ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Daha az şeye sahip olarak hayatınızı değiştirmek ve dünyayı kurtarmak için 4 neden

Yayınlanma Tarihi: 22 Kasım 2017
Daha az şeye sahip olarak hayatınızı değiştirmek ve dünyayı kurtarmak için 4 neden

Hayatlarımız inanılmaz derecede karışık. Bu artık ne yazık ki modern toplumun bir gerçeği, çünkü günlük görevlerimiz tek değil ve yapmamız gereken şeyler basitlikten çok uzak. Sabah kalktığımız andan itibaren bir dizi seçenek ve zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Banyo dolabımızı açtığımızda şampuanlar, tıraş jelleri, kremlerden oluşan kalabalığı incelememiz gerekiyor. Öyle bir kültürde yaşıyoruz ki, aynı temel amaca hizmet eden 10 farklı ürüne ihtiyacımız olduğunu düşünmemizi sağlıyor.

Elektronik eşyalar, kıyafetler, arabalar… Her şeyin en iyisini satın almamıza neden olan sahip olma isteği, ihtiyacımız olandan çok fazla ıvır zıvırla dolu bir hayat yaşamamıza neden oluyor. Hayatlarımızı daha iyi yapabilmek için bu eşyaları satın aldığımızı düşünüyoruz, ama aslında o eşyalara sahip olabilmek için yaşıyoruz.

Çok fazla şeye sahip olmak yalnızca fiziksel bir yığılmaya neden olmaz, aynı zamanda zihinsel ve duygusal bir daralmaya da neden olur. Araştırmalar aşırı dağınıklığın odaklanmayı ve bilgiyi işleme becerimizi azalttığını, hatta stres ve kaygı düzeylerimizin artmasına neden olduğunu gösteriyor. Peki, çok fazla şeye sahip olmanın bu olumsuz sonuçlarından nasıl kaçınabiliriz? Daha azıyla yaşayabilmeyi öğrenerek…

Sade bir hayat, eşyalarımızı feda etmek ya da vermek değildir. Tam tersine eşyalarımızın verimliliğini üst düzeye çıkartır ve şişmanlamış yaşamımızı fazla yağlarından kurtarır. Bu, bir şeyi satın almadan önce sahip olma dürtümüze ket vurmak, o ürünün kısa vadeli değerini hesaplamak, “Ona yer açabilmek için ya da sonrasında elden çıkarabilmek için gösterdiğim çabaya değer mi” diye kendimize sormak anlamına geliyor.

Yapmış olduğumuz tercihlerin bizim, hayvanların ve çevre üzerindeki istenmeyen sonuçlarının bilincinde olursak, ister istemez daha az yemeye, daha az eşya kullanmaya ve daha az şeye ihtiyaç duymaya başlarız. AVM’ye bir sonraki gidişinizde “acaba yeni ne var?” diye düşünme dürtüsünden uzak durmak sizin için biraz zor olabilir, ama inanın sade bir yaşamın şaşırtıcı birçok faydasını göreceksiniz.

1-Stresi azaltır

Kendimize sunduğumuz aşırı seçenekler, onları çok fazla düşünmemize neden oluyor. Sebzeleri doğramak için 8 farklı aletimiz var, işe giderken giyebileceğimiz ekoseli 27 gömleğimiz var. Hangi mayonun ya da takının bizi tam olarak yansıtacağını öğrenmek için çok fazla vakit ve nakit harcıyoruz. Bütün bunlar, umutsuzca sürdürdüğümüz tüketim ve onlar için ödeme yapmak hem bize, hem diğerlerine hem de tüm doğaya stres kaynağı oluyor. Oysa yaşamımız sadeleştikçe, bu beyaz gürültü de azalacaktır.

2-Kendinizin farkına varırsınız

Neye ihtiyacımız olduğuna, sahip olduklarımızla kıyaslayarak karar verirsek kendimizden ve kararlarımızdan daha çok emin oluruz. Kendimize güvenimiz artar, çılgınca tüketimden kaynaklanan hüsranlardan uzak durmuş oluruz. Daha az yeriz. Daha az kullanırız. Daha azına ihtiyacımız varsa, daha az harcarız. Dahası yaşamımızla ilgili bu unsurları sürekli değerlendirip buna göre ayarlamalar yapmamız, başkaları ve gezegenimiz için de biraz alan açmamıza ve daha mutlu, daha temiz bir dünya yaratmamıza hizmet eder.

3-Bizim için de gezegenimiz için de daha az maliyetlidir

Açıkçası yalın bir yaşam, ihtiyacımız olmayan şeylere daha az para harcamak demektir. Bu, çoğumuzun hissettiği ekonomik baskının azalacağı; ayrıca sağlıklı besinler, kaliteli ev eşyaları ve mutlu olmamızı sağlayan kişisel zevklerimiz için daha fazla paramızın kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca kaynaklarını tükettiğimiz gezegenimize de daha ucuza mal olmamızı sağlar. Ekonomik yüklerimizin azalması daha stressiz ve mutlu bir yaşamı da tetikleyecektir.

4-Gerçekten nefes alabilmenizi sağlar

Çok dikkat etmiyoruz ama hayatımız tüketici kültürün egemenliği altında. Kişisel yaşantımızı rahatsız edici bir uyuşuklukla geçiriyoruz. Bugün cep telefonunuzu yeni bir mesaj geldi mi diye kaç kez kontrol ettiğinizi düşünün, ya da sosyal medya hesabınızdan diğer insanların neler paylaştığına kaç kez baktığınızı. Gün içerisinde birçok uyarana maruz kaldığımızı ve bunun uyuşukluk olmadığını söyleyebilirsiniz. Aslında o uyaranlar hiç de tatmin edici özellikler taşımıyor. Hiç düşünmeden paylaşıyoruz, retweet ediyoruz ve yorum yazıyoruz. Peki bunun yerine gerçek tecrübelere ve yüz yüze görüşmelere önem verirsek ne olur? Çevremizdeki dünyaya daha çok uyum sağlarız ve eylemlerimizin, sözcüklerimizin diğerlerini nasıl etkilediğini daha iyi gözlemleriz.

Yalın bir yaşam, sahip olduğumuz ve taptığımız şeylerden mahrum olmamız anlamına gelmiyor. Sadece neye ihtiyaçlarımızı, sahip olduklarımızı daha iyi tanımamızı, anlamamızı sağlıyor. Bu bir hesaplaşma meselesi. Bu hesabı yaparken hayatın ve gezegenimizin daha önemli olduğunu unutmamak gerek. Hayatımızı sadeleştirmek, hayatla ve gezegenle bağlarımızı daha da kuvvetlendirir.

 

Jonathon Engels

Kaynak: One Green Planet

3 adet yorum var

  1. Meral Özbek

    Bu hayatın içinde kendimizi tüketim çılgınlıgından kurtarabilirsek esas huzuru yakalayabiliriz. Bir şey almadan önce tekrar tekrar düşünmek gerekiyor. Dolaplarımızı açıp baktığımızda kullanmadığımız o kadar çok eşya varki bari durdurmayıp ihtiyaç sahiplerine verelim buda bizi yeterince mutlu eder bu hareketimizle durumumuzu gözden geçirmiş ve ihtiyacı olup alamayan kisilerin halini görüp bir farkındalığa sahip oluruz vede harcama yaparken daha dikkatli olmamızı sağlar eminim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş