Ekolojik tarıma destek olmak için ne yapabiliriz?
Ekolojik tarım toprak, su ve iklimi koruyarak sağlıklı tarım yapılmasını, bugün ve yarın için sağlıklı besinlerin üretilmesini sağlar, biyoçeşitliliği destekler ve çevreye kimyasal ilaçlar ve genetik mühendislikle zarar vermez.
Ekolojik tarıma nasıl destek olabiliriz?
“Besin alın. Çok fazla yemeyin. Daha çok ot yiyin.”
Michael Pollan’ın bu sözlerini seviyoruz çünkü biz tüketicilerin üreticileri nasıl çatal ve bıçaklarımızı kullanarak destekleyebileceğimizi özetliyor.
Besin alın. Neler yediğinizi bir düşünün: Gerçek besin mi alıyorsunuz yoksa genetiğiyle oynanmış, plastiklere ve kimyasallara bulanmış, toprak ve güneş yardımıyla değil, biyoteknoloji ve fosil yakıtla yetiştirilmiş besinleri mi? Besinleri çiftlikten çıktığı haline en yakın şekilde alıp kendiniz pişirip yemeyi deneyin. Çiftlikleri ve çiftçileri destekleyerek kendinize hem sağlık, hem mutluluk hem de bütçenize tasarruf sağlayabilirsiniz. Mümkün mertebe mevsimsel ürünleri tüketin; hem yerel üreticileri desteklemiş olacaksınız hem de daha fazla lezzete kavuşacaksınız.
Çok fazla yemeyin. Aşırı tüketim ve israftan uzak durun. UNEP’in Şubat 2009 tarihli besin güvenliği raporuna göre günümüzde üretilen besinlerin yarısından fazlası ya tüketilmeden kayboluyor ya da besin zincirimizdeki verimsiz kullanım ve aşırı tüketim nedeniyle çöpe gidiyor. İngiltere’de her yıl satın alınan besinin yaklaşık üçte biri yenmiyor (Nellemann ve dig., 2009). Daha az, ancak ekolojik çiftliklerde yetiştirilmiş, daha kaliteli besinleri satın almayı deneyebilirsiniz.
Daha çok ot yiyin. Besin zincirinin alt basamaklarından tüketin; diyetinizin merkezine daha çok bitkisel ürünleri koyun. Et ve süt ürünleri seviyorsanız onlara daha çok lezzetlendirici ve özel günlerde tüketilecek besinler olarak görmeyi alışkanlık haline getirin. Daha kaliteli, küçük porsiyonlar olarak az tüketin. Bitkilerde yetişen kaloriler enerji, toprak, su, işgücü, besinler ve iklim değişikliğine neden olan gazlar açısından, et ve hayvansal gıdalardaki kalorilere oranla daha verimlidir (Galloway ve dig., 2007, McAlpine ve dig., 2009). Ette kalori üretmek için gereken ortalama fosil yakıt, bitkilerdekine oranla 10 kat daha fazladır (Bellarby ve dig., 2008, Pimentel ve Pimentel, 2003). Bitkisel temelli bir beslenme tarzı, sağlığımız, iklimimiz, ormanlarımız, nehirler ve okyanuslarımız ve global besin güvenliği için çok daha önemlidir; ayrıca besin fiyatlarının daha aşağıda kalmasına yardımcı olur (Nellemann ve dig., 2009).
Yazı: Reyes Tirado
Çeviri: Yosun Akverdi
*Reyes Tirado’nun Ekolojik Tarımın Tanımı dökümanından derlenmiştir.
**Fotoğraflar: Elbademi Çiftliği
devlet bu konuda acaba ne gibi pröcesi var maalesef şehir hapishanesinden kurtulana ne mutlu bende köyüme dönmeyi düşünüyorum iktisat yani az tüketim yaparsak bence geçim sıkıntısı olmaz