ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Deniz tuzu dünya genelinde plastikle kirlenmiş durumda

Yayınlanma Tarihi: 10 Eylül 2017
Deniz tuzu dünya genelinde plastikle kirlenmiş durumda

“Yeni çalışmalar ABD, Avrupa ve Çin’deki deniz tuzunda mikroplastik bulunduğunu ve plastik kirliliğin yaygınlaştığını kanıtlıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki deniz tuzu plastikler tarafından kirlenmiş durumda. Uzmanlar, mikroplastiklerin oldukça yaygın olduklarını belirtiyor ve deniz tuzu aracılığıyla beslenme zincirimize dahil olduklarını söylüyor.

The Guardian’de geçtiğimiz hafta yer alan musluk sularındaki plastik kirlilik oranıyla ilgili haberden sonra, şimdi de İngiltere, İspanya, Fransa, ABD ve Çin’deki deniz tuzu içerisinde plastik kirlilik tespit edildi.

Araştırmacılar kirliliğin çoğunun mikrofiberlerden ve tek kullanımlık plastik ambalajlardan (plastik su şişesi) kaynaklandığına inanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre her yıl 12.7 milyon ton plastik atık okyanuslara giriyor.

Fredonia’daki New York Devlet Üniversitesi’nden Prof. Sherri Mason plastiğin sadece günlük hayatımız içerisinde yaygınlaşmadığını, çevremize de yayıldığını söylüyor. “Plastikler her yerde. Havada, suda, yediğimiz deniz ürünlerinde, içtiğimiz biralarda, kullandığımız tuzda…”

Sherri Mason Minnesota Üniversitesi ile ortak yaptığı araştırmada tuz, bira ve içme sularını inceledi. Araştırmada dünya genelinden 12 farklı satış noktasından temin edilen deniz tuzu incelendi. The Guardian söz konusu araştırma sonuçlarını inceledi:

Mason’a göre eğer bir Amerikalı günde 2,3 gram tuz tüketirse, her yıl 660 plastik parçacık bedenine girmiş oluyor. Ama sağlık görevlileri Amerikalıların tuz tüketiminin belirtilen miktardan çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Plastik yemenin insan sağlığına etkisi tam olarak bilinmiyor. Bilim adamları plastiklerin insan vücuduna etkisini araştırırken çok zorlanıyorlar, çünkü plastiğe maruz kalmamış bir kontrol grubu bulunamıyor.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı ve Arizona Üniversitesi’nden araştırmacılar 2013 yılında “Herkes hayatının bir döneminde, gebelikten ölüme kadar, bir şekilde plastiğe maruz kalıyor” şeklinde açıklama yaptı. Aynı açıklamaya göre “ABD nüfusunun %95’inin idrarında plastik bulunuyor”.”

Yazan: Jessica Glenza / The Guardian

The Guardian’ın haberine göre, deniz tuzu ile ilgili olarak benzer istatistikler Çin ve Avrupa’da da tespit edilmiş durumda.

Haberin tamamını buradan görebilirsiniz.

Peki Türkiye’de durum ne?

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nden aldığımız rakamlara göre 2015 yılında kişi başı tüketilen pet ve cam şişelerdeki su miktarı 60 litre. Bunun ne kadarının pet şişe olduğu belirtilmemiş, ama iyimser bir tahminle en az 50 litresinin plastik şişe olduğunu söyleyebiliriz.

Ne yapmalı?

Dünya genelinde plastik atıkların geri dönüşüm oranı çok düşük, ve bu atıklar okyanusa karışarak ekosistemi ciddi şekilde tehdit ediyor. Bunu engellemenin tek yolu plastik kullanımını azaltmak.

Genel olarak paketli ürün tercih etmeyerek; plastik poşet kullanmayarak, plastik şişelerde içecek ya da su almayarak, yanınızda kupanızı taşıyarak kişisel olarak bu plastik kirliliğe karşı mücadele edebilirsiniz.

Bunun dışında bu kirliliğin önüne geçmek için yetkili kurumlar tarafından gerekli önlemlerin alınması, bu konudaki alternatiflerin geliştirilmesi konusunda söz konusu kurumların ön açıcı çalışmalar yapması gerekmektedir.

 

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş