Ekolojik dönüşüme var mısınız?
Ekolojik krizi engellemek ve doğaya verdiğimiz zararı onarmak için her birimizin yapabileceği pek çok şey var. Gelin ekolojik yaşama ilk adımı birlikte atalım!
Buğday Derneği’nin ekolojik yaşam alanında deneyim sahibi ekibi tarafından hazırlanan Ekolojik Yaşama Giriş Eğitimi 19-21 Temmuz tarihinde Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gerçekleşecek. Eğitim başvuruları 20 Nisan’a kadar kabul edilecek, bu tarihten sonra gelen istekler dikkate alınmayacaktır.
Ekolojik Yaşama Giriş Eğitimi’nde tohumdan hasada, tarladan mideye giden yoldaki konulara değineceğiz. Ekolojik tüketim kültüründen uzaklaşıp ihtiyaçlarımızı yeniden tanımlamayı, türetici olmayı, doğayı onarıcı yöntemleri, güvenilir gıdaya erişim yollarını, çöpsüz, atıksız bir yaşamın yollarını, doğa dostu temizlik ve kozmetik yöntemlerini, sağlığımıza bütüncül bakabilmeyi ve alternatif üretim-tüketim sistemlerini öğreneceğiz. Bunun yanı sıra enerjinin, gıdanın dönüşümüyle ilgili Buğday Derneği’nin 20 yıllık birikimini katılımcılarla paylaşacak ve hep birlikte çözümün birer parçası olma yolunda adım atacağız.
Eğitimin yapılacağı Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi 2005 yılında Victor Ananias’ın vizyonu ile kurulmuş, 2010 yılından beri yaşamın her alanında doğa-insan ilişkisini gözeten disiplinler arası programlar üreten ve uygulayan bir merkezdir. Aynı zamanda bu konularda çalışmalar yapan kişi ve toplulukların buluşma noktasıdır. Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi 2014 yılında bir grup Buğday Derneği üyesi tarafından kurulmuş olan Bir Tohum Vakfı’na aittir.
Bu eğitim kimler için uygun?
*Ekolojik yaşama ve kendine yeterli bir yaşama adım atmak isteyip de bir başlangıç noktası bulmakta zorlanan tüm doğa dostları.
*Şehirdeki apartman dairesinde yaşarken ekolojik olarak neler yapabileceğini, nasıl katkı sağlayabileceğini bilemeyen ve bu konuda temel bilgileri edinmek isteyen tüm hevesliler.
*Değişim yaratmak için değişimin kendisi olmaya niyet edenler.
Bu eğitimin sonunda neler edinebilirsiniz?
*Buradan edindiğiniz bilgilerle ekolojik dönüşüm yolunda adım atabilir ya da atmış olduğunuz adımları büyütebilirsiniz.
*Umuyoruz ki yaşamınızda sağladığınız dönüşümlerle karbon ayak izinizi azaltabilir ve çevrenizdekilere ilham olabilirsiniz.
KATILIM VE ÜCRET BİLGİLERİ
Niyet Mektubu: Eğitime katılmak isteyenlerden 20 Nisan’a kadar, eğitimden ne beklediğiniz, neden katılmak istediğiniz ve size ne katacağını düşündüğünüzü anlatan bir niyet mektubunu bize ulaştırmalarını bekliyoruz. Başvurular değerlendirilip olumlu olması durumunda kayıt aşamasına geçilecektir.
Başvuru: Başvurular sadece e-mail yoluyla yapılacaktır. Bunun için egitim@bugday.org adresine mail atabilirsiniz. Telefonla, mesajla ya da yorum yazarak yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
Eğitmen: Buğday Eğitim Ekibi
Eğitim Ücreti: 550 TL’dir. (yemek dahil)
*Katılımcı sayısı 15 kişi ile sınırlıdır.
Buğday Derneği tarafından, eğitim hazırlıkları sırasında ve eğitim boyunca gönüllü destek verebilecek bir kişiye burslu eğitim verilecektir.
Tarih: 19-21 Temmuz
Yer: Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi
Eğitimle ilgili ayrıntılı bilgiler ve adres kayıt sonrasında katılımcılarla paylaşılacaktır.
Konaklama
Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde konaklama çadırlarla yapılmaktadır. Katılımcılar kendi çadırlarını ve uyku tulumlarını getirmekle sorumludur Çamtepe’de kalmak istemeyenlere önerebileceğimiz çeşitli ölçeklerde hizmet sunan (pansiyondan apart otele) konaklama alternatifleri listesi aşağıdadır.
KÜÇÜKKUYU İÇİNDE
* Gümüş Otel (0286) 752 56 86
* Alp Otel (0286) 752 68 99
* Berk Apart Otel (0286) 752 53 28
KÜÇÜKKUYU YAKININDA
* Eraslan Motel (0532) 769 80 80
* İdatur (0286) 752 51 02
Yeme İçme
Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gıda ürünleri, bölgede mümkün mertebe yerli tohumlardan, ekolojik şartlarda üretim yapan üreticilerden tedarik edilmektedir. Tek kullanımlık, paketli, ambalajlı, plastik çöp çıkaran ürünler kullanılmamaktadır. Çamtepe’nin mutfağında yemekler vejetaryendir.
Ulaşım
Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’ne en yakın yerleşim Küçükkuyu. Buraya her yerden doğrudan gelebilmeniz mümkün otobüs ile. Küçükkuyu, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Ayvalık’ın karşısında, Çanakkale-İzmir hattının ortalarında bir yerde yol üstünde. Ankara, İstanbul ve İzmir’den direk otobüs seferleri bulunuyor. İstanbul’dan yaklaşık 8 saat, Ankara’dan yaklaşık 11,5 saat, İzmir’den yaklaşık 4 saat. Dilerseniz (karbon ayak izini yükseltmek pahasına) Edremit Havalimanına İstanbul ve Ankara’dan uçak seferleri de var. Havaalanından Küçükkuyu’ya yaklaşık 1 saatlik bir servis yolculuğu ile gelinebiliyor. Küçükkuyu – Çamtepe arası 10 km. Bu ulaşımı tüm katılımcıların varış saatlerini göz önünde bulundurarak birlikte organize edeceğiz. Bununla ilgili detaylı bilgi kayıttan sonra paylaşılacaktır.
KAMPA GELİRKEN GETİRMENİZ GEREKENLER:
- Çadır, mat ve uyku tulumu (veya pike) (KAMPTA VERİLMEYECEKTİR)
- Havlu veya peştamal
- Şapka
- Fener
- Doğal sabun
KAMPA GELİRKEN GETİRMEMENİZ GEREKENLER:
- Alkollü içecekler
- Uyuşturucu maddeler
- Paketlenmiş endüstriyel gıdalar
- Tek kullanımlık plastik, metal ambalaj malzeme (pet şişe, kutu cola gibi)
- Şampuan ve kimyasal sabunlar
Eğitim Programı
19-21 Temmuz 2019D
- Kendine yeterli bir yaşamda ihtiyaçların yeniden tanımlanması.
- Kullanım döngüsü.
- Gönüllü sadelik.
- Türetici olmak.
- Onarım sistemleri ve ayak izimizi azaltmak.
- Etiket nasıl okunur? Alışveriş alışkanlıkları? Gıdamızı nasıl seçmeliyiz? Sofradaki denklemi nasıl çözebiliriz?
- Güvenilir gıda ve beslenme.
- Çöpsüz yaşam mümkün mü?
- Ekolojik annelik… Kendin yap…
- Doğa dostu temizlik ve kozmetik önerileri.
- Sağlıkta bütüncül yaklaşım.
- Topluluk olma ve gıda toplulukları.
- Yeni Ekonomi, ağ örgütlenmeleri ve yerel ekonomi.