ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Doğa ve Mekan Bazlı Eğitim Programı Yazım Çalıştayı

Yayınlanma Tarihi: 4 Haziran 2019
Doğa ve Mekan Bazlı Eğitim Programı Yazım Çalıştayı

Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği tarafından 6-7 Nisan 2019 tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleşen Doğa ve Mekan Bazlı Eğitim Programı Yazım Çalıştayı’na Buğday Derneği olarak katıldık. İki gün süren Çalıştay’da, kentte gerçekleşecek Yeryüzü Ekoloji Okulu için katılımcıların doğayla ve mekanla bağ kuracağı eğitim programının hazırlık çalışmaları yapıldı.

Yazan: Özge Oğuz

Avrupa Birliği ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin “BİRLİKTE: Yerel STÖ’ler için Kurumsal Destek Programı” kapsamında desteklediği Yeryüzü Ekoloji Okulu’nun eğitim programı çalışmalarının yapıldığı 3 etaptan oluşan çalıştayların ilki Haller Gençlik Merkezi’nde düzenlendi. Tepebaşı Belediyesi’nin yer tahsisiyle Eskişehir’e yapılacak Yeryüzü Ekoloji Okulu’nda, çocukların doğada daha fazla vakit geçirerek, doğayla kurdukları bağın güçlenmesi esas alınarak bir eğitim programı hazırlanacak. Yapılacak 3 çalıştay sonunda ise, 2020 ilkbaharında sonuç toplantısını düzenlenerek ortaya çıkan eğitim programı, Yeryüzü Ekoloji Okulu dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na da sunulacak.

Çalıştay’a çocukların başlattığı, alandan uzmanların devam ettiği konuşmalarla ekoloji, mekan, tarih ilişkisiyle bunların eğitim programında nasıl yer alabileceğini dinleyerek başladık.

Çalıştay öncesinde katılımcıların uzmanlık alanlarına göre dağılımını sağlayan çalışma masaları; toprak sınıfı, su sınıfı, bitki sınıfı, hayvan sınıfı, gökyüzü sınıfı ve iklim sınıfı olarak ayrıldı. Bir buçuk gün boyunca çalıştığım iklim masasında katılımcılarla birlikte farklı kaynakları inceleyip, birbirimizin deneyimlerinden faydalanarak paylaşımlar yaptık. Hazırlanması planlanan eğitim programında “iklim” konusunun hangi ana başlıklarda yer alabileceğini belirleyerek bu başlıklara göre tasarlanabilecek atölye fikirleri ürettik.

Aynı süreci tüm çalışma masaları kendi arasında yürüterek gün sonunda büyük grupla paylaştı. Bu kadar çok kuruluş, dernek, STK ile bireysel deneyimlerin birleştiği bu çalıştay zengin bir öğrenme ortamına dönüştü 2 gün boyunca. Çalıştay’da başlanan üretim sürecine internet üzerinden kurulan altyapı ile devam edilmesi planlanıyor. Ekim ayında da bir buluşma daha gerçekleştirilerek program yazım sürecinin devamlılığı hedefleniyor.

Çalışmaların yanı sıra Yeryüzü Ekoloji Okulu’na yapmış olduğumuz ziyarette çocuklar için doğada yer alan sistemleri yakından görerek üretim süreçlerine dahil olabilecekleri bir uygulama alanının varlığını görmek oldukça sevindirdi. Dileriz proje boyunca Yeryüzü Ekoloji Okulu’ndan pek çok çocuğun yolu geçer ve doğayla kurdukları ilişki güçlenir. 2 gün boyunca bu güzel üretim ortamının oluşmasını sağlayan Sakin Okul Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği’ne davetleri için teşekkür ederiz.  


Yazan: Özge Oğuz

Etiketler:

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş