ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Çiftçilere, Tüketicilere ve Arılara Çok Zararlı 13 Pestisit Derhal Yasaklansın

Yayınlanma Tarihi: 26 Kasım 2019
Çiftçilere, Tüketicilere ve Arılara Çok Zararlı 13 Pestisit Derhal Yasaklansın
  • Zehirsiz Sofralar Proje Danışmanı Bülent Şık’ın, Zehirsiz Sofralar İçin 13 Pestisit Yasaklansın başlıklı yazısı BİA Haber Merkezi‘nde yayımlanmıştır.

Çiftçi sağlığını doğrudan tehdit eden, doğaya zarar veren, bizi zehirleyen Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca “son derece tehlikeli”, “çok tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen 13 pestisit acilen yasaklanmalı.

Bülent Şık

Pestisitler tarımda kullanılan zehirli kimyasal maddeler. Her ne kadar tarım ilacı olarak nitelenseler de tarım zehri demek daha doğru.

Pestisitler çiftçilerde ve tüketicilerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Pestisit kullanımı toprakta, havada ve sularda kirliliğe neden oluyor. Son yıllarda çok önem kazanan bir diğer sorun ise pestisitlerin yol açtığı biyoçeşitlilik kaybı. 

Pestisit kullanımı biyoçeşitliliği olumsuz etkiliyor, böcekler ve kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türünün yaşamını tehdit ediyor.

Bütün bu sorunları ele almak, tarımda pestisitler dışındaki alternatif yöntemlere dikkat çekmek, tarım zehirlerinin kullanımını aşamalı olarak azaltmak ve nihayetinde de sonlandırmak amacıyla 95 sivil toplum örgütü ve inisiyatif Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı (Twitter hesabı: @zehirsiz_ag Facebook hesabı: @zehirsizsofralaricin ve Instagram hesabı: @zehirsizsofralaricin) çatısı altında bir araya gelerek faaliyetlerine başladı. 

Tüm canlılar için #ZehirsizSofralar diyerek yola çıkan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı geçtiğimiz hafta sonu Kadir Has Üniversitesi’nde bir uluslararası konferans düzenledi.

Endüstriyel tarımda kullanılan pestisitlerin zararları, doğa dostu yöntemler ve iyi örneklerin konuşulduğu Zehirsiz Sofralar Uluslararası Konferansı’nda bilim insanları, tüketiciler, üreticiler, sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler buluştu.

Konferans, pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında desteklenen ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği – PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürütülen Zehirsiz Sofralar projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Ağın ilk hedeflerinden biri çok zararlı etkilere sahip 13 pestisitin derhal yasaklanmasını sağlamak.

Çiftçi sağlığını doğrudan tehdit eden, doğaya zarar veren, bizi zehirleyen Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çeşitli kurumlarca “son derece tehlikeli”, “çok tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen 13 pestisit öncelikle ve acilen yasaklanmalı. 

Bu pestisitler hangileri ve ne gibi zararları var?

Bu soruya Avrupa Pestisit Eylem Ağı örgütü tarafından hazırlanan bir rehber dokümanda yer alan bilgileri derleyerek aşağıda bir yanıt vermeye çalıştım. Aşağıdaki tabloda yasaklanması istenen pestisitlerin yol açtığı zararların bir özeti yer alıyor.  

Ülkemizde yasaklama kararını alacak kamu kurumu Tarım ve Orman Bakanlığı.

Zehirsiz Sofralar Ağı’nın bu konuda başlattığı etkinliklerden biri olan Zehirsiz Kampanya’ya imza vererek destek olabilirsiniz.

Zehirsiz Sofralar Ağı tarafından en az 15 bölüm olacak bir belgesel serisi hazırlanıyor.

Belgeseli Zehirsiz Sofralar Ağı’nın Youtube hesabından izleyebilirsiniz.

Belgeselin ilk iki bölümü serbest erişime açıldı ve linkleri aşağıda yer alıyor.

Zehirsiz Sofralar 1. Bölüm – İlaç Değil Zehir:

Zehirsiz Sofralar 2. Bölüm – Zehirsiz Üretmek Mümkün:

Zehirsiz Sofralar Ağı’nın zaman içinde daha da büyümesi ve tarımda toksik kimyasal kullanımını azaltma konusunda etkili olabilmesi yapacağımız desteklere bağlı. Yüz yüze olduğumuz sorunları bizim yerimize başkaları çözmeyecek; meselelere müdahil olmamız, olası çözümler için bir araya gelebilmemiz ve oluşan bir aradalığı koruyabilmemiz çok önemli. Daha işin başındayız…

  • Zehirsiz Sofralar Proje Danışmanı Bülent Şık’ın, Zehirsiz Sofralar İçin 13 Pestisit Yasaklansın başlıklı yazısı BİA Haber Merkezi‘nde yayımlanmıştır.
Etiketler: , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş