Gençler Kırsala Projesi ile kırsala geçiş yapmış bir gencin hikâyesi
Yazı: Ece Yakupoğlu
Üniversite hayatımın son yıllarında yurt dışında yaptığım geziler sayesinde ekoloji, gönüllülük, sade yaşam, az tüketim gibi kavramlar hayatıma girdi. Ve böylece benim için yeni bir arayış başladı. Bu arayış esnasında kırsal hayat ilgimi çekti, gönüllü olabileceğim projeler araştırmaya başladım. TaTuTa’ya üye oldum. 2019 yılında Gençler Kırsala kampına katıldım, ardından Ormanya Gıda Ormanı projesinde 2 ay gönüllü olarak yer aldım.
Bu süreçte beni en çok etkileyen konu kırsal hayata geçiş için insanlarla bağ kurmanın önemi oldu. Şehirde doğmuş büyümüş ve kırsal ile hiç bağlantısı olmayan biri olarak kırsal hayata geçmek istiyorsam sosyal bağlar kurmam gerektiğinin farkına vardım.
Kamp ve gönüllülük süreçlerimden sonra okumakta olduğum İTÜ Peyzaj Mimarlığı bölümünü bitirmek üzere İstanbul’a döndüm ama Ormanya ve kurucusu Burhan Eltan ile olan iletişimimi sürdürmeye devam ettim. Okulu bitirme aşamasında birkaç ay bir tasarım ofisinde staj yaparak ofis hayatını deneyimleme şansı buldum. Tam bu dönemde pandemi hayatımıza girdi, şehir hayatı iyice tatsızlaştı ve kırsal hayatın, üretimin, onarmanın kıymeti ortaya çıktı.
Burhan’ın önayak olmasıyla Ormanya’da şimdiye kadar gönüllülük yapmış, projeye emek vermiş ve projeyle bağ kurmuş bir grup insan olarak bir araya geldik, neler yapabileceğimizi konuştuk. Bu birliktelik ve topluluk desteği beni kırsala geçmek için iyice motive etti. Topluluktan bir arkadaşımın bana sunduğu uzaktan sürdürebileceğim bir iş teklifi sayesinde kırsala geçişte en büyük meselelerden biri olan ekonomi konusu da çözüldü. Barınma meselesini de Bir Tohum Vakfı’na ait evi kiralamak suretiyle çözerek kırsaldaki hayatıma başlamış oldum.
Uzaktan yarı zamanlı çalışarak sabit bir gelir elde ederken kırsalda farklı ekonomik modelleri de tecrübe etme şansım oldu; zeytin hasadına katılarak yıllık yağ ihtiyacımı fazlasıyla çıkardım, Bir Tohum Vakfı’nın tasarım işlerinde proje bazlı yer aldım; uygulama işlerinde yevmiyeli olarak çalıştım. Bunların yanı sıra, bir arada yaşam konusunda çokça tecrübe edindim.
Bahçecilik ve onarıcı tarım konularında teorik ve pratik bilgiler edindim. Kırsalda kültürel, ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutlarda birçok tecrübe yaşadım ve bilgi edindim. Kırsal hayatımın ilk yılını Gençler Kırsala 2021 kampının koordinasyonunu -ekipteki herkes gibi gönüllü çalışmak üzere- üstlenerek tamamlamış oldum.
Kırsalda ikinci yılımın başlangıcında vakıf evinden ayrılarak aynı köyde bağımsız bir eve geçtim. Burada kurmuş olduğumuz bir arada yaşam düzeninin iyileşmesi için çalışmaya devam ederken, Çamtepe Yaşam Merkezi’nde 2022 yılında düzenlemeyi planladığımız kampların koordinasyonunu üstlenerek organizasyon ve iletişim konularında kendime gelir sağlamak ve yeteneklerimi bu alanlarda geliştirmek niyetindeyim.
Yazı: Ece Yakupoğlu
Fotoğraflar: Gençler Kırsala Arşivi
WWOOF Türkiye/TaTuTa ev sahiplerimizden ve Gençler Kırsala Projesi kurucularından Burhan Eltan’ın Buğday E-Dergi’de yayınlanan yazısını okumak için buradan abone olabilirsiniz: Düzenli Destek – Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (bugday.org)