Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi’ne katılan çiftçilere yönelik agroekolojik üretim eğitimlerini tamamladık.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak Hatay’da yürüttüğümüz, Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi’ne katılan çiftçilere yönelik agroekolojik üretim eğitimlerini tamamladık. Nar, narenciye, domates/biber, karakılçık buğdayı ile tıbbi ve aromatik bitkiler olmak üzere beş ürün grubunda gerçekleştirdiğimiz eğitimlere katılan çiftçiler agroekolojik yetiştiricilik, toprak onarımı, su yönetimi ve hastalık & zararlı yönetimi konusunda bilgilendiler ve öğrendiklerini kendi arazilerinde uygulamaya başladılar.
Uzmanların verdiği eğitimlerle birlikte ilk Çiftçiden Çiftçiye Deneyim Aktarımı toplantısını, projeye dahil olan çiftçilerimiz Gülten ve Bilal Hamurcu’nun arazisinde gerçekleştirdik. Uzun yıllardır Bursa, Karacabey’de agroekolojik üretim yapan, % 100 Ekolojik Pazarlar üreticisi Şaban Burhan, çiftçilere agroekolojik yetiştiricilik prensipleri, üretimde sürdürülebilirlik, üretim-pazarlama ilişkisi, hastalık-zararlılara karşı doğa dostu uygulamalar vb. konularda deneyimlerini aktardı; çiftçilerin sorularını yanıtladı. Çiftçiden Çiftçiye Deneyim Aktarımı toplantıları, ekolojik narenciye üreticisi Ahmet Okan ve ekolojik tıbbi&aromatik bitki üreticisi Münevver Ezelsoy’un paylaşımlarıyla devam edecek.
Hatay’da sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında ayrıca Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle katılımcı çiftçilerin arazilerinin toprak analizleri yapıldı. Ardından çiftçilere toprağı besleyen ve toprak mikrobiyolojisini destekleyen gübre ve preparat dağıtımını gerçekleştirdik. Agroekolojik üretime geçen veya geçiş döneminde olan çiftçilerimiz, gübre ve toprak besleyici preparatları uzmanların önerileri doğrultusunda kullanmaya başladılar.
Proje kapsamında, uzmanların danışmanlığında hazırladığımız “Hastalık ve Zararlılarla Doğa Dostu Mücadele Yöntemleri” Klavuzu ile Su Yönetimi eğitiminin ardından dağıttığımız “Yağmur Suyu Hasadı” kitapçıkları da üretim aşamalarında çiftçilere rehber olacak.
Hatay’da agroekolojik üretime geçen ve geçiş dönemindeki çiftçilerimizin hikâyeleri, ürettikleri ürünler ve bu ürünlere nasıl erişilebileceği konularında ayrıntılı bilgiye, Mayıs 2024’te açacağımız www.hatayicinbirlikte.org sitesinden ulaşılabilecek.
Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Tarım projesinde, çiftçilere yönelik eğitim ve tarımsal üretim faaliyetleri Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin sponsorluğu sayesinde gerçekleşiyor. Projenin salon, çiftçi ulaşımları, depolama ve lojistik faaliyetlerine Hatay Büyükşehir Belediyesi ayni katkı veriyor. Buğday Derneği üyesi İzel Levi Coşkun ile BÜNSA Döküm A.Ş.’nin de desteklediği proje ekibinin ulaşımı ise ALD Automotive sponsorluğunda gerçekleşiyor.