalarında kullanımı avantajlıdır. Bitki gelişiminin herhangi bir safhasında uygulanabilir. Mikorizanın etkin olabilmesi için kök ile direk bağlantısının olması gerekir.
Granül, suda çözülebilen konsantre ve sıvı formda olabilen mikoriza, gerek uygulama kolaylığı (bitki kökünün bulaştırılması veya sulama yöntemi ile) gerek ekonomikliği ve gerekse içeriğindekii 4 farklı mikoriza türü nedeniyle Amerika menşeli mikoriza öncelikle önerilir.
Süper konsantre mikorizanın kullanım oranları:
Ağaçlar:
6 gram mikoriza,1 kilogram deniz yosunu ekstratı ile karıştırılır, karışım bin ağaç için yeterlidir.
Çim alanlar:
5 gram mikoriza,1 kilogram deniz yosunu ekstraktı ile karıştırılır, karışım 3,5 dekar için yeterlidir.
Fideler:
2 gram mikoriza, 1 kilogram deniz yosunu ekstratı ile karıştırılır, karışım 5 bin bitki için yeterlidir.
Buğday-çilek:
6 gram mikoriza,1 kilogram deniz yosunu ekstratı ile karıştırılır, karışım 40 dekar için yeterlidir.
Yazı: Dr. Halil Güngör, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi
*Ekolojik Yaşam Rehberi, Sayı 10
Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’nin ilk 21 sayısını buradan indirebilirsiniz.
selamlar sayın hocam mikoriza mantarını muz bitkisini köklendirmek için kullanmak istiyorum mikoriza man tarını nereden temin edebilirim vede ağaç başına nekadar vermem gerekir bilgilendirmenizi rica ederim saygılar.