ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Bisiklet kullanmaya başlamak için 10 neden

Yayınlanma Tarihi: 24 Mart 2019
Bisiklet kullanmaya başlamak için 10 neden

Bisiklet, dünyanın en sürdürülebilir, en sağlıklı, üstelik de en keyifli ulaşım aracı. Vakit kaybetmeden arabadan inip, bisiklet kullanmaya başlamak için birçok neden var.

1- Pedallayanlar daha sağlıklı

Düzenli bisiklete binen kişiler kendilerinden 10 yaş gençlerin formuna sahiptir. (National Forum for Coronary Heart Disease Foundation, Sharp) Haftada en az 3 saat bisiklete binen kişilerde kalp hastalığı görülme riski, bisiklete binmeyen veya egzersiz yapmayan kişilerin yarısı kadardır. (British Heart Foundation) Oturarak çalışma, hareketsiz yaşam sağlığımızı kaybetmemize neden olan etkenler arasında yer alıyor. Bisikletle birlikte harekete geçerek sağlığımızı koruyabilir, zinde kalabiliriz.

2- Stressavar!

Egzersiz pek çok yolla modunuzu yükseltebilir. En temelde adrenalin, endorfin salgılanması ve yeni şeyleri başarmanın verdiği özgüven gibi. Her zaman spor yapma şansı bulamayabiliriz, ama bisiklet kullanarak bile stresten ve depresyondan uzak durabiliriz.

3- İklim dostu

Bisiklet “çevre dostu” bir ulaşım aracıdır. Gaz salımı sıfırdır. Bisikletle yapılan yolculuklar hava kirliliğine ve küresel ısınmaya yol açmaz. 11 km’lik bir araba yolculuğunda, gaz salımının %90’ı motor ısınmadan önceki ilk 1,5 km’ de açığa çıkmaktadır ve araba yolculuklarının %40’ı 3 km’ nin altındadır. Kısa araba yolculuklarını bisiklet yolculuğuna çevirmek küresel ısınmaya yol açan gazları azaltmak için mükemmel bir yol.

4- Daha az yol, daha az doğal alan kaybı!

Bisiklet araba, kamyon vs.den çok daha az yola ihtiyaç duyar. Bisiklet kullanımının artması, yol ve otoyol ihtiyacını, dolayısıyla açık alan ve yabani hayat tahribatını azaltacaktır.

5- Park sorunu pek yoktur

Bir arabanın kapladığı alana 15 bisiklet park edilebilir. Daha az otopark, daha çok park ve yeşil alan için fırsat demektir.

6- Arabadan daha ucuz

Bisiklet için yakıt, park veya kasko masrafı ödemeniz gerekmez.

7- Trafiğe takılmaz

Bisikletli yaşam, trafik sıkışıklığının neden olduğu enerji harcamasını ve hava kirliliğini önler. İstanbulluların trafikte bekleyerek geçirdikleri zaman her gün ortalama 24 dakika. Geçen bu sürenin ekonomiye zararıysa günlük 2 milyon 271 bin TL.

8- Hızlı ve dakik

3 km’ye kadar olan yolculuklarda bisiklet genellikle arabadan daha hızlıdır. Bisiklet trafik sıkışıklığından nadiren etkilenir. İşe veya randevularınıza her zaman vaktinde yetişeceğinizi bilmenin rahatlığını yaşarsınız.

9- Doğa için daha az maliyet

Motorlu taşıtların üretimi için, geriye dönüşümü çok zor ya da masraflı olan çelik, alüminyum ve sert plastik gibi malzemeler kullanılıyor ve fabrikalarda taşıt üretimi için çok fazla miktarda enerji tüketiliyor. Otomobil üreticileri bilinen nedenlerden dolayı uzun ömürlü araç üretmiyorlar, yıpranmış araçlar çevreyi tehdit ediyor ve büyük otomobil çöplükleri oluşturuyor.

10- Daha mutlu ve sağlıklı nesiller

Kanada’da yaşayan Dr. Anne Marie Zajdlik, son bir kaç yılda hem ergenler hem de gençlerde depresyonun dramatik şekilde arttığı üzerine bir makale yayınladı. Çocuklar ve gençler, yaşamlarında zorlu durumlarla karşılaştıklarında önceki jenerasyonlar gibi bu durumla başa çıkamıyorlar. Dr. Zajdlik, çocukların günde en az bir saat egzersiz yapması önerisinde bulunuyor. Fiziksel aktivite,  beyin tabanındaki hipofiz bezlerini daimi şekilde aktif hale getirilir.  Bu dürtü, çocukların büyümesini ve daha güçlü olmasını sağlayan büyüme hormonlarının üretilmesine imkân verir. Sağlıklı bir beyin ise zekânın pik noktaya ulaşmasına, hafızanın iyileşmesine ve ruh halinin sağlıklı olmasına imkân verir.

HAYDİ PEDALLARA KUVVET!

Etiketler:

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş