ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

“Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” Projesi Deneyim Paylaşımı

Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2021
“Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” Projesi Deneyim Paylaşımı

“Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesi kapsamında yürütülen faaliyetlerin ve deneyimlerinin paylaşıldığı çevrimiçi seminer, 19 Eylül 2021 Pazar günü saat 19.00’da Buğday Derneği’nin Facebook, Twitter ve YouTube sayfalarında canlı olarak yayınlandı.

Doğa dostu bir üretim sistemi için çalışan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği ortaklığında, UNDP GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle Mayıs 2019 – Ağustos 2021 döneminde Ankara’nın Güdül ilçesinde hayata geçirilen “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesi başarıyla tamamlandı.

Odağında yerel çiftçi ve üreticilerin olduğu proje kapsamında, tarımsal biyoçeşitliliğin korunması ve yerel ekonomilerin güçlendirilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerin ve deneyimlerin paylaşıldığı çevrimiçi bir seminer düzenlendi. Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, UNDP SGP-GEF Türkiye Koordinatörü Gökmen Argun, Güdül’ün Öncü Çiftçileri ve proje yürütücülerinin katılımıyla 19 Eylül 2021 Pazar günü 19.00 – 22.00 saatleri arasında gerçekleşen seminer, Buğday Derneği’nin Facebook, Twitter ve YouTube sayfalarında canlı olarak yayınlandı.



Etkinlik programı:

  • 19.00 – 19.10 Açılış konuşması — Ahmet Berkay Atik (Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği)
  • 19.10 – 19.20 SGP-GEF ve desteklediği çalışmalar — Gökmen Argun (UNDP SGP-GEF Türkiye Koordinatörü)
  • 19.20 – 19.30 Güdül İlçesi’nde yürütülen çalışmalar Muzaffer Yalçın (Güdül Belediye Başkanı)
  • 19.30 – 19.45 Gıda toplulukları ve topluluk destekli tarım Oya Ayman (Üretici, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği):
  • 19.45 – 20.00 Agroekoloji ve yerel gıda ağlarının önemi — Ceyhan Temürcü (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği)
  • 20.00 – 21.00 Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçlar Ceyhan Temürcü, Özgürel Başaran, Nursemin Duran, Adnan Durmuş
  • 21.00 – 21.15 Bir devam projesi: Tahtacıörencik ve Ötesi — Ozancan İlhan (Sürdürülebilir Yaşam Derneği)
  • 21.15 – 22.00 Sorular ve cevaplar
  • 22.00 Kapanış

“Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” nedir?

Agroekoloji; doğa-dostu tarımı teşvik eden, tarımın sosyal işlevlerini destekleyen, kültürel kimlikleri besleyen ve kırsal alanları ekonomik olarak güçlendiren bir toplumsal hareketi anlatır. Köylüleri ve küçük ölçekli çiftçileri güçlendirmek ve yerel gıda sistemlerini desteklemek yoluyla toplumların gıda güvencesine katkı verir.

“Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesinin odağında doğa-dostu temiz tarım uygulamaları yapan öncü çiftçiler ve onlarla dayanışma içinde olan tüketiciler ve gıda toplulukları var. Projenin hedefleri ise şu şekilde: (1) Agroekolojik tarım uygulamalarını örneklemek, (2) öncü çiftçilere eğitim ve danışmanlık desteği sağlamak, (3) üreticileri tüketicilerle, gıda topluluklarıyla ve STK’larla buluşturarak aracısız satış ve dayanışma ağlarına girmelerini kolaylaştırmak ve (4) Güdül’ün tarım ve mutfak mirasını belgelemek.

Proje kapsamında, kısa tedarik zincirlerine dayalı agroekolojik bir gıda sistemine geçiş için tüm paydaşların etkin katılımıyla birlikte eğitim, danışmanlık, destek ve farkındalık yaratan çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi.

Daha fazla bilgi için proje web sitesi: www.yesilgudul.net


Etiketler: , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş