Bizi geleceğe taşıyacak bilgi: Agroekoloji
Buğday Derneği’nin geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ve agroekolojinin yaygınlaşması amacıyla Akdeniz ülkeleriyle birlikte yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesinin ortakları, 28-30 Mart 2022 tarihlerindeki uluslararası bir toplantı için Belgrad’da bir araya geldi.
Biyoçeşitlilik kaybı, iklim krizi ve kırsal yoksulluk ile mücadelede çözümler öneren agroekoloji bilgisi, yoğun endüstriyel tarım ve beraberinde getirdiği çok sayıda olumsuz sonucun giderilmesine yönelik iyi uygulamalara erişimde önemli fırsatlar sunuyor.
Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu anlamda gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.
Buğday Derneği’nin, İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve Fransa (URGENCI), Sırbistan (Polekol), Hırvatistan (HSEP) ve Portekiz (FCiencias.ID) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi kapsamında, 28-30 Mart 2022 tarihlerinde ortakların katılımıyla düzenlenen uluslararası toplantıda, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek sürdürülebilir örneklerin derlenmesine dair yöntemler gözden geçirilerek, her ülkeden bilgi ve deneyimleri derleyecek ekiplere aktarıldı.
İyi örneklerin derlenmesine dair farklı ülkelerden deneyimlerin de paylaşıldığı toplantıda, bilgi derleme yöntem ve teknikleri ile birlikte bilginin derlenmesinden yayımlanmasına kadar olan süreçte dikkat edilmesi gerekenler tartışıldı.
Avrupa Birliği tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve Ekim 2020’de başlayan MedCaravan projesi, bir yandan agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirmeyi, diğer yandan yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisini toplamayı ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratmayı amaçlıyor. Proje ile, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.
Belgrad’da gerçekleştirilen toplantıya katılan ortakların derleyecekleri agroekolojik bilgi ve deneyimler, uluslararası erişime açık ortak bir platformda yayımlanacak. Buğday Derneği’nin MedCaravan proje ekibi de, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden toplayacağı, özellikle doğa dostu geleneksel agroekoloji bilgi ve deneyimleri hem Derneğin AnaBilgi platformunda hem de uluslararası platformda paylaşacak.
* Agroekoloji, güvenilir ve besleyici gıdaların doğa-dostu yöntemlerle üretilip herkese ulaşabildiği bir gıda sistemine geçiş için uygulanabilir yollar sunan bir yaklaşım ve bir toplumsal harekettir. Gıda sistemlerinin ekolojik açıdan duyarlı, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan adil olacak şekilde dengelenmesini amaçlar. Sosyal adaleti teşvik eder, kültürel kimlikleri besler ve kırsal yaşamı güçlendirir. Bilimsel yönüyle, tarımsal ekosistemlerin bileşenleri arasındaki etkileşimleri inceler. Uygulama yönüyle, doğal kaynakları koruyup geliştiren dirençli ve istikrarlı üretim sistemleri oluşturur.
** Uluslararası düzeyde, Portekiz, Fransa ve İtalya’dan 3 konuşmacı ile Akdeniz bölgesindeki Topluluk Destekli Tarım çiftliklerinin nasıl yönetileceği konusunda bir web semineri:
https://www.youtube.com/watch?v=xZF6sAj37KU
Okumak için tıklayın.