ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesinde neler oluyor?

Yayınlanma Tarihi: 1 Nisan 2024
Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesinde neler oluyor?

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da yürüttüğü “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi”nde çiftçilere yönelik agroekolojik üretim eğitimleri tamamlandı. Nar, narenciye, domates/biber, karakılçık buğdayı ile tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere beş ürün grubunda verilen eğitimlere katılan çiftçiler, agroekolojik yetiştiricilik, toprak onarımı, su yönetimi ve hastalık&zararlı yönetimi konusunda bilgilendiler ve öğrendiklerini kendi arazilerinde uygulamaya başladılar.

Uzmanların verdiği eğitimlerin ardından çiftçiler, Gülten ve Bilal Hamurcu’nun arazisinde ilk “Çiftçiden Çiftçiye Deneyim” aktarımına katıldılar. Uzun yıllardır agroekolojik üretim yapan, % 100 Ekolojik Pazarlar üreticisi Şaban Burhan, projeye katılan çiftçilere, doğa dostu üretim yöntemlerinden agroekolojik yetiştiricilik prensiplerine, üretimde sürdürülebilirlikten pazarlama-üretim ilişkisine kadar pek çok konuda deneyimlerini aktardı; çiftçilerin sorularını yanıtladı. Çiftçiden Çiftçiye Deneyim paylaşımları Nisan ayında ekolojik narenciye üreticisi Ahmet Okan ve ekolojik tıbbi&aromatik bitki üreticisi Münevver Ezelsoy’un deneyim paylaşımlarıyla devam edecek.

Eğitimlere katılan çiftçilere, proje kapsamında uzmanların danışmanlığında hazırlanan kapsamlı “Hastalık ve Zararlılarla Doğa Dostu Mücadele Yöntemleri” konulu bir rehber kitapçık ile “Yağmu Suyu Hasadı” kitapları da dağıtıldı.
Hatay’da sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile katılımcı çiftçilerimin arazilerinin toprak analizlerini yapıldı. Ardından çiftçilere toprağı besleyen ve  toprak mikrobiyolojisini destekleyen gübre ve preparat dağıtımları yapıldı. Projeye katılan çiftçilerin taze ürünlerinin ve kadın koopritifleri tarafından işlenecek katma değerli ürünlerinin pazarlaması için kooparatifler-çiftçi eşleştirmeleri, pazarlama kanallarına yönelik çalışmalar ve çiftlik ziyaretleri devam ediyor.

Projede çiftçilere yönelik eğitim ve tarımsal üretim faaliyetleri Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin sponsorluğu sayesinde gerçekleşiyor. Projenin salon, çiftçi ulaşımları, depolama ve lojistik faaliyetlerine Hatay Büyükşehir Belediyesi ayni katkı veriyor. Buğday Derneği üyesi İzel Levi Coşkun ile BÜNSA Döküm A.Ş.’nin de desteklediği proje ekibinin ulaşımı ise ALD Automotive sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Etiketler: , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş