Buğday’ın hazırladığı Kompost Rehberi’ni artık online olarak okuyabilirsiniz
Buğday Derneği’nin yürüttüğü ‘Tarımsal Atıklardan Kompost Gübre Yapımı’ Projesi kapsamında hazırlanan Kompost Rehberi’ni artık online olarak okuyabilirsiniz.
Yaşam dönüşümdür. Kompost da bu dönüşümün en kritik aşamalarından biri. Buğday Derneği’nin hazırladığı Kompost Rehberi, kompost ile ilgili tüm sorularınızı aydınlatacak bir kaynak…
Yoğun badem ve zeytin çiftçiliği yapılan Datça yöresi, coğrafi yapısı ve çiftçilik uygulamaları nedeniyle verimli toprağını büyük ölçüde kaybetmiş, konumu nedeniyle de zirai ürünlere ulaşımın pahalı olduğu bir bölge. Dolayısıyla bir taşla iki kuş vurmayı amaçlayan ‘Tarımsal Atıklardan Kompost Gübre Elde Edilmesi Projesi’, hem biyolojik tarımsal atıkları değerlendirmeyi, hem de çiftçilerin organik gübre satın alma ihtiyacını azaltmayı hedeflemiştir.
Türkiye, yoğun erozyon tehdidiyle karşı karşıya, su kıtlığı sınırında olan kritik bir coğrafyadır. Bu nedenlerle, organik atıkları doğal toprak oluşum süreçlerine benzer şekilde dönüştüren kompost uygulamaları, kentlerdeki yoğun tüketimin organik çöplerini faydalı bir şekilde dönüştürmekle birlikte, ekonomik olarak faydalı bir ürün haline getirebilir.
2016’da tamamlanan proje kapsamında, Datça’daki Sındı Köyü organik zeytin ve badem çiftçilerine bir dal öğütme makinesi hibe edilmiş, eğitimler düzenlenmiş, proje sürecini özetleyen bir kısa film ve kompost yöntemlerini anlatan bir de rehber kitapçık hazırlanmıştır.
Kitapçığın amacı, proje çıktılarının mükün olduğu kadar fazla sayıda insana ulaştırmanın yanı sıra, herkesin evinde, bahçesinde uygulayabileceği pratik kompost yöntemlerini de okuyuculara mümkün olduğunca detaylı biçimde vermektir.
Rehber iki ana bölümden oluşuyor; ilk bölümde toprak yapısı, oluşumu, biyolojisi ve kaybı hakkında verilen bilgiler, daha sonraki bölümde anlatılan kompost yöntemlerinin sağlayacağı yararın anlaşılması açısından önemli. Bir yandan üretim yapılırken, öte yandan topraktaki biyolojik çeşitlilik ve zenginliğin korunması ve artmasını sağlayan bu uygulamalar, bireysel veya mahalle ölçeğinde, kentsel veya kırsal koşullara uyarlanabilir. HerkesBelediyeler ölçeğinde ise daha merkezileşmiş bir sisteme uygun büyük yatırımlar yapmak gerekmektedir. Bölgesel bir biyolojik atık yönetim sisteminin sağlığı ve verimi için küçük ve büyük ölçekli girişimlerin bir arada yürümesi de oldukça önemlidir; atıkları azaltarak çeşitli üretim sistemlerini kentlere geri getirmek, tüketimin zararını azaltır.
Sağlıklı Toprak ve Sağlıklı Bitkiler İçin Kompost Rehberi‘ni buradan okuyabilirsiniz.
Başarılar dilerim
[…] gıdalarınızın toprak için muhteşem bir gübre haline gelebileceğini unutmayın; kompost […]