Güvenli Alışverişin Adresi: %100 Ekolojik Pazarlar
Gıda konusunda bilgi kirliliği ve eksikliği had safhada. Oysa ki ne yersek oyuz ve en temel ihtiyacımız olan gıda konusunda seçimlerimizi daha dikkatli yapabiliriz. Gerçek, sağlıklı gıdanın adresi %100 Ekolojik Pazarlar, her hafta, İstanbulluları, İzmitlileri ve temmuz-kasım ayları arasında Kayserilileri, doğa dostu yöntemlerle, küçük ölçeklerde üretmeye devam eden üreticilerle bir araya getiriyor. Buğday Derneği ve yerel yönetimler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlar’da, Buğday Derneği ve Belediyelerin yaptığı denetimlerin yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri de rutin veya şikayetler üzerine denetimler, zirai ilaç kalıntı analizleri yapmakta; bazen kendi üreticilerini kontrol etmek için kontrol ve sertifika kuruluşları da %100 Ekolojik Pazarlar’a baskın denetimler yapmakta.
Eylül, Ekim aylarında Şişli ve Bakırköy Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerinin yaptıkları denetimlerde 4 üretici ve tezgah sahibinden zirai ilaç analizine tabi tutulmak üzere numuneler alınmış olup, bunların tamamı temiz çıkmıştır. Aynı dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kontrol ve sertifika kuruluşlarından ORSER’in Şişli %100 Ekolojik Pazar’da habersiz yaptığı denetimler esnasında kendisi ile sözleşmesi olan 4 üreticiden aldığı ürünlere dair zirai ilaç kalıntı analizlerinin de tamamının temiz çıktığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu üreticiler diğer %100 Ekolojik Pazarlar’a da katılmakta veya ürün göndermektedir.
Organik tarım sadece tarımsal girdilerin, arazilerin denetimi değil bir ürünün tohumdan müşteriye ulaşıncaya kadarki tüm süreçlerinin denetimini, izlenebilirliği ve kayıt altına alınmasını gerektiren bir tarım şekli. Dolayısı ile organik ürünlerin sadece tarlalarda değil organik pazarlarda, perakende zincirlerde, elektronik ticaret sitelerinde, dükkanlarda ve manavlarda da denetimlerinin yapılması gerekiyor ve yapılıyor. Organik tarımda her bir üreticinin hangi üründen ne miktarda hasat edeceği veya depoladığı kayıt altında. Üreticinin pazarlara veya diğer marketlere satış miktarının, hasat ve depodaki stok miktarlarından düşümü yapılarak kayıt dışı, üretim dışı ürünlerin satışı engellenmekte. Bunun yanında habersiz denetimler, üretim alanları, pazarlama alanları, depolardan alınan numuneler ile konvansiyonel ürün karıştırılma riski/olasığı en alt düzeylere çekiliyor.
Sağlıklı, ekolojik ürünlere ulaşmak için sivil toplumun, yerel yönetimlerin işbirliği içinde çalışıp denetlediği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yetkili kontrol ve sertifika kuruluşlarınca da denetlenen %100 Ekolojik Pazarlar güvenli alışverişin adresi olmayı sürdürüyor.
Detaylı bilgi için:
Hatay da dahil olsa ekolojik pazar zincirine ne güzel olur