ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Hatay’ın karakılçık bulgurları hazır…

Yayınlanma Tarihi: 1 Ağustos 2024
Hatay’ın karakılçık bulgurları hazır…

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm projemizde kurutulmuş mayıs portakallarının ardından projemizin ikinci ürünü olan karakılçık bulguru da satışa hazır. Bilgi ve sipariş kanalları için www.hatayicinbirlikte.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Agroekolojik yöntemlerle üretime yönelik eğitimleri tamamlayan Arsuzlu Yeşim & Erdinç Madensever ailesinin yetiştirdiği karakılçık buğdayları kendi işletmeleri olan Konacık Doğal Köy Ürünleri’nde işlenerek karakılçık bulguru haline getirildi. Proje logomuz ile paketlenen karakılçık buğdayları satışa hazır.

Karakılçık buğdayı ve domatesin yanı sıra, Yayladağı’nda sürdürülebilir yöntemlerle üretim yapan proje üreticilerimizden Münevver Ezelsoy yetiştirdiği adaçaylarını, Arsuzlu proje üreticilerimizden Esat Karaçay ise yetiştirdiği fesleğenleri hasat ederek satışa hazır hale getiriyorlar. 

Defne ilçesinde bulunan domates üreticilerimiz Gülten & Bilal Hamurcu ailesinin yetiştirdiği domatesler ise Defne Kadın Kooperatifi tarafından alınarak domates salçası, domates kurusu ve domates turşusu haline getirildi ve bu ürünler pazarlama kanallarımızın desteğiyle kısa sürede satıldı.

Agroekolojik üretim yöntemlerini uygulamaya başlayan Hataylı üreticilerimizin tüm ürünlerine ve sipariş kanallarına www.hatayicinbirlikte.org web adresimizden ulaşabilirsiniz.

Agreokolojik üretim için malzeme desteği

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi’nin en önemli ayaklarından biri de çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik malzeme desteği. Bu kapsamda agroekolojik üretimin temellerinden birini oluşturan kompost yapımı için gereken malzemeyi sağlamak hem de budama artıklarını değerlendirmeleri amacıyla aldığımız dal öğütme makinesi Hataylı çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı. Daha önce narenciye, nar ve zeytin bahçelerinde budama artıklarını çoğunlukla yakan çiftçiler, projeden sağlanan dal öğütme makinesi sayesinde karbondioksit (CO2) salımına neden olan yakma işlemi yerine dalları öğüterek kompost malzemesi haline getiriyorlar. 

Çiftçilerimiz agroekolojik üretimin en önemli ayaklarından biri olan kompost yapımı için de kolları sıvadı. Geçtiğimiz Şubat ayında toprak onarımı uzmanı Murat Akhuy’dan kompost eğitimi alan çiftçiler, kompost sistemi kurabilmeleri için dağıttığımız malzemelerle (palet, teller, borular, termometre vb.) toprak onarımı eğitiminde öğrendikleri “sıcak ve soğuk kompost” üretimine başladılar. Çiftçilerin yapacakları kompost gübre ve ondan üretecekleri özüt hem toprağı beslemelerini hem de gübre maliyetleri azaltmalarını sağlayacak.

Projede çiftçi eğitimleri ve tarımsal üretim faaliyetlerini destekleyen Türkiye İş Bankası A.Ş.’ye, projenin salon ve çiftçi ulaşımları faaliyetlerine katkı veren Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne, proje ekibinin ulaşımını sağlayan ALD Automotive’e, Kuluçka Projesi ve Ana Proje’yi destekleyen Buğday Derneği üyesi İzel Levi Coşkun ile BÜNSA Döküm A.Ş.’ye teşekkür ederiz.

Etiketler: , , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş